Sa budžetom od $97 miliona Apple prvi po ulaganju u marketing mobilnog sektora

Sa budžetom od $97 miliona Apple prvi po ulaganju u marketing mobilnog sektora

Kraj godine polako se bliži, a to je ujedno i odličan period za analizu poslovanja tehnoloških kompanija u 2016. godini. Pažnju javnosti privuklo je istraživanje organizacije Pathmatics o Eplu i Samsungu, pokazavši da gigant iz Kupertina troši znatno više sredstava na digitalni marketing nego što je to slučaj sa južnokorejskom kompanijom.

apl1

Zahvaljujući podacima sa platforme Pathmatics koja služi za praćenje i ispitivanje digitalnih oglašivačkih kampanja, Bussines Insider prenosi da je Epl ove godine potrošio čak 97 miliona dolara na display, mobilno i video oglašavanje u Sjedinjenim Američkim Državama za razliku od Samsunga iz koga su za ovaj segment izdvojili 80,4 miliona dolara ili 17 miliona manje od rivala. Ukoliko ipak isključite proizvode poput frižidera, televizora, memorija i drugo, Epl prevazilazi Samsung za čak 179% kada govorimo o digitalnom oglašavanju.

Bitno je istaći da analiza platforme Pathmatics obuhvata isključivo display i video oglase, te ne podrazumeva nastup na društvenim mrežama, kao i podatke koji ukazuju na to gde tačno brendovi troše najveći deo budžeta za digital. Takođe, ovi podaci potpadaju pod third-party segment i nisu zvanično potvrđeni od strane Epla i Samsunga.

Budući proizvodi oblikuju novi dijagram

Naime, statistika otkriva kako potrošnja Epla za ovu vrstu oglašavanja opada za 16,3% iz godine u godinu, dok je Samsung povećao svoj oglašivački budžet za čak 49,2%. Sa druge strane, više od tri četvrtine ili 76% novčanih sredstava Epla za oglašavanje uloženo je na video, 22% na desktop display, a preostali procenat na mobile. Ukoliko govorimo o Samsungu, južnokorejska kompanija najviše novca ulaže u web oglašavanje, čak 73%, zatim 20% na video i 7% na mobile marketing.

screen-shot-2016-12-05-at-12-53-20Pathmatics
Vrh budžeta dostignut je u oktobru – nakon lansiranja novih iPhone 7 i 7 Plus telefona.

Zanimljivo je istaći kako veliki deo novca kalifornijska kompanija uloži na direktne dogovore za izdavačima o reklamiranju proizvoda, dok se Samsung oslanja više na nezavisne oglasne mreže i druge kanale. Dijagram je takođe varirao i kada je reč o potrošenoj sumi novca po mesecima koji jasno pokazuje da je Epl potrošio najviše 22 miliona dolara i to samo u oktobru – dok je Samsung dostigao skoro 17 miliona sredinom tekuće godine.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

5G mreža nas neće štetno ‘ozračiti’, ali širenje dezinformacija i lažnih vesti sigurno hoće

Fizička pojava kao što je štetno zračenje ne mora nužno uvek da dođe iz nuklearnog reaktora, sunca ili radona, već se javlja u različitim oblicima - u čemu bi, prema pisanju pojedinih medija, svoju ulogu mogla da odigra i 5G mreža.

Analiza

Od nepoznate reči do najjačeg IT sektora: Kako se Blockchain razvijao u Srbiji?

Kada su u maju ove godine objavljeni rezultati Startap Genome istraživanja, mnogi od nas ostali su začuđeni nad činjenicom da se Srbija našla u top 5 zemalja po broju blockchain developera na svetu. U ovom tekstu vraćamo se u prošlost, kada je ta zajednica bila tek na začetku sa ciljem da odgovorimo na pitanje - kako je do toga došlo?

Internet marketing

Možda ne znamo odakle dolazi naša roba, ali dovoljno smo se zgadili da bismo kampanju proglasili uspešnom

Otkrivamo kako je izgledao kreativni proces iza kampanje koja je obeležila leto i festivalsku sezonu.

Propustili ste

Mobilno

Saša Leković (Telenor): Omogućili smo startapima da prvi testiraju 5G mrežu jer oni su naši logični partneri

Peta generacija mobilnog prenosa podataka postala je glavna tema u tehnološkom svetu. Za razliku od LTE (4G) tehnologije, novi standard mobilnog Interneta doneće znatno veće brzine i stabilniju konekciju. Saša Leković, CTO Telenora, otkriva za Netokraciju planove ovog operatera kada je 5G u pitanju.

Startapi i poslovanje

Utrenu.com sa svojih 16.000 članova povezuje profesionalce i korisnike na tržištu deljenja usluga

Sajt UTrenu.com jedan je od servisa na digitalnom prostoru Srbije koji korisnicima omogućava povezivanje sa profesionalcima iz različitih oblasti. U razgovoru sa menadžerom portala otkrivamo po čemu se ovaj sajt razlikuje od konkurencije i koji su naredni planovi za širenje i poslovanje.

Analiza

Beskontaktna plaćanja putem telefona predstavljaju ono što korisnici žele – mogućnost izbora

Šta nam mCard usluga Mastercarda i Societe Generale banke govori o razvoju bankarskog sektora u Srbiji?

Tehnologija

5G mreža nas neće štetno ‘ozračiti’, ali širenje dezinformacija i lažnih vesti sigurno hoće

Fizička pojava kao što je štetno zračenje ne mora nužno uvek da dođe iz nuklearnog reaktora, sunca ili radona, već se javlja u različitim oblicima - u čemu bi, prema pisanju pojedinih medija, svoju ulogu mogla da odigra i 5G mreža.

Kultura 2.0

Gde Hooloovoo postavlja granicu kada je ‘Employer Branding’ u pitanju? U WC-u developerske konferencije

Kako da u oblasti Employer Brandinga radite nešto na šta se niko nije usudio, dok istovremeno širite posao i održavate profesionalni standard? Odgovori stižu iz kompanije Hooloovoo.

Startapi i poslovanje

South Central Ventures investirao €400.000 u crnogorski Uhura Solutions – sledi dalji rast poslovanja i razvoj proizvoda

Crnogorski startap Uhura Solutions koji razvija napredno AI rešenje za digitalno čitanje i razumevanje ugovora, podigao je investiciju u vrednosti od 400 hiljada evra zahvaljujući fondu South Central Ventures. Dobijena sredstva biće uložena za ubrzani rast poslovanja i razvoj proizvoda.