Apple želi veliki udeo u gaming industriji - koliko je daleko od toga?

Apple želi veliki udeo u gaming industriji – koliko je daleko od toga?

Krajem oktobra mediji u SAD-u su preneli vest da Apple planira veća ulaganja u sektor video igara, nazivajući sebe između ostalog i gejming kompanijom.

Na ovaj način tehnološki gigant iz Kupertina za svoje rivale u pomenutoj industriji vidi Sony, Microsoft i Nintendo. Ovo nije ni malo iznenađujući podatak, pre svega što ove kompanije stoje iza razvoja poznatih konzola kao što su PlayStation i Xbox, ali i Nintendo Switch (koji se orijentisao na mobilne konzole i igranje igara u pokretu).

Sa druge strane, jasno je da veliki igrači poput pomenutih kompanija žele da uzmu svoj deo kolača u sve više rastućoj gaming industriji koja sada ali i prethodnih godina vredi više nego filmska i muzička industrija zajedno. Pojedine organizacije i kompanije predviđaju da bi ova industrija mogla da vredi čitavih 545 milijardi dolara u narednih sedam godina.

Ovo nije toliko iznenađujući podatak s obzirom na to da smo u u skorijem periodu imali predstavljanje novih konzola, kao što su PS5 i Xbox X, a uveliko se govori i o novom Unreal Engine-u kompanije Epic Games koji će biti zadužen za izgradnju virtuelnih okruženja novih generacija video igara. Pored toga, ekspanzija mobile igara nikada nije bila veća i sve je više igrača koji su spremni da plate da budu što uspešniji u određenim naslovima igara.

Štaviše, kada pogledamo listu koju je napravio Fortune Business Insight, jasno se vidi da među 12 kompanija koje su napravile uspeh i koje su se profilisale u pomenutoj industriji, nalaze se Microsoft, Nintendo i Sony, a koji iza sebe imaju značajno iskustvo u svetu gaming hardvera i pružanja kvalitetnog korisničkog iskustva. Kako Apple planira onda da ih ugrozi?

Poznatim imenom do uspeha u dinamičnoj industriji?

Nameru da uđe u svet gejminga Apple je pokazao lansiranjem svog Arcade cloud gaming servisa u septembru 2019. godine kako bi konkurisao najavljenoj Google Stadiji. Apple je, moglo bi se reći, na ovaj način igrao na sigurno, ponudio je još jednu pretplatničku platformu svojim vernim korisnicima, nudeći arkadne ali i druge naslove video igara. Čini se da ovu kompaniju hardver u svetu gejminga ne zanima toliko (izrada konzola i tome slično), koliko su fokusirani na izgradnju kvalitetnih servisa i servera koji će to da podnesu.

U svojim finansijskim izveštajima, Apple je jasno stavio do znanja da priča sa Arcade platformom za sada ide uspešnim putem, pa su iz tog razloga spremni da se tržišno nadmeću sa svojim rivalima. Dakle, ovde govorimo o udelu u cloud i mobile gejmingu, koji će tek imati zapaženi rast u godinama koje dolaze. Štaviše, iz Kupertina jasno ističu da su svesni toga da se u ovom smislu takmiče sa tradicionalnim igračima u gejming industrij, kao i da su igre važan izvor prihoda za kompaniju.

Ono što je zanimljivo u ovom slučaju, a ako je za verovati podacima koje je Apple izneo, u ovom trenutku pomenuta kompanija zarađuje više od igranja igara na svojim platformama (plus preuzimanje igara sa AppStore-a) nego Sony, Nintendo, Microsoft i Activision zajedno. Rezultat ovoga jeste da su verovatno i najbolji tech brend koji ume da napravi gotovo savršeno korisničko iskustvo, a uz sve to imaju desetine miliona korisnika koji su isključivo verni njihovom ekosistemu.

Kada već govorimo o gejmingu i konkurentima, treba se podsetiti i nedavnog suđenja i pravnih sporova sa kompanijom Epic games koji je tek nedavno imao svoj epilog. Takođe, prema sudskim dokumentima otkrivenim tokom suđenja, oko 70% svih prihoda App Store prodavnice dolazi od preuzimanja video igara. Zanimljivo je da taj prihod ostvaruje manje od 10% korisnika App Store-a, dok drugi dokumenti pokazuju da Apple kontroliše najmanje trećinu ukupnih transakcija na tržištu igara, prenosi Apple Insider.

Pored svega navedenog, postoje i drugi znaci da pomenuta kompanija iz Kalifornije vidi sve veći značaj gejminga koji želi da iskoristi i zarad svog profita. Na primer, novi modeli telefona koje su nedavno predstavili (iPhone 13 serija) došli su sa tehnologijom brzog i fluidnog osvežavanja ekrana od 120Hz, što je i te kako popularno kod gejmera koji preferiraju video igre namenjene mobilnim platformama.

Nema sumnje da Apple ima sredstava da ulaže u izgradnju reputacije na, za njih, i dalje novom tržištu, bilo da je reč o softveru (servisu) ili hardverskim rešenjima koji će privući novu generaciju gejmera. Ali da bi postali važan igrač, biće potrebno i vremena i truda, ako uzmemo u obzir to koja imena im stoje na putu do vrha.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Domaći OTA sync obezbedio €1,3 miliona seed investicije

Srpski OTA Sync podigao je dodatna sredstva u svojoj €1,3m seed rundi investicija predvođenih češkim investitorima Presto Ventures.

Novost

Intelisale kroz reorganizaciju timova nastavlja da unapređuje svoje proizvode i usluge

Šta se dešava kada kompanija dobije veći broj klijenata i prepozna nove potrebe tržišta kao priliku za razvoj? O ovim temama razgovaramo sa Novakom Cvjetanom, novim Head of Engineering u kompaniji Intelisale.

Startapi i poslovanje

OTP banka pokreće OTP Connect – program za saradnju, razvoj i podsticaj inovacija kod startapa

Ovaj program pokrenut je sa ciljem da podstakne dalje unapređenje inovacionog ambijenta i formira jednostavan okvir za rast i umrežavanje startap i tehnološke zajednice, i finansijskog sektora.

Propustili ste

Web 3.0

Udruženje HUB21 u Srbiji započinje obrazovanje šire javnosti i profesionalaca u vezi sa Bitcoin tehnologijom

U Beogradu je otvoren HUB21 sa ciljem obrazovanja šire javnosti o tehnologijama u vezi sa Bitkoin. HUB21 će se pretežno baviti istraživanjem i unapređenjem poslovnih mogućnosti za lokalne IT profesionalace u Bitkoin ekosistemu. O svemu tome razgovaramo u velikom intervjuu sa osnivačima ove organizacije.

Startapi i poslovanje

Startup Shower: Prijavi svoju ideju i osvoji 1.000.000 RSD

U cilju podrške razvoju preduzetničke kulture i inovacija u poslovanju, Business Intelligence Institute raspisuje konkurs za projekat "Start up Shower" pružajući finansijsku podršku od 1.000.000 dinara bespovratnih sredstava.

Gaming

Da li je globalna kriza pogodila i domaću ‘game dev’ industriju ili je to samo prolazni period?

Prethodnih meseci bili smo svedoci velikih otpuštanja u IT industriji usled globalne krize koja i dalje traje. Ovom talasu otkaza nije ostala imuna ni game dev scena, a mi smo analizirali šta su glavni razlozi za smanjenje broja kadrova u industriji razvoja video igara i da li je ovo samo prolazni krizni period.

Kultura 2.0

Ko su najzadovoljniji radnici u Srbiji? Istraživanje pokazuje da su to programeri

Kakvo je opšte stanje zadovoljstva i angažovanja zaposlenih na tržištu rada u Srbiji? Luppa i HR fabrika napravile su veliku analizu koja daje odgovore.

Startapi i poslovanje

Srpske kompanije Factory World Wide i EM Analytic među najbrže rastućim u Centralnoj Evropi

Na ovogodišnjem Deloitte Technology Fast 50 Central Europe 2023 konkursu tehnološke kompanije Factory World Wide i EM Analytic Solutions iz Srbije uvrštene su među 50 najbrže rastućih kompanija u Evropi.

Tehnologija

Izabrali smo top 10 gedžeta koje možete kupiti na popustu za ‘Crni petak’

Black Friday je zvanično stigao, a sa njim i sniženja u mnogim prodavnicama širom sveta. Kao i uvek, odlučili smo da vam predstavimo najzanimljivije gedžete koje možete kupiti u toku ovog 'praznika' sniženja.