Developeri uskoro plaćaju za bolje pozicioniranje na App Storeu? - Netokracija.rs

Developeri uskoro plaćaju za bolje pozicioniranje na App Storeu?

Tehnološka kompanija iz Kupertina vremenom nas je navikla na mnoge inovacije i iznenađenja kada je reč o njihovim proizvodima i servisima. Sličan slučaj je i sa App Storeom, bez koga naši Apple uređaji ne bi bili to što jesu, a uskoro i na ovom polju možemo očekivati prve velike promene još od 2013. godine, koje će najviše obradovati developere, te im pružiti nove opcije za bolje pozicioniranje aplikacija na ovoj prodavnici.

s1

Sudeći prema informacijama koje prenosi magazin Bloomberg, Apple je već formirao tajni tim čiji je zadatak da istraži prednost novih promena, kao i da kreira strategiju za developere kojima bi trebalo da bude omogućeno da plate određen novčani iznos kako bi se njihove aplikacije kotirale i prikazivale na samom vrhu App Storea. Podsetimo, sličan model je već prisutan na Google Play prodavnici koji se zasniva na pretrazi korisnika.

Tako bi na primer, game developeri mogli da plate određeni iznos kako bi se njihove igre pojavljivale među prvima u rezultatu pretrage ukoliko korisnik unese neke od termina kao što su „football game“, „basketball“, „puzzle“ i slično. Gledano sa strane monetizacije i poslovanja, Google je pomenutim procesom napravio izuzetno profitabilan biznis, što u istom slučaju može obezbediti i Apple, stvarajući tako novi izvor prihoda putem App Storea.

Koliko su iz Applea zapravo ozbiljno shvatili novi projekat, dovoljno govori činjenica da na istom trenutno radi oko 100 zaposlenih ljudi iz ove kompanije – uključujući i inženjere iz oglašivačnog sektora ovog tehnološkog giganta iAd, čiji identiteti za sada ostaju nepoznati jer planovi o pomenutm promenama za sada ostaju dobro čuvani. Napori da navedene promene na kraju dobju uspešne rezultate, dodatno su podržani od strane potpredsednika Applea Toda Teresija koji je inače na čelu iAd sekcije.

Screen Shot 2016-04-15 at 10.50.06
Servisi igraju sve važniju ulogu u poslovanju Applea, iz godine u godinu (Izvor: bloomberg.com)

Brojke govore sve…

Takođe, bitno je napomenuti da App Store predstavlja jednog od ključnih igrača u poslovanju kompanije iz Kupertina, jer što više aplikacija i igara korisnici preuzimaju, to je verovatnije da će i dalje nastaviti da kupuju Apple proizvode, umesto da se prebace na uređeje nekih drugih proizvođača. Da statistika ide u prilog Appleu, dokaz je da broj preuzetih aplikacija sa App Storea raste iz godine u godinu, te da je od 2008. godine generisano neverovatnih 100 milijardi preuzimanja.

Pored već navedene promene koja bi bila veoma korisna developerima za pozicioniranje svojih proizvoda, razvojni tim kompanije takođe pokušava da poboljša korisničko iskustvo, razvijajući tako napredniju pretragu u okviru App Storea. Sa druge strane, poznato je da tim nije previše dugo radio na ovim promenama, međutim još nije jasno kada bi bilo koje od novina mogle da budu zvanično predstavljene – jer su iz Applea za sada odbili da bilo šta komentarišu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Kako dobiti posao u Guglu na poziciji programera – otkriva nam Darinka Zečević

Profesionalni put i potraga za poslom može nas odvesti na različite krajeve sveta. Međutim, kako izgleda razvijati karijeru i život u Irskoj, zemlji koja važi za drugu državu na svetu po izvozu softverskih usluga?

Tehnologija

Muzički streaming servisi dostupni u Srbiji nude i probni period – ovo su njihove prednosti

Većina korisnika u Srbiji danas svoju omiljenu muziku pušta preko YouTube-a, pametnog telefona ili eksternih memorija. Međutim, muzički 'streaming' servisi nude znatno bolje korisničko iskustvo. Mi vam donosimo spisak onih najpopularnijih ali i njihove prednosti.

Kultura 2.0

Da li su IT firme u Srbiji dovoljno društveno odgovorne?

Kompanija Devtech donirala je 50 računara i propratne opreme neprofitnim organizacijama, što nam je povod da se zapitamo da li na nivou industrije radimo dovoljno da vratimo društvu iz kog potičemo.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Pokrenut startap program za dalji razvoj ‘pametnog’ ugostiteljstva – Metro Xcel čeka vaše prijave

Ovaj program ima za cilj da već formiranim startapima u ugostiteljstvu pomogne da brže napreduju, a prijave traju tokom cele godine.

Društvene mreže

Kupovina pregleda na opciji Instagram Story – nova taktika influensera za rast profila

Rasprave o unosnom biznisu trgovine pratiocima i lajkovima na Instagramu ne jenjavaju, a čim se na horizontu pojavio nagoveštaj rešenja, nastao je novi problem – kupovina pregleda na opciji Story. Znači li to da se ova mreža (a i mi sa njom) bori sa vetrenjačama?

Netokracija

Milena Rašić nova je urednica Netokracije u Srbiji

Došlo je vreme za interne promene, vreme da budemo još bolji u onome što radimo. Kao deo tih promena zadovoljstvo mi je što mogu da vam saopštim da je nova urednica Netokracije u Srbiji upravo naša koleginica Milena Rašić.

Startapi i poslovanje

Startapi, Demo Day u Solunu čeka vaše prijave – otvorene su do 25. avgusta

Peti po redu Thessaloniki Demo Day u organizaciji grčkog stratap haba OK!Thess održaće se 12. septembra u Solunu, a njegov cilj je povezivanje startapa sa investitorima iz Grčke i jogoistočne Evrope.

Startapi i poslovanje

Želite nekog ko će se brinuti o vašem domu? Podržite ‘crowdfunding’ kampanju domaćeg startapa Uradi-zaradi

Tim iza startapa Uradi-zaradi pokrenuo je 'crowdfunding' kampanju na sajtu Indiegogo u okviru koje potražuju sredstva za unapređenje projekta Home Managera - kako bi do kraja godine zaposlili 20 mladih samohranih majki u Beogradu. 

Gaming

Sport Klub Esports novi je TV kanal koji će popularizovati regionalni gejming – kod ‘offline’ publike

Pitali smo osnivača Fortune Esports zašto su pokrenuli televizijski kanal i kako će on pomoći u razvoju regionalne esport scene.