Developeri uskoro plaćaju za bolje pozicioniranje na App Storeu? - Netokracija.rs

Developeri uskoro plaćaju za bolje pozicioniranje na App Storeu?

Tehnološka kompanija iz Kupertina vremenom nas je navikla na mnoge inovacije i iznenađenja kada je reč o njihovim proizvodima i servisima. Sličan slučaj je i sa App Storeom, bez koga naši Apple uređaji ne bi bili to što jesu, a uskoro i na ovom polju možemo očekivati prve velike promene još od 2013. godine, koje će najviše obradovati developere, te im pružiti nove opcije za bolje pozicioniranje aplikacija na ovoj prodavnici.

s1

Sudeći prema informacijama koje prenosi magazin Bloomberg, Apple je već formirao tajni tim čiji je zadatak da istraži prednost novih promena, kao i da kreira strategiju za developere kojima bi trebalo da bude omogućeno da plate određen novčani iznos kako bi se njihove aplikacije kotirale i prikazivale na samom vrhu App Storea. Podsetimo, sličan model je već prisutan na Google Play prodavnici koji se zasniva na pretrazi korisnika.

Tako bi na primer, game developeri mogli da plate određeni iznos kako bi se njihove igre pojavljivale među prvima u rezultatu pretrage ukoliko korisnik unese neke od termina kao što su „football game“, „basketball“, „puzzle“ i slično. Gledano sa strane monetizacije i poslovanja, Google je pomenutim procesom napravio izuzetno profitabilan biznis, što u istom slučaju može obezbediti i Apple, stvarajući tako novi izvor prihoda putem App Storea.

Koliko su iz Applea zapravo ozbiljno shvatili novi projekat, dovoljno govori činjenica da na istom trenutno radi oko 100 zaposlenih ljudi iz ove kompanije – uključujući i inženjere iz oglašivačnog sektora ovog tehnološkog giganta iAd, čiji identiteti za sada ostaju nepoznati jer planovi o pomenutm promenama za sada ostaju dobro čuvani. Napori da navedene promene na kraju dobju uspešne rezultate, dodatno su podržani od strane potpredsednika Applea Toda Teresija koji je inače na čelu iAd sekcije.

Screen Shot 2016-04-15 at 10.50.06
Servisi igraju sve važniju ulogu u poslovanju Applea, iz godine u godinu (Izvor: bloomberg.com)

Brojke govore sve…

Takođe, bitno je napomenuti da App Store predstavlja jednog od ključnih igrača u poslovanju kompanije iz Kupertina, jer što više aplikacija i igara korisnici preuzimaju, to je verovatnije da će i dalje nastaviti da kupuju Apple proizvode, umesto da se prebace na uređeje nekih drugih proizvođača. Da statistika ide u prilog Appleu, dokaz je da broj preuzetih aplikacija sa App Storea raste iz godine u godinu, te da je od 2008. godine generisano neverovatnih 100 milijardi preuzimanja.

Pored već navedene promene koja bi bila veoma korisna developerima za pozicioniranje svojih proizvoda, razvojni tim kompanije takođe pokušava da poboljša korisničko iskustvo, razvijajući tako napredniju pretragu u okviru App Storea. Sa druge strane, poznato je da tim nije previše dugo radio na ovim promenama, međutim još nije jasno kada bi bilo koje od novina mogle da budu zvanično predstavljene – jer su iz Applea za sada odbili da bilo šta komentarišu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

E-prime povećao proizvodnju električnih bicikala i proširio proizvodni pogon – sledi dalji izvoz u EU

Priču kompanije E-prime pratimo gotovo od samog početka njihovog poslovanja, od pre nešto više od dve godine kada smo prvu put uradili intervju o ovim e-biciklima. U međuvremenu, kompanija je znatno porasla, zaposlila nove ljude, proširila proizvodnju i počela da izvozi svoje proizvode, a to je bio dovoljan razlog da se sa osnivačima opet nađemo na kafi i popričamo o novitetima.

E-commerce

Šta to u carinskim propisima koči dostavu pošiljki i možemo li nešto da uradimo povodom toga?

Situacija sa nedostavljanjem pošiljki sa Aliexpressa nekoliko meseci unazad većinu korisnika navela je da preispitaju čitav sistem - od avio saobraćaja do Pošte. U ovom tekstu, pak, bavimo se carinskim propisima. Šta se zakonski može unaprediti kako bi nam paketi stizali brže?

Mobilno

Izabrali smo za vas 40 najboljih telefona u ovom trenutku – od €250 do preko €1.000

Da li se i vi često zbunite kada planirate da kupite novi mobilni telefon, posebno sada kada je tržište prezasićeno raznim modelima? Ponuda mobilnih telefona nije nikada bila bogatija za sve ciljne grupe korisnika. Mi smo se potrudili da vam te ponude detaljnije približimo kroz cenovne kategorije najinteresantnijih modela za kupovinu.

Propustili ste

Kultura 2.0

Pisanje kompanijskog bloga može da vam donese sve ili ništa – zavisno od toga kako ga i zašto pišete

Da li je sadržaj 'kralj', čak i ako radite u tehnološkoj kompaniji? Zavisi koga pitate, a svoja iskustva i savete ovaj put dele predstavnici kompanija i agencija kojima je pisanje bloga donelo nove ljude i veliku prepoznatljivost u industriji.

Startapi i poslovanje

OTP Grupa ponovo traži inovativne startape za svoj Startap Partnerski program

Ovaj program održava se po četvrti put i predstavlja priliku za sve inovativne kompanije koje žele da testiraju primenjivost svog proizvoda u bankarskom sektoru Centralne i Istočne Evrope.

Startapi i poslovanje

Beogradski tim kompanije Florence Healthcare obezbeđuje lakše čuvanje dokumentacije korporacija koje testiraju vakcinu za COVID-19

Rastko Jokić, Software Director ove kompanije iz SAD, otkriva nam kako izgleda obezbeđivati tehničku podršku za klijenta koji vrši kliničko istraživanje vakcine za korona virus.

Startapi i poslovanje

Otvorene prijave za novi BioSense akcelerator – cilj je dalja digitalizacija privrede

Nakon prvog BioSens akceleratora realizovanog 2019. u okviru projekta ANTARES, Institut BioSens kroz novi program nastavlja da podržava inovativne preduzetnike u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Office Talks Podcast

Da li digitalci napuštaju gradove zbog korone?

Život u gradu ili na selu? Pitanje koje je posebno postalo aktuelno nakon izbijanja pandemije korona virusa.

Startapi i poslovanje

Kako ostati produktivan i nakon 7 meseci rada od kuće – otkrivaju nam članovi novosadskog COING-a

Rad od kuće, pogotovo kada to nije opcija već potreba, može imati i svoje negativne efekte. Za roditelje i mlade parove koji ne mogu da se distanciraju tokom radnog vremena rad od kuće čini se više kao kazna nego kao benefit - no to ne mora da bude tako, kao što su nam otkrili zaposleni u novosadskoj kompaniji COING.