Developeri uskoro plaćaju za bolje pozicioniranje na App Storeu? - Netokracija.rs

Developeri uskoro plaćaju za bolje pozicioniranje na App Storeu?

Tehnološka kompanija iz Kupertina vremenom nas je navikla na mnoge inovacije i iznenađenja kada je reč o njihovim proizvodima i servisima. Sličan slučaj je i sa App Storeom, bez koga naši Apple uređaji ne bi bili to što jesu, a uskoro i na ovom polju možemo očekivati prve velike promene još od 2013. godine, koje će najviše obradovati developere, te im pružiti nove opcije za bolje pozicioniranje aplikacija na ovoj prodavnici.

s1

Sudeći prema informacijama koje prenosi magazin Bloomberg, Apple je već formirao tajni tim čiji je zadatak da istraži prednost novih promena, kao i da kreira strategiju za developere kojima bi trebalo da bude omogućeno da plate određen novčani iznos kako bi se njihove aplikacije kotirale i prikazivale na samom vrhu App Storea. Podsetimo, sličan model je već prisutan na Google Play prodavnici koji se zasniva na pretrazi korisnika.

Tako bi na primer, game developeri mogli da plate određeni iznos kako bi se njihove igre pojavljivale među prvima u rezultatu pretrage ukoliko korisnik unese neke od termina kao što su “football game”, “basketball”, “puzzle” i slično. Gledano sa strane monetizacije i poslovanja, Google je pomenutim procesom napravio izuzetno profitabilan biznis, što u istom slučaju može obezbediti i Apple, stvarajući tako novi izvor prihoda putem App Storea.

Koliko su iz Applea zapravo ozbiljno shvatili novi projekat, dovoljno govori činjenica da na istom trenutno radi oko 100 zaposlenih ljudi iz ove kompanije – uključujući i inženjere iz oglašivačnog sektora ovog tehnološkog giganta iAd, čiji identiteti za sada ostaju nepoznati jer planovi o pomenutm promenama za sada ostaju dobro čuvani. Napori da navedene promene na kraju dobju uspešne rezultate, dodatno su podržani od strane potpredsednika Applea Toda Teresija koji je inače na čelu iAd sekcije.

Screen Shot 2016-04-15 at 10.50.06
Servisi igraju sve važniju ulogu u poslovanju Applea, iz godine u godinu (Izvor: bloomberg.com)

Brojke govore sve…

Takođe, bitno je napomenuti da App Store predstavlja jednog od ključnih igrača u poslovanju kompanije iz Kupertina, jer što više aplikacija i igara korisnici preuzimaju, to je verovatnije da će i dalje nastaviti da kupuju Apple proizvode, umesto da se prebace na uređeje nekih drugih proizvođača. Da statistika ide u prilog Appleu, dokaz je da broj preuzetih aplikacija sa App Storea raste iz godine u godinu, te da je od 2008. godine generisano neverovatnih 100 milijardi preuzimanja.

Pored već navedene promene koja bi bila veoma korisna developerima za pozicioniranje svojih proizvoda, razvojni tim kompanije takođe pokušava da poboljša korisničko iskustvo, razvijajući tako napredniju pretragu u okviru App Storea. Sa druge strane, poznato je da tim nije previše dugo radio na ovim promenama, međutim još nije jasno kada bi bilo koje od novina mogle da budu zvanično predstavljene – jer su iz Applea za sada odbili da bilo šta komentarišu.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Šta rade zaposleni dok HR menadžeri spavaju? Kritikuju LGBT zajednicu i leče decu SMS porukama

Koliko ste upoznati sa kulturom ćutanja, skretanja pogleda i sleganja ramena koja je nikad prisutnija u domaćoj IT zajednici?

E-commerce

Deltin ‘Ananas’ unaprediće domaći e-commerce ne investicijom od €100 miliona, već brigom o korisnicima. Može li on to?

Kompanija Delta Holding najavila je da nakon 30 godina poslovanja u različitim oblastima u 2021. godini ulazi u e-commerce. Analiziram kako bi novi biznis mogao da izgleda i na čemu se mora zasnivati kako bi se takmičio sa konkurencijom.

Kultura 2.0

Oporezivanje digitalne imovine u Srbiji: Koje obaveze imaju fizička i pravna lica?

Do decembra 2020. godine poreski propisi nisu izričito prepoznavali digitalnu imovinu i to je vodilo nepovoljnom poreskom tretmanu transakcija koje uključuju digitalnu imovinu, ali i pravnoj nesigurnosti o tome kako se digitalna imovina oporezuje. U tekstu objašnjavamo kako sada stoje stvari po tom pitanju.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Vanja organizuje prvo ‘online’ individualno takmičenje za mlade programere u Srbiji

Vanja Paunović, mladi softverski inženjer koji stoji iza YouTube kanala Džimiks, organizuje prvo 'online' takmičenje u programiranju u Srbiji za srednjoškolce i studente. Tema je proizvoljna, a rok za dostavljanje projekta je 1. maj.

Tehnologija

Cardano je nova blockchain mreža, a njena kriptovaluta je udesetostručila svoju vrednost

U svetu kriptovaluta gotovo svaki dan imamo novine koje oblikuju ovo intenzivno tržište. Jedna od njih jeste i blockchain platforma Cardano čiji je deo i kriptovaluta Ada.

Startapi i poslovanje

Srpski B-Fresh inovativnim sistemom pakovanja nastoji da promeni prehrambenu industriju

Tehnologija bi u budućnosti mogla u potpunosti da promeni poljoprivredu i prehrambenu industriju. Startap B-Fresh iz Srbije koji razvija rešenje za duži rok trajanja hrane upravo to dokazuje, ali pokazuje i da Srbija ima još jedan talentovan tim iz 'agrotech' sektora.

Internet marketing

IAB MIXX Awards 2021: Otvorene prijave – žiri bira nagrade u 15 kategorija!

Glavni cilj dodeljivanja IAB MIXX nagrada je da se prepoznaju i istaknu kvalitet realizacije digitalnih strategija i medijskih kampanja. Radovi se mogu prijaviti najkasnije do 12. aprila 2021. godine u jednoj ili više kategorija, a u skladu sa ciljevima kampanje ili projekta.

Digitalni mediji

Šta je to Patreon i koja je njegova uloga u podršci kreatorima sadržaja na Internetu?

U poslednjih dve, tri godine na domaćoj YouTube sceni sve više se govori o Patreonu - platformi koja nezavisnim video kreatorima pomaže da naprave nove modele zarade i okupe publiku koja će ih novčano nagraditi za kvalitetan sadržaj.

Startapi i poslovanje

Endava akvizirala hrvatsku agenciju Five za 33+ miliona evra

Ova kompanija nakon prošlogodišnje akvizicije Comtrade-a nastavlja sa jačanjem svog prisustva u regionu. Hrvatski Five postaje deo ove internacionalne kompanije, a 'exit' je vredan više od 33 miliona evra - kroz deonice i keš.