Nakon pritiska javnosti Apple konačno smanjuje App Store naknadu

Nakon pritiska javnosti Apple konačno smanjuje App Store naknadu na 15% – ali samo za pojedine developere

Kao deo novog programa za mala preduzeća kompanija Apple najavila je smanjenje stope provizije u App Store prodavnici za 15% - što predstavlja jednu od najznačajnijih promena u procesu u kojem iOS developeri zarađuju na svojim igrama i aplikacijama za Apple uređaje.

Novi program za mala preduzeća u okviru App Store prodavnice će omogućiti bilo kom programeru koji godišnje zaradi manje od milion dolara od prodaje svih svojih aplikacija da se kvalifikuje za pomenuto smanjenje provizije od 15 procenata – što je polovina od ukupne naknade koje Apple uzima za sav prihod od aplikacija koje se kupuju u prodavnici, ali i onih koje imaju in-app purchase model.

Iz ove kompanije ističu da bi najveći broj programera iOS aplikacija trebalo da ima pristup programu, ali Apple nije otkrivao koji bi to procenat mogao da bude u ukupnom broju od 28 miliona registrovanih proizvođača aplikacija i igara na App Store prodavnici. Štaviše, kompanija nije u javnost izašla ni sa podatkom koliko bi pomenuto smanjenje provizije moglo da utiče na ukupne prihode sa ove prodavnice koje ostvaruje ovaj poznati brend, piše The Verge.

Novi program za mala preduzeća stupa na snagu od 1. januara 2021, a više informacija o ovom procesu, potrebnim kvalifikacijama i rokovima će se znati više u decembru. Štaviše, Apple nije obrazložio zašto se programeri automatski ne uključuju u ovaj program već će morati sami da se prijavljuju, a mnogi smatraju da bi se na ovaj način javile zlupotrebe, što će na kraju rezultovati manuelnim upisivanjem developera.

Između ostalog, Apple je danas objasnio i pojedina pravila programa koja podrazumevaju to da će kompanija gledati prihode developera za 2020. godinu kako bi mogla da utvrdi njihovu kvalifikovanost za nove pogodnosti. Ono što je zanimljivo jeste i da će novi developeri na App Store prodavnici takođe moći da se kvalifikuju, dok će oni developeri / studiji čiji prihod prelazi milion dolara u bilo kom trenutku u 2021. godini, biti uklonjeni iz samog programa.

Naime, ukoliko određeni developeri i timovi padnu ispod pomenutog limita prihoda u narednoj kalendarskoj godini, onda se mogu ponovo kvalifikovati za program i samim tim smanjenu stopu provizije. Treba podsetiti da ovo nije prvi put da Apple smanjuje stope naknade za određene programere. Poslednja velika promena dogodila se krajem 2016. godine, kada je prvi put ova kompanija počela da dozvoljava pretplatničkim uslugama da zadrže dodatnih 15 procenata prihoda ako pretplatnik ostane prijavljen preko iOS aplikacije duže od 12 meseci.

Nove pogodnosti značiće najviše manjim dev timovima

Program za mala preduzeća u okviru App Store prodavnice, iako je pozicioniran kao način da pruži olakšanje proizvođačima aplikacija tokom trenutne ekonomske krize izazvane pandemijom virusa SARS-CoV-2, ne može se odvojiti od mnogih kontroverzi u kojima se Apple našao u poslednjem periodu kada je reč o ovoj prodavnici, poput onog sa igrom Fortnite i Epic games-om. Ipak, iz ovog tech giganta nisu komentarisali zašto su odlučili da program pokrenu sada i da li je isti bio u planu i pre početka pandemije.

Sa druge strane, kako bismo nešto detaljnije saznali kako bi nove pogodnosti koje je Apple pripremio mogle da se odraze za sve one koji zarađuju putem App Store prodavnice, razgovarali smo sa Igorom Simićem, osnivačem domaćeg game dev studija Demagog koji je sa svojom igrom Golf Club: Wasteland prisutan na App Store-u.

“Smanjena provizija App Store-a će uvećati prihod od Golf Club: Wasteland-a. Sa ovom vešću i Apple Arcade kolekcijom indie igara postaje lakše studijima poput našeg da dobiju vidljivost i finansije koje bi ih učinile održivim s obzirom na to da većina kompanija zarađuje ispod milion dolara, te se kvalifikuje se za ovu smanjenu proviziju”, otkriva nam Igor.

Kako on dodaje, svi ti prihodi ispod milion dolara zajedno čine neznatan udeo prihoda samog App Store-a, dok je ovaj potez prema njegovim rečima dobar PR za Apple radi veće demokratizacije i otvorenosti ka malim preduzećima. Simić je tom prilikom prokomentarisao sledeće:

S obzirom na to da se mi u studiju bavimo premium igrama i da je cena za Golf Club: Wasteland postavljena relativno nisko u startu, novi benefiti koje je kompanija pripremila povećaće naš prihod od igre, ali neće uticati na sam broj preuzimanja osim ako ne organizujemo promociju, što se možda desi naredne godine.

Gledano iz iskustva ovog studija, zanimalo nas je koliko bi novi Apple program za male biznise mogao da podstakne nove studije i developere da monetizuju svoje igre ili aplikacije (posebno sada kada je ova prodavnica dostupna i u Srbiji), na šta nam je naš sagovornik odgovorio:

Ulazna barijera malim biznisima je spuštena dostupnošću programa poput Unity-a, a ova promena čini realnijim održivost timova koji se fokusiraju na app-ove i igre usmerene na niše i dobar dizajn, što je teže postići na drugim mobilnim platformama jer se publika za takav sadržaj prevashodno nalazi na App Store-u.

Govoreći na samom kraju o planovima studija kada je reč o prisustvu na App Store prodavnici, Igor dodaje da se očekuje update pomenute igre, što podrazumeva osveženje grafike i širenje sadržaja. “Što se tiče novih naslova na kojima već uveliko radimo, pregovori su u toku sa raznim izdavačima, pa ćemo vas obavestiti”, zaključio je Igor na kraju.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Kultura 2.0

Nenad Milanović (COING): Domaće IT kompanije moraju se boriti za prava LGBTQ+ populacije

Direktor kompanije COING za Netokraciju objašnjava zašto IT kompanije treba da se bore protiv diskriminacije LGBTQ+ populacije u Srbiji i diskriminišu diskriminatore.

Kultura 2.0

Usvojen Zakon o digitalnoj imovini! Šta dalje?

Nakon javno održane rasprave, Narodna skupština je usvojila Zakon o digitalnoj imovini, čime se Srbija svrstala u krug retkih država koje su zakonski regulisale oblast digitalne imovine. U nastavku otkrivamo šta nam to Zakon donosi u odnosu na Nacrt i šta možemo očekivati u budućnosti.

Analiza

Prevare na Internetu naša su svakodnevica – a sada je obogaćena i crypto prevarom koju promovišu domaći YouTuberi

Internet je slobodno mesto i vremenom je postao do te mere slobodan da već par godina unazad ne možemo da razlikujemo istinu od laži i prevaru od realne situacije.

Propustili ste

Novost

Održan prvi sastanak frilensera i države: Situacija je kompleksna i pregovori se nastavljaju

Počeli su pregovori predstavnika vlasti i frilensera, a danas je održan prvi sastanak na kome će se odlučivati o zahtevima koje su u proteklim mesecima državi uputili frilenseri.

Ekskluzivno

E-uprava ekskluzivno za Netokraciju otkriva zašto prati kako građani koriste njene usluge

Kako tačno funkcioniše ova platforma i da li (i zašto) prati ponašanje svojih korisnika?

Startapi i poslovanje

Deceniju kasnije i Centili platformu za digitalna plaćanja koristi 4 milijarde korisnika dok se kompanija sprema za novo poglavlje

Prvi put na Netokraciji predstavljamo kompaniju Centili koja je nastala iz Infobipa, koja u Beogradu zapošljava 50 inženjera i koja aktivno posluje na 80 tržišta širom sveta. Centili ovih dana obeležava 10 godina poslovanja, a sa menadžmentom razgovaramo o daljim planovima i procesu reorganizacije.

Tehnologija

Šta nam je sve od tehnoloških novina doneo ovogodišnji digitalni CES?

I ove godine najveći globalni sajam potrošačke elektronike CES oduševio je sve ljubitelje gedžeta i tehnike, dokazavši da za tehnološki napredak jednostavno nema granica.

Novost

Vučić: Ne pregovara se o tome da li će frilenseri da plate porez ili ne – već od kada

Predsednik se ponovo izjasnio po pitanju frilensera i najavljenih protesta.

Društvene mreže

Facebook u 2020. izbrisao 1,3 milijarde naloga radi suzbijanja lažnih informacija

Full Fact, britanska nezavisna organizacija za proveru informacija i nezavisni partner Faceboka, sprovela je istraživanje glavnih izazova sa kojima se suočavaju 'fekt-čekeri širom sveta prilikom pronalaženja i provere informacija koje se pojavljuju na ovoj društvenoj mreži.