Kako do investicije od dva miliona dolara za dva meseca?

Kako do investicije od 2 miliona dolara?

Gost 47. epizode Netokracijinog Office Talks podcasta bio je Jovan Stojanović, CEO i osnivač startapa Anari AI koji je nedavno podigao investiciju od dva miliona dolara za razvoj AI čipova u 'cloud' tehnologiji.

O startapu Anari AI imali smo priliku da pišemo sredinom marta tekuće godine kada smo prvi put detaljnije približili ovu srpsko-američku kompaniju kao i to na čemu ovaj tim tačno radi. Par meseci kasnije, dobili smo priliku da putem našeg podkasta razgovaramo sa Jovanom koji nam je detaljno približio poslovnu priču ove kompanije, čime se ona bavi i kako je došlo do podizanja investicije od čak dva miliona dolara u periodu od dva meseca.

Reč je o startapu čiji je zadatak dizajniranje i konzumacija AI čipova u cloudu (koji su prilagođeni specifičnim algoritmima), pa smo imali priliku da pričamo baš o tome koja je bila inicijalna ideja za razvoj Anarija čiji je primarni posao razvoj naprednih tehnologija sa širokom primenom u različitim sferama industrije.

Jednostavno, rešenje koje Anari AI razvija, omogućiće developer korisnicma da mnogo brže i agilnije razvijaju svoje čipove u cloudu. Jovan nam je između ostalog govorio i o tome kome je tačno namenjeno rešenje na kojem radi njegov tim, objašnjavajući nam da li su to manji timovi ili velike korporacije i kompanije koje imaju velike zahteve i koje rade na razvoju velikih sistema.

Zašto je edukacija o veštačkoj inteligenciji važna?

Naš sagovornik nam je govorio o tome kako izgleda profesionalni background osnivača, tačnije na koji način se vremenom stvarao tim koji danas gradi pomenuti startap, uz osvrt na to koliko je uticaja na početku imala organizacija Wonderland AI summita u Beogradu od strane ove ekipe. Kao logičan sled razgovora, Jovan nam je i približio priču o saradnji i komunikaciji sa investitorima, tačnije na koji način su tekli pregovori i koliko je u tom slučaju važno održavati kontakte i kretati se u zajednici i industriji.

Govoreći o veštačkoj inteligenciji, Serbia AI society organizaciji i edukaciji ljudi o ovoj tehnologiji, Stojanović nam je objasnio kako se vremenom stvarala AI zajednica u Srbiji i koja je njegova uloga bila u svemu tome – posebno ako govorimo o saradnji sa Vladom Srbije i Nacrtom strategije za razvoj veštačke inteligencije.

Za sam kraj, Jovan nam je otkrio više detalja o tome koji su naredni poslovni i strateški planovi za Anari AI. Ovde smo posebno govorili o daljem razvoju njihovog rešenja, njegovoj primeni u realnim uslovima, novim rundama investicije ali i o širenju tima koji će da radi na izgradnji ove kompanije u godinama koje slede.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Gaming

Dušan i David prave društvene igre, a njihov studio Kerber Games napada tržište vredno skoro 20$ milijardi

Iako kultura igranja društvenih igara u Srbiji nije toliko velika, to bi vremenom moglo da se promeni zahvaljujući talentovanim timovima poput onog koji čini Kerber - 'board games' dizajn studio.

Startapi i poslovanje

Uvođenjem udela u vlasništvu kompanije povećavaju svoju konkurentnost – a motivacija zaposlenih se drastično uvećava

Prema podacima do kojih je došao Joberty, manje od 3% kompanija koje posluju na domaćem tržištu ima opciju da svojim zaposlenima omogući udeo u vlasništvu firme a ta opcija, kako kažu naši sagovornici, može napraviti veliku razliku.

Intervju

Milan Starčević je prvi inženjer iz Srbije koji je postao partner u kompaniji Zühlke

Nakon skoro osam godina provedenih u kompaniji Zühlke, Milan Starčević postao je partner. U nastavku teksta razgovaramo o njegovom karijernom putu koji je doveo do nove pozicije.

Propustili ste

Kultura 2.0

AliExpress paketi u Srbiju stižu sa većim zakašnjenjem – uticaj pandemije i dalje traje

Enigma zvana AliExpress i dalje traje, a mi proveravamo šta se trenutno dešava sa paketima i cenom shipping-a za Srbiju.

Startapi i poslovanje

Kredium.rs klijentima pomaže da lakše dobiju stambeni kredit uz pomoć personalizovanih bankarskih ponuda

Potraga za stanovima i kreditima često ume da bude težak, naporan i dug proces. Ipak, digitalizacijom i novim alatima koji su nam dostupni online, sve ovo može da izgleda znatno jednostavnije. Rešenje ima i startap iz Srbije - Kredium.rs.

Startapi i poslovanje

Srpski Tenderly osigurao investiciju od $15.3M u okviru A runde, sledi izgradnja Ethereum platforme za developere

Glavni cilj Tenderly startapa je da poboljša način rada Ethereum programera i ubrza prihvatanje blockchain tehnologije.

Office Talks Podcast

Internet zajednica za 70.000 ljubitelja fudbala

Tema 57. epizode Office Talks podcasta bila je online klađenje ali i izgradnja internet zajednice ljubitelja fudbala i sporta kroz zanimljiv i kvalitetan sadržaj. O svemu tome smo razgovarali sa našim gostom Vladimirom Kečkešom, osnivačem popularnih Instagram stranica Burazzers.net i Engleski fudbal.

Karijere

HelloWorld ponovo organizuje istraživanje domaće tehnološke scene: IT-jevci, popunite anketu!

Sajt za IT zapošljavanje HelloWorld.rs trenutno sprovodi još jedno veliko istraživanje domaće IT scene.