Kako do investicije od dva miliona dolara za dva meseca?

Kako do investicije od 2 miliona dolara?

Gost 47. epizode Netokracijinog Office Talks podcasta bio je Jovan Stojanović, CEO i osnivač startapa Anari AI koji je nedavno podigao investiciju od dva miliona dolara za razvoj AI čipova u 'cloud' tehnologiji.

O startapu Anari AI imali smo priliku da pišemo sredinom marta tekuće godine kada smo prvi put detaljnije približili ovu srpsko-američku kompaniju kao i to na čemu ovaj tim tačno radi. Par meseci kasnije, dobili smo priliku da putem našeg podkasta razgovaramo sa Jovanom koji nam je detaljno približio poslovnu priču ove kompanije, čime se ona bavi i kako je došlo do podizanja investicije od čak dva miliona dolara u periodu od dva meseca.

Reč je o startapu čiji je zadatak dizajniranje i konzumacija AI čipova u cloudu (koji su prilagođeni specifičnim algoritmima), pa smo imali priliku da pričamo baš o tome koja je bila inicijalna ideja za razvoj Anarija čiji je primarni posao razvoj naprednih tehnologija sa širokom primenom u različitim sferama industrije.

Jednostavno, rešenje koje Anari AI razvija, omogućiće developer korisnicma da mnogo brže i agilnije razvijaju svoje čipove u cloudu. Jovan nam je između ostalog govorio i o tome kome je tačno namenjeno rešenje na kojem radi njegov tim, objašnjavajući nam da li su to manji timovi ili velike korporacije i kompanije koje imaju velike zahteve i koje rade na razvoju velikih sistema.

Zašto je edukacija o veštačkoj inteligenciji važna?

Naš sagovornik nam je govorio o tome kako izgleda profesionalni background osnivača, tačnije na koji način se vremenom stvarao tim koji danas gradi pomenuti startap, uz osvrt na to koliko je uticaja na početku imala organizacija Wonderland AI summita u Beogradu od strane ove ekipe. Kao logičan sled razgovora, Jovan nam je i približio priču o saradnji i komunikaciji sa investitorima, tačnije na koji način su tekli pregovori i koliko je u tom slučaju važno održavati kontakte i kretati se u zajednici i industriji.

Govoreći o veštačkoj inteligenciji, Serbia AI society organizaciji i edukaciji ljudi o ovoj tehnologiji, Stojanović nam je objasnio kako se vremenom stvarala AI zajednica u Srbiji i koja je njegova uloga bila u svemu tome – posebno ako govorimo o saradnji sa Vladom Srbije i Nacrtom strategije za razvoj veštačke inteligencije.

Za sam kraj, Jovan nam je otkrio više detalja o tome koji su naredni poslovni i strateški planovi za Anari AI. Ovde smo posebno govorili o daljem razvoju njihovog rešenja, njegovoj primeni u realnim uslovima, novim rundama investicije ali i o širenju tima koji će da radi na izgradnji ove kompanije u godinama koje slede.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će vam više, realno?


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Karijere

Programeri dugih jezika – ima li mesta ličnim stavovima na LinkedInu?

Jedna od tema na nedavno završenoj Netokracijinoj Employer Branding konferenciji bila je o upitnim nastupima zaposlenih na LinkedIn-u, koje rizike po kompaniju i pojedinca bi to moglo da donese i kako bi ovi problemi mogli da se izbegnu.

Startapi i poslovanje

Novosadski Continental najavio novo razvojno odeljenje koje će do 2024. godine zaposliti još 200 inženjera

'Human Machine Interface' ime je nove visokotehnološke poslovne jedinice koja postaje deo R&D centra u Novom Sadu. Novo odeljenje baviće se razvojem 'head-up display' tehnologije za potrebe automobilske industrije.

Startapi i poslovanje

Američki LotusFlare najbrojniji tim ima u Beogradu i radi na proizvodima koji menjaju ‘telco’ industriju

Beogradska kancelarija kompanije LotusFlare trenutno okuplja oko 60 IT stručnjaka i aktivno širi tim. O proizvodima na kojima rade i planovima za budućnost sa njihovim predstavnicima razgovaramo u tekstu koji sledi.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Nakon $100 miliona Series C investicije, američki Embroker nastavlja da razvija nove proizvode i širi svoj tim u Beogradu

Generalni menadžer kancelarije u Beogradu i globalni VP Engineering-a za Netokraciju govori o proizvodima koje Embroker razvija, o sektoru digitalnog osiguranja malih biznisa, ali i o daljim planovima za proširenje tima u srpskoj prestonici.

Startapi i poslovanje

Celsius, jedna od vodećih kripto platformi, kupio deo srpskog MVP Workshopa

Dva blockchain jednoroga od sada razvijaju svoje proizvode upravo iz Beograda.

Office Talks Podcast

Porezi, paušalci, test samostalnosti

Gost 52. epizode Office Talks podcasta bio je Svetislav Kostić, profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu i stručnjak za fiskalizaciju i poreze. Sa njim smo razgovarali o novom predlogu poreskih mera za brži rast IKT sektora.

Startapi i poslovanje

Peti rođendan u Beogradu Symphony slavi uz tim koji broji 90 zaposlenih – najavljeno dalje širenje poslovanja

Povodom pete godišnjice kompanije Symphony u Beogradu sa njenim predstavnicima pravimo retrospektivu poslovanja: koliko je firma porasla, koliko trenutno ima zaposlenih i na kojim tipovima projekata danas rade njihovi timovi?

Gaming

Hendrik Lesser razvijao je igre GTA i Angry Birds, a nama otkriva kako game dev industrija u Srbiji može brže da napreduje

Na edukativnom programu Playing Narratives koji organizuju Francuski i Goethe instituti u Srbiji u saradnji sa SGA, publika je imala priliku da čuje Hendrika Lessera, čoveka koji ima značajno ime u evropskoj i svetskoj industriji razvoja video igara. Upravo sa njim smo imali priliku da detaljno razgovaramo o video igrama kao novoj i važnoj kulturi.

Startapi i poslovanje

DSI i Digitalna Zajednica objavile predlog poreskih mera za brži rast srpskog IT-ja

Predlog od 11 mera tiče se podrške ekonomiji inovacija i razvoja, a posebno se ističe produžetak roka poreskih subvencija za sve paušalce koji su zaposleni od uvođenja Testa samostalnosti.