Srpski Alt Labs dobio milionsku investiciju u tokenima

Za domaći Alt Labs stiže milionska investicija u tokenima za dalju decentralizaciju data centara

Ovaj tim dobio je prvi finansijski doprinos prikupljanjem vrednosti od preko milion dolara od Protocol Labs-a za razvoj svog ekosistema Filmine čiji je krajnji cilj decentralizacija data centara.

Alt Labs je prvi tim iz Srbije koji radi na decentralizovanom skladištenju podataka (u okviru ekosistema Filmine), a samo dva meseca od početka projekta dobijaju finansiranje u vrednosti od million – u dolarima i Filecoin (FIL) tokenima.

Kako nam objašnjava Vukašin Vukoje, osnivač ovog startapa, u kripto svetu praksa je da se pravi ekosistem umesto kompanija koja ima eksluzivno pravo na smer razvoja određenog proizvoda – kao što je to praksa u tradicionalnom big tech-u gde jedna kompanija kao što je, recimo, Google, ima ekskluzivno pravo na smer daljeg razvoja proizvoda.

Tako Filmine ekosistem ne čine samo zaposleni Alt Labs -a, već i svi drugi programeri koji doprinose otvorenom kodu, operateri data centara i svi koji ih podržavaju verujući u njihovu misiju, a Vukašin nam objašnjava i zašto je decentralizacija bitna:

Decentralizacija skladištenja podataka je ključno pitanje našeg doba. Sa jedne strane to je jedini način da prekinemo monopol velikih tehnoloških kompanija nad ličnim podacima, dok sa druge strane decentralizacija skladištenja podataka dozvoljava mnogo bolje iskorišćenje infrastrukture datacentara. To povećanje efikasnosti bi imalo mnogo pozitivnih efekata: na primer, besplatno skladištenje podataka od javnog značaja i znatno povećanje računarskog kapaciteta koji je dostupan programerima.

Sledi i dalja izgradnja infrastrukture za decentralizaciju podataka

Filmine, kako nam dalje objašnjava Vukoje, razvija softver koji omogućava data centar operatorima (poznatim kao rudari) da lako unaprede svoje data centre sa Web2 tehnologije na Web3 tehnologiju uz alate otvorenog koda – bez prethodnog znanja o Web3 i uz minimalnu ili nikakvu potrebu za dodatnim hardverom.

Decentralizovano skladištenje podataka, kako se dalje navodi u saopštenju, omogućiće civilizaciji da ide u korak sa eksponencijalno rastućom potražnjom za skladištenjem podataka, a istovremeno će demokratizovati pristup podacima kroz novi model token ekonomije koji pruža mreža Filecoin.

Ovaj novi pristup, dodaju Vukašin, sa jedne strane pruža dvostruku korist od demokratizacije deljenja ekonomskih nagrada za skladištenje podataka, a s druge strane razvija rešenja za skladištenje podataka koje će omogućiti besplatno skladištenje verifikovanih podataka.

Naš sagovornik otkrio nam je i da će deo investicije u tokenima iskoristiti isključivo za dugoročni podsticaj zaposlenih jer je problem koji rešavaju tehnički zahtevan zbog čega je važno da ceo tim bude dugoročno zainteresovan da doprinosi Filmine-u.

Za kraj, Vukašin nam je otkrio i dalje planove za ovaj tim:

Zahvaljujući ovoj investiciji, u narednih 12 meseci ćemo ubrzati rast mreže data centara i razvoj softvera koji će data centrima omogućiti prelazak sa tradicionalnog na decentralizovano skladištenje podataka.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Web 3.0

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Devtech obezbedio €12,25 miliona za dalje širenje poslovanja u Srbiji i regionu

Globalna kompanija za digitalne inovacije iz Srbije Devtech, objavila je partnerstvo sa Claret Capital Partners, investicionim fondom iz Londona koji finansira razvoj brzorastućih tehnoloških kompanija.

Intervju

Razgovori sa seniorima: Kako je Miloš od Frontend programera postao JavaScript Tech Lead

Ukoliko imate dobro početno znanje i volju da učite, IT industrija vas može nagraditi brzim napretkom kroz tehnološku hijerarhiju kompanije. Svoj karijerni put ka tituli senior programera, ovog puta nam detaljno otkriva Miloš Cvetković koji je JavaScript Tech Lead u kompaniji Levi9.

Office Talks Podcast

Relax Gaming: Put od formiranja studija do nagrađivanih igara

Gost 99. epizode Office Talks podcasta bio je Srđan Zdravković, Head of Studio u kompaniji Relax Gaming koja se bavi razvojem online igara na sreću, a čiji tim u Srbiji stoji iza nekih od najnagrađivanijih naslova u iGaming industriji.

Recenzija

Telegram ili WhatsApp: Koje nam prednosti i rizike donosi svakodnevno dopisivanje na ovim aplikacijama?

Telegram je uveo premium opciju koja za 4,99 dolara mesečno korisnicima obezbeđuje pristup dodatnim funkcijama. Da li je ovo samo nastavak 'borbe' za korisnike između ovog chat servisa i giganta kao što je WhatsApp?

Web 3.0

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Startapi i poslovanje

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.