Srpski Alt Labs dobio milionsku investiciju u tokenima

Za domaći Alt Labs stiže milionska investicija u tokenima za dalju decentralizaciju data centara

Ovaj tim dobio je prvi finansijski doprinos prikupljanjem vrednosti od preko milion dolara od Protocol Labs-a za razvoj svog ekosistema Filmine čiji je krajnji cilj decentralizacija data centara.

Alt Labs je prvi tim iz Srbije koji radi na decentralizovanom skladištenju podataka (u okviru ekosistema Filmine), a samo dva meseca od početka projekta dobijaju finansiranje u vrednosti od million – u dolarima i Filecoin (FIL) tokenima.

Kako nam objašnjava Vukašin Vukoje, osnivač ovog startapa, u kripto svetu praksa je da se pravi ekosistem umesto kompanija koja ima eksluzivno pravo na smer razvoja određenog proizvoda – kao što je to praksa u tradicionalnom big tech-u gde jedna kompanija kao što je, recimo, Google, ima ekskluzivno pravo na smer daljeg razvoja proizvoda.

Tako Filmine ekosistem ne čine samo zaposleni Alt Labs -a, već i svi drugi programeri koji doprinose otvorenom kodu, operateri data centara i svi koji ih podržavaju verujući u njihovu misiju, a Vukašin nam objašnjava i zašto je decentralizacija bitna:

Decentralizacija skladištenja podataka je ključno pitanje našeg doba. Sa jedne strane to je jedini način da prekinemo monopol velikih tehnoloških kompanija nad ličnim podacima, dok sa druge strane decentralizacija skladištenja podataka dozvoljava mnogo bolje iskorišćenje infrastrukture datacentara. To povećanje efikasnosti bi imalo mnogo pozitivnih efekata: na primer, besplatno skladištenje podataka od javnog značaja i znatno povećanje računarskog kapaciteta koji je dostupan programerima.

Sledi i dalja izgradnja infrastrukture za decentralizaciju podataka

Filmine, kako nam dalje objašnjava Vukoje, razvija softver koji omogućava data centar operatorima (poznatim kao rudari) da lako unaprede svoje data centre sa Web2 tehnologije na Web3 tehnologiju uz alate otvorenog koda – bez prethodnog znanja o Web3 i uz minimalnu ili nikakvu potrebu za dodatnim hardverom.

Decentralizovano skladištenje podataka, kako se dalje navodi u saopštenju, omogućiće civilizaciji da ide u korak sa eksponencijalno rastućom potražnjom za skladištenjem podataka, a istovremeno će demokratizovati pristup podacima kroz novi model token ekonomije koji pruža mreža Filecoin.

Ovaj novi pristup, dodaju Vukašin, sa jedne strane pruža dvostruku korist od demokratizacije deljenja ekonomskih nagrada za skladištenje podataka, a s druge strane razvija rešenja za skladištenje podataka koje će omogućiti besplatno skladištenje verifikovanih podataka.

Naš sagovornik otkrio nam je i da će deo investicije u tokenima iskoristiti isključivo za dugoročni podsticaj zaposlenih jer je problem koji rešavaju tehnički zahtevan zbog čega je važno da ceo tim bude dugoročno zainteresovan da doprinosi Filmine-u.

Za kraj, Vukašin nam je otkrio i dalje planove za ovaj tim:

Zahvaljujući ovoj investiciji, u narednih 12 meseci ćemo ubrzati rast mreže data centara i razvoj softvera koji će data centrima omogućiti prelazak sa tradicionalnog na decentralizovano skladištenje podataka.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Posetili smo promociju pet srpskih startapa u Cirihu

Ovim povodom, osnivači pet domaćih startapa pitch-ovali su svoje ideje pred investitorima, a Lav Odrović imenovan je za počasnog predstavnika Privredne komore Srbije u Švajcarskoj.

Startapi i poslovanje

Hipokratija: Izaberi lekara uz preko 6.000 recenzija pacijenata iz Srbije

Na platformi Hipokratija, pacijenti ostavljaju iskrene recenzije o medicinskim uslugama širom Srbije kako bi pomogli drugim ljudima u odabiru pravog lekara.

Office Talks Podcast

Više rada a manje povišica za programere

U novoj epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o stanju na IT tržištu koje je i dalje uzdrmano otkazima i smanjenom broju zapošljavanja stručnih kadrova.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Hipokratija: Izaberi lekara uz preko 6.000 recenzija pacijenata iz Srbije

Na platformi Hipokratija, pacijenti ostavljaju iskrene recenzije o medicinskim uslugama širom Srbije kako bi pomogli drugim ljudima u odabiru pravog lekara.

Office Talks Podcast

Više rada a manje povišica za programere

U novoj epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o stanju na IT tržištu koje je i dalje uzdrmano otkazima i smanjenom broju zapošljavanja stručnih kadrova.

Digitalni mediji

Social Serbia 2024: Ljudi u Srbiji se plaše AI alata i manje veruju influenserima!

Kakvo je stanje u digitalu, koje platforme koristimo, kome verujemo i šta se u navikama korisnika promenilo u poslednjih godinu dana – pitanja su na koja odgovara upravo objavljeno istraživanje Social Serbia 2024.

Karijere

Na koji ćeš faks? Poseti Metaverse sajam obrazovanja koji je okupio 128.000 studenata

Predstavljamo vam virtuelni 3D sajam obrazovanja zasnovan na Metaverse tehnologiji, koji mladima u Srbiji i regionu značajno olakšava potragu za idealnim izborom fakulteta i budućim zaposlenjem!

Karijere

Otvoren Mejkers lab konkurs: 25.000 učenika imaće pristup učionicama budućnosti!

Grupa za obrazovanje koju čine Nordeus Fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa Digitalna Srbija, otvorila je konkurs za pokretanje Mejkers lab učionica u srednjim školama širom Srbije.

Karijere

Kako je kompanija ASEE uz Miloša Ljevaju stvorila jak tim za cyber bezbednost

Ovo je inspirativna priča o Milošu Ljevaji, superheroju u poslovnom i privatnom životu. Igra za "plavi", odbrambeni tim. Počeo je da radi kao priznati IT stručnjak u ASEE Grupi na strateškom razvoju u oblasti sajber bezbednosti još 2010. godine, ali njegova avantura se nije tu zaustavila.