Srpski Alt Labs dobio milionsku investiciju u tokenima

Za domaći Alt Labs stiže milionska investicija u tokenima za dalju decentralizaciju data centara

Ovaj tim dobio je prvi finansijski doprinos prikupljanjem vrednosti od preko milion dolara od Protocol Labs-a za razvoj svog ekosistema Filmine čiji je krajnji cilj decentralizacija data centara.

Alt Labs je prvi tim iz Srbije koji radi na decentralizovanom skladištenju podataka (u okviru ekosistema Filmine), a samo dva meseca od početka projekta dobijaju finansiranje u vrednosti od million – u dolarima i Filecoin (FIL) tokenima.

Kako nam objašnjava Vukašin Vukoje, osnivač ovog startapa, u kripto svetu praksa je da se pravi ekosistem umesto kompanija koja ima eksluzivno pravo na smer razvoja određenog proizvoda – kao što je to praksa u tradicionalnom big tech-u gde jedna kompanija kao što je, recimo, Google, ima ekskluzivno pravo na smer daljeg razvoja proizvoda.

Tako Filmine ekosistem ne čine samo zaposleni Alt Labs -a, već i svi drugi programeri koji doprinose otvorenom kodu, operateri data centara i svi koji ih podržavaju verujući u njihovu misiju, a Vukašin nam objašnjava i zašto je decentralizacija bitna:

Decentralizacija skladištenja podataka je ključno pitanje našeg doba. Sa jedne strane to je jedini način da prekinemo monopol velikih tehnoloških kompanija nad ličnim podacima, dok sa druge strane decentralizacija skladištenja podataka dozvoljava mnogo bolje iskorišćenje infrastrukture datacentara. To povećanje efikasnosti bi imalo mnogo pozitivnih efekata: na primer, besplatno skladištenje podataka od javnog značaja i znatno povećanje računarskog kapaciteta koji je dostupan programerima.

Sledi i dalja izgradnja infrastrukture za decentralizaciju podataka

Filmine, kako nam dalje objašnjava Vukoje, razvija softver koji omogućava data centar operatorima (poznatim kao rudari) da lako unaprede svoje data centre sa Web2 tehnologije na Web3 tehnologiju uz alate otvorenog koda – bez prethodnog znanja o Web3 i uz minimalnu ili nikakvu potrebu za dodatnim hardverom.

Decentralizovano skladištenje podataka, kako se dalje navodi u saopštenju, omogućiće civilizaciji da ide u korak sa eksponencijalno rastućom potražnjom za skladištenjem podataka, a istovremeno će demokratizovati pristup podacima kroz novi model token ekonomije koji pruža mreža Filecoin.

Ovaj novi pristup, dodaju Vukašin, sa jedne strane pruža dvostruku korist od demokratizacije deljenja ekonomskih nagrada za skladištenje podataka, a s druge strane razvija rešenja za skladištenje podataka koje će omogućiti besplatno skladištenje verifikovanih podataka.

Naš sagovornik otkrio nam je i da će deo investicije u tokenima iskoristiti isključivo za dugoročni podsticaj zaposlenih jer je problem koji rešavaju tehnički zahtevan zbog čega je važno da ceo tim bude dugoročno zainteresovan da doprinosi Filmine-u.

Za kraj, Vukašin nam je otkrio i dalje planove za ovaj tim:

Zahvaljujući ovoj investiciji, u narednih 12 meseci ćemo ubrzati rast mreže data centara i razvoj softvera koji će data centrima omogućiti prelazak sa tradicionalnog na decentralizovano skladištenje podataka.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Život na točkovima (Mladi Nomadi)

Kako izgleda putovanje od Srbije do Maroka i to u kombiju - kući? U 140. epizodi Office Talks podkadta svoju priču o nesvakidašnjoj avanturi sa nama su podelili Marko Banduka i Katarina Ćirković - Mladi Nomadi.

Internet marketing

Umetnica mora jesti kuvano: Pioniri osvojili prestižnu nagradu Grand Prix Balcannes

Agencija Pioniri iz Beograda je na ovogodišnjem Balcannes festivalu osvojila glavnu nagradu Grand Prix Balcannes sa projektom 'Konstrakta x Metalac – Umetnica mora jesti kuvano'.

Intervju

Nemanja Radosavljević: Već nakon treće godine, studenti RAF-a mogu pronaći posao u velikim tehnološkim kompanijama

Za sve one koji još uvek imaju dilemu oko upisa na IT studije, Netokracija nastavlja svoj vodič. Ovog puta donosimo vam razgovor s dr Nemanjom Radosavljevićem, prodekanom za nastavu na Računarskom fakultetu u Beogradu.

Propustili ste

Najava

Prvi Polkadot Day u Srbiji: Istražite Polkadot ‘blockchain’ ekosistem

Ovaj događaj u organizaciji MVP Workshop-a deo je Belgrade Blockchain Week-a i održaće se na Fakultetu organizacionih nauka 5. juna, sa početkom u 11 časova.

Sponzorisano

Deveto IT istraživanje plata i beneficija u Srbiji: Fenix otkriva najnovije trendove

Fenix se poslednjih 13 godina bavi Tech regrutacijom i svake godine za poslodavce iz tehnološkog sektora priprema detaljno istraživanje u okviru kojih sa njima deli informacije o platama, benefitima, bonusima, brzinom napredovanja, dobrovoljnim odlaskom i sl.

Intervju

Domaća kompanija započinje globalno širenje poslovanja – Vega IT otvara kancelarije u Njujorku

U vreme najavljene recesije, kada većina kompanija zamrzava investicije, domaća firma Vega IT ima drugačiju strategiju. Sa CEO-om i novim predsednikom za američko i azijsko-pacifičko tržište razgovaramo o diversifikaciji poslovanja i globalnim potezima koje ova kompanija sprema.

Office Talks Podcast

Gde programeri provode vreme? (Reddit, Twitter, GitHub)

Na kojim to kanalima i mrežama programeri provode slobodno vreme? Da li više koriste Reddit ili Twitter? Odgovor na ova pitanja potražili smo u 144. epizodi Office Talks podkasta.

Startapi i poslovanje

GapApp: Braća iz Srbije osmislila su platformu koja mesece pravnih poslova pretvara u minute!

GapApp je platforma koja omogućava pravnim i 'compliance' timovima da automatizuju i skaliraju svoje usluge, povećavajući produktivnost za čak 75 odsto.

Analiza

Predstavnici industrije otkrivaju nam kako inflacija utiče na rast plata u IT-ju

U jeku ekonomske krize naše sagovornike pitali smo kako se inflacija odrazila na visinu plate u IT-ju.