Srpski Alt Labs dobio milionsku investiciju u tokenima

Za domaći Alt Labs stiže milionska investicija u tokenima za dalju decentralizaciju data centara

Ovaj tim dobio je prvi finansijski doprinos prikupljanjem vrednosti od preko milion dolara od Protocol Labs-a za razvoj svog ekosistema Filmine čiji je krajnji cilj decentralizacija data centara.

Alt Labs je prvi tim iz Srbije koji radi na decentralizovanom skladištenju podataka (u okviru ekosistema Filmine), a samo dva meseca od početka projekta dobijaju finansiranje u vrednosti od million – u dolarima i Filecoin (FIL) tokenima.

Kako nam objašnjava Vukašin Vukoje, osnivač ovog startapa, u kripto svetu praksa je da se pravi ekosistem umesto kompanija koja ima eksluzivno pravo na smer razvoja određenog proizvoda – kao što je to praksa u tradicionalnom big tech-u gde jedna kompanija kao što je, recimo, Google, ima ekskluzivno pravo na smer daljeg razvoja proizvoda.

Tako Filmine ekosistem ne čine samo zaposleni Alt Labs -a, već i svi drugi programeri koji doprinose otvorenom kodu, operateri data centara i svi koji ih podržavaju verujući u njihovu misiju, a Vukašin nam objašnjava i zašto je decentralizacija bitna:

Decentralizacija skladištenja podataka je ključno pitanje našeg doba. Sa jedne strane to je jedini način da prekinemo monopol velikih tehnoloških kompanija nad ličnim podacima, dok sa druge strane decentralizacija skladištenja podataka dozvoljava mnogo bolje iskorišćenje infrastrukture datacentara. To povećanje efikasnosti bi imalo mnogo pozitivnih efekata: na primer, besplatno skladištenje podataka od javnog značaja i znatno povećanje računarskog kapaciteta koji je dostupan programerima.

Sledi i dalja izgradnja infrastrukture za decentralizaciju podataka

Filmine, kako nam dalje objašnjava Vukoje, razvija softver koji omogućava data centar operatorima (poznatim kao rudari) da lako unaprede svoje data centre sa Web2 tehnologije na Web3 tehnologiju uz alate otvorenog koda – bez prethodnog znanja o Web3 i uz minimalnu ili nikakvu potrebu za dodatnim hardverom.

Decentralizovano skladištenje podataka, kako se dalje navodi u saopštenju, omogućiće civilizaciji da ide u korak sa eksponencijalno rastućom potražnjom za skladištenjem podataka, a istovremeno će demokratizovati pristup podacima kroz novi model token ekonomije koji pruža mreža Filecoin.

Ovaj novi pristup, dodaju Vukašin, sa jedne strane pruža dvostruku korist od demokratizacije deljenja ekonomskih nagrada za skladištenje podataka, a s druge strane razvija rešenja za skladištenje podataka koje će omogućiti besplatno skladištenje verifikovanih podataka.

Naš sagovornik otkrio nam je i da će deo investicije u tokenima iskoristiti isključivo za dugoročni podsticaj zaposlenih jer je problem koji rešavaju tehnički zahtevan zbog čega je važno da ceo tim bude dugoročno zainteresovan da doprinosi Filmine-u.

Za kraj, Vukašin nam je otkrio i dalje planove za ovaj tim:

Zahvaljujući ovoj investiciji, u narednih 12 meseci ćemo ubrzati rast mreže data centara i razvoj softvera koji će data centrima omogućiti prelazak sa tradicionalnog na decentralizovano skladištenje podataka.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

E-commerce

Glovo dostavljačima zarada od 500 do 600 evra – strani dostavljači rade u skladu sa zakonom

Direktor kompanije Glovo Srbija u razgovoru sa medijima približio je poslovanje ove kompanije u periodu nakon akvizicije servisa Donesi.

Ekskluzivno

NCR otvorio novu zgradu : 30.000 m² najsavremenijeg tehnološkog kampusa u Beogradu vrednog $100 miliona

Donosimo vam ekskluzivne fotografije novog NCR tehnološkog kampusa koji je danas otvoren u prestonici, a u kojem će uskoro raditi više od 5.000 zaposlenih.

Startapi i poslovanje

Continentalovih četiri godine u Srbiji – direktor Saša Ćoringa o IT zajednici, subvencijama i daljem rastu

Prvi put od dolaska nemačkog Continentala u Novi Sad, razgovaramo o zapošljavanju i prilikama za razvoj visokostručnog kadra, proizvodima na kojima rade domaći inženjeri, kao i o daljim planovima kompanije za razvoj poslovanja u Srbiji.

Propustili ste

Karijere

Loš ‘offboarding’ može imati veoma loše posledice po kompaniju – i zato ne otpisujte bivše zaposlene

Zašto je važno imati dobro ustanovljen 'offboarding' proces kada zaposleni odlaze iz kompanije? Zato što nikada ne znate da li će u nekom trenutku odlučiti da se vrate i kakva će iskustva preneti prijateljima iz industrije.

Gaming

Život i rad Nikole Tesle i Mihajla Pupina oživljeni kroz video igre domaćih studija

Najbolji polaznici besplatnog obrazovnog programa Nordeus fondacije i letnje prakse Crater Training Centra napravili su dve igre o našim slavnim naučnicima i premijerno ih prikazali na izložbi u Muzeju nauke i tehnike.

Gaming

ITC Studio iz Niša je među pionirima razvoja VR igara u Srbiji – a do sada su izdali pet naslova na Steamu

O industriji razvoja igara često pišemo na Netokraciji, ali retko smo imali priliku da predstavimo timove koji se bave razvojem VR igara. ITC Studio iz Niša je upravo takav tim.

E-commerce

Glovo dostavljačima zarada od 500 do 600 evra – strani dostavljači rade u skladu sa zakonom

Direktor kompanije Glovo Srbija u razgovoru sa medijima približio je poslovanje ove kompanije u periodu nakon akvizicije servisa Donesi.

Gaming

Fortuna Esports postaje regionalni predstavnik Trova za Balkan – sledi jačanje zajednice i brojni događaji

Streaming platforma za gejmere Trovo i domaći Fortuna Esports napravili su partnerstvo u sklopu kog ova domaća organizacija postaje predstavnik pomenute platforme za ceo Balkan.

Novost

Studio Kerber pokrenuo Kickstarter kampanju za razvoj svoje društvene igre – cilj je $6.000

Domaći tim koji razvija društvene igre Kerber Games pokrenuo je Kickstarter kampanju za svoju novu igru 'Final Challenge'.