Srpski Alt Labs dobio milionsku investiciju u tokenima

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Za domaći Alt Labs stiže milionska investicija u tokenima za dalju decentralizaciju data centara

Ovaj tim dobio je prvi finansijski doprinos prikupljanjem vrednosti od preko milion dolara od Protocol Labs-a za razvoj svog ekosistema Filmine čiji je krajnji cilj decentralizacija data centara.

Alt Labs je prvi tim iz Srbije koji radi na decentralizovanom skladištenju podataka (u okviru ekosistema Filmine), a samo dva meseca od početka projekta dobijaju finansiranje u vrednosti od million – u dolarima i Filecoin (FIL) tokenima.

Kako nam objašnjava Vukašin Vukoje, osnivač ovog startapa, u kripto svetu praksa je da se pravi ekosistem umesto kompanija koja ima eksluzivno pravo na smer razvoja određenog proizvoda – kao što je to praksa u tradicionalnom big tech-u gde jedna kompanija kao što je, recimo, Google, ima ekskluzivno pravo na smer daljeg razvoja proizvoda.

Tako Filmine ekosistem ne čine samo zaposleni Alt Labs -a, već i svi drugi programeri koji doprinose otvorenom kodu, operateri data centara i svi koji ih podržavaju verujući u njihovu misiju, a Vukašin nam objašnjava i zašto je decentralizacija bitna:

Decentralizacija skladištenja podataka je ključno pitanje našeg doba. Sa jedne strane to je jedini način da prekinemo monopol velikih tehnoloških kompanija nad ličnim podacima, dok sa druge strane decentralizacija skladištenja podataka dozvoljava mnogo bolje iskorišćenje infrastrukture datacentara. To povećanje efikasnosti bi imalo mnogo pozitivnih efekata: na primer, besplatno skladištenje podataka od javnog značaja i znatno povećanje računarskog kapaciteta koji je dostupan programerima.

Sledi i dalja izgradnja infrastrukture za decentralizaciju podataka

Filmine, kako nam dalje objašnjava Vukoje, razvija softver koji omogućava data centar operatorima (poznatim kao rudari) da lako unaprede svoje data centre sa Web2 tehnologije na Web3 tehnologiju uz alate otvorenog koda – bez prethodnog znanja o Web3 i uz minimalnu ili nikakvu potrebu za dodatnim hardverom.

Decentralizovano skladištenje podataka, kako se dalje navodi u saopštenju, omogućiće civilizaciji da ide u korak sa eksponencijalno rastućom potražnjom za skladištenjem podataka, a istovremeno će demokratizovati pristup podacima kroz novi model token ekonomije koji pruža mreža Filecoin.

Ovaj novi pristup, dodaju Vukašin, sa jedne strane pruža dvostruku korist od demokratizacije deljenja ekonomskih nagrada za skladištenje podataka, a s druge strane razvija rešenja za skladištenje podataka koje će omogućiti besplatno skladištenje verifikovanih podataka.

Naš sagovornik otkrio nam je i da će deo investicije u tokenima iskoristiti isključivo za dugoročni podsticaj zaposlenih jer je problem koji rešavaju tehnički zahtevan zbog čega je važno da ceo tim bude dugoročno zainteresovan da doprinosi Filmine-u.

Za kraj, Vukašin nam je otkrio i dalje planove za ovaj tim:

Zahvaljujući ovoj investiciji, u narednih 12 meseci ćemo ubrzati rast mreže data centara i razvoj softvera koji će data centrima omogućiti prelazak sa tradicionalnog na decentralizovano skladištenje podataka.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Institut BioSens otvorio novi poziv za akcelerator namenjen IT i poljoprivrednim startapima

Institut BioSens pozvao je inovativne startape iz IT i poljoprivrednog sektora da učestvuju u trećem izdanju akceleratora i na taj način nastavlja dobru praksu pružanja podrške inovativnim preduzetnicima u razvoju ideja koje će doprineti digitalnoj transformaciji poljoprivrede.

Gaming

Wargaming Forge: Novi edukativni program o kreiranju globalnih video igra – uz potencijalno zaposlenje

Industrija razvoja video igara jeste zanimljiva, ali u isto vreme kompleksna stvar. Potencijale talenata koji tu istu industriju grade, prepoznala je kompanija Wargaming koja je pored kancelarija u Beogradu, otvorila i 'Forge' program prakse, sa čijom smo programskom menadžerkom razgovarali.

Startapi i poslovanje

Srpski NOVELIC prodao 54% udela indijskoj kompaniji Sona za 40,5 miliona evra

Indijska kompanija Sona Comstar potvrdila je kupovinu 54% udela u kapitalu za €40,5 miliona srpske kompanije Novelic, osnovane 2012. godine. Ova domaća kompanija razvija radarske senzore bazirane na milimetarskim talasima za auto, IoT i robotsku industriju.

Propustili ste

Internet marketing

Da li će digitalni marketing preživeti novu eru privatnosti?

Zbog potrebe da se istaknu u moru konkurencije, brendovi će morati ozbiljno da se posvete kreiranju kvalitetnog, relevantnog i kreativnog sadržaja.

Kultura 2.0

Vlada Srbije ulaže €52 miliona u izgradnju novog centra za kreativne industrije

Obeležen početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice u kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

Startapi i poslovanje

OTP banka otvorila prijave za novi Generator ZERO 2023 konkurs

OTP banka je pokrenula novi ciklus Generator ZERO 2023 konkursa sa ciljem da podrži rešenja koja doprinose smanjenju karbonskog otiska i rastu zelene ekonomije.

Office Talks Podcast

Kako graditi uspešne web3 kompanije i projekte?

U tech zajednici sve više se priča o web3 svetu. Upravo zato, tema 127. epizode Office Talks podkasta bila je o izgradnji i vođenju web3 kompanija. O tome smo pričali sa osnivačima kompanije ShardLabs, koja ima tim i u Beogradu.

Karijere

Serbian Product Community: Objavljena anketa za ljude koji se bave kreiranjem digitalnih proizvoda

Cilj ankete je podizanje transparentnosti plata tako da se zajednički stekne realnija slika o stanju u upravljanju razvojem digitalnih proizvoda u Srbiji.

Tehnologija

Slobodan Marković: Kako javno dostupni NLP modeli za srpski jezik doprinose rastu domaće IT industrije?

Zašto ChatGPT ne zna padeže, a mi još uvek nemamo Siri na srpskom? Kako razvoj ovih alata može pozitivno da utiče na domaću 'tech' zajednicu, objasnio nam je Slobodan Marković, digitalni savetnik u organizaciji UNDP.