Gde su naši AliExpress paketi u Srbiji i u čemu je glavni problem ?

Gde su naši AliExpress paketi?

Šestu epizodu Netokracijinog Office Talks podcasta obeležio je razgovor o trenutnim dešavanjima sa astronomskim poskupljenjem poštarine sa sajta AliExpress. Mi smo pokušali da analiziramo šta je tačno dovelo do ovog problema koji je u velikoj meri pogodio sve one koji kupuju sa ove poznate online prodavnice.

U poslednje vreme domaće medije i društvene mreže preplavile su vesti o tome kako je poznati e-commerce sajt AliExpress ukinuo opciju „free shipping“ za Srbiju. Sve ovo je uzrokovalo da domaći kupci trenutno nemaju mogućnost besplatne dostave, a kupovina je za mnoge predmete neisplativa jer za jeftiniji proizvod od svega par dolara, plaćate višestruko skuplju poštarinu.

Razloga za enormno povećanje cena isporuke robe po svemu sudeći ima mnogo. Jedni kažu da je u pitanju neažurnost radnika Pošte Srbije, zatim poskupljenje i nedostupnost avio prevoza, dok odnedavno postoji još jedna teorija, a to je neobjašnjeni nestanak paketa u magacinima pošte i kašnjene isporuke i preko dva meseca – što je trgovce u Kini dovelo do toga da nam ukinu besplatnu poštarinu zbog neisplativosti.

U trenutku dok pripremamo tekst upravo na ovu temu, u dvadesetominutnom razgovoru, odlučili smo se da ovu temu analiziramo sa našeg stanovišta kao kupaca na AliExpressu koji su ažurno pratili ovu temu i iznesemo pojedine stavove na osnovu podataka koje do sada imamo.

Pored toga, osvrnuli smo se na hronološki sled događaja koji su nas doveli do pomenutog problema, kao i šta možemo da očekujemo u narednom periodu kada je reč o čitavoj konfuziji sa AliExpress poštarinama kada je reč o Srbiji.

Office Talks pratite na sledećim kanalima: YouTubeApple PodcastsPocket CastsSpotifyGoogle Podcasts i… ma šta će ti više, realno?


Ostavi komentar

  1. Darko

    Darko

    2. 8. 2020. u 14:04 Odgovori

    Ja sam svoj paket naručio još polovinom januara i ništa. Nema obaveštenja niti bilo čega a uveren sam da je krivac u našoj pošti. Samo što nema ko da skupi KAHONES i kaže u javnosti.

Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Office Talks Podcast

Poreski raj ili pakao? (gost Milan Trbojević)

Da se odmah razumemo, nema te online peticije koja će naterati državu za pregovarački sto sa frilenserima. Radnici digitalne ekonomije moraju se udružiti i ozbiljno shvatiti ambicije države za naplatom poreza za svaku deviznu doznaku.

Karijere

Regruteri nam otkrivaju koje su trenutno najtraženije pozicije u IT-ju

Kako bismo saznali koji kadrovi su trenutno najpotrebniji domaćoj tehnološkoj industriji kontaktirali smo predstavnike agencija FatCat Coders, ManpowerGroup i Omnes Group. U nastavku teksta slede njihova iskustva.

Startapi i poslovanje

Poreska uprava poziva građane da prijave svoje inostrane prilive – posebno ističu programere i influensere

Poreska uprava Republike Srbije poziva sva fizička lica koja su propustila da podnesu poreske prijave priliva iz inostranstva, da to samoinicijativno urade kako bi izbegli prekršajnu odgovornost.

Propustili ste

Karijere

CENTAR predstavio svoj predlog za rešavanje poreskog pitanja frilensera – Branka Anđelković otkriva detalje

Suosnivačica Centra za istraživanje javnih politika analizira aktuelnu situaciju i predstavlja predlog rešenja koji bi zadovoljio obe strane - i frilensere i državu.

Društvene mreže

Anđeli Milošević Instagram je ugasio biznis nalog. Zašto?

Da li poslovni i privatni profili na Instagramu mogu da budu ugroženi zbog 'third party' aplikacija za merenje metrika? Otkrivamo na realnom primeru naše sagovornice čiji je poslovni profil izbrisan usled povezivanja sa pomenutim aplikacijama.

Office Talks Podcast

Odsustvo društvene odgovornosti (gost Nikola Parun)

19. epizodu Office Talks podcasta obeležio je razgovor sa Nikolom Parunom, politikologom i marketing stručnjakom u agenciji Ovation BBDO sa kojiim smo se dotakli teme društvene odgovornosti i aktivizma kompanija i organizacija u izazovnim vremenima.

Startapi i poslovanje

Predstavljen ekspoze nove Vlade: Najavljena ulaganja u dalji razvoj tehnološkog sektora u Srbiji

Ana Brnabić, mandatarka za novi sastav Vlade Republike Srbije, predstavila je pred Narodnom Skupštinom svoj ekspoze tj, plan rada buduće Vlade. Sledi dalja digitalizacija privrede, obrazovanja i uprave.

Intervju

Što je pametnija tehnologija, pametniji su i napadači – i zato vodite računa o vašoj ‘cyber’ bezbednosti

U poslednje vreme sve više se govori o sajber bezbednosti, a ove godine smo bili i svedoci ozbiljnih 'phishing' napada na domaće institucije. Kako stati na put ovim napadima u cilju zaštite i stabilnosti poslovanja? 

Gaming

Čime se bavi Game Level dizajner i šta je potrebno za uspeh u gaming industriji?

Nastanak jedne video igre je složen proces u kom učestvuje više različitih profesionalaca - od programera do dizajnera. Otuda smo se odlučili da detaljnije uđemo u svet nastanka igara predstavljanjem različitih aktera koji u tom procesu učestvuju. Ovaj put otkrivamo čime se bavi Game Level dizajner.