Aleksandar Milutinović: Inženjer geoinformatike koji je prešao u IT

Infobip ❤️ Netokracijašta akvizicija znači za vas i za nas?

Aleksandar Milutinović: Inženjer geoinformatike koji je prešao u IT i postao ‘Team Leader’

Profesionalna priča Aleksandra Milutinovića kreće od inženjera geoinformatike, ali su ga moderne tehnologije i internacionalni projekti doveli do pozicije Team Leader-a u kompaniji ASEE, zahvaljujući kojoj trenutno pohađa Executive MBA program na COTRUGLI Business School-u.

Tehnološke inovacije korenito su promenile tržište rada, a očekuje se da će poslovi u tehnološkoj industriji eksponencijalno rasti u narednih nekoliko godina. Stoga, stručnjaci iz mnogih oblasti nakon određenog vremena provedenog u radu u struci (ili na birou za zapošljavanje) odlučuju da se prekvalifikuju u neko od tehnoloških zanimanja i svoju karijeru nastave u domenu IT industrije.

Našem sagovorniku, Aleksandru Milutinoviću ništa nije nagoveštavalo da će se nakon završenog Građevinskog fakulteta potpuno okrenuti ka IT industriji. Nakon nekoliko godina provedenih u manjim firmama, pokretanja i učešća u raznim startapima, konkurisao je za posao softver developera kompaniji ASEE, gde trenutno radi na Team Leader poziciji u okviru razvoja Digital Origination-a, internacionalnog flagship proizvoda kompanije.

Sa Netokracijom je podelio svoje utiske o radu u ovoj međunarodnoj IT grupaciji, koja svojim zaposlenima nudi niz mogućnosti za profesionalni razvoj.

Koliko si dugo u kompaniji i kako si zadovoljan dosadašnjim napretkom u karijeri?

Aleksandar: U ASEE sam već pet godina i za to vreme sam značajno napredovao, iskustveno i karijerno. Višestruko sam unapredio svoje znanje radom na velikim internacionalnim projektima. Iskreno, veoma sam zadovoljan pravcem u kom se razvija moja karijera, prvenstveno zato što sam od samog početka želeo da se bavim i drugim poslovima osim programiranja i da napredujem do menadžerskih pozicija.

To se i desilo samo dve godine nakon mog dolaska u firmu. Uz podršku kompanije, prošle godine sam upisao i Executive MBA program na COTRUGLI Business School-u, koji i dalje pohađam. Imam odličan odnos sa svojim nadređenima, koji su prepoznali moju želju i potencijal da se dalje usavršavam, što dalje koristi meni lično, ali i samoj kompaniji.

Koja su tvoja zaduženja u timu?

Aleksandar: Odgovoran sam za operativno upravljanje internacionalnim timom koji radi na razvoju proizvoda. Vodim računa o timskim zadacima, obavezama i rokovima, bavim se i planiranjem dugoročnog razvoja proizvoda, kao i zapošljavanjem. Istovremeno radim kao podrška mnogobrojnim delivery timovima na raznim globalnim projektima implementacije Digital Origination-a, a ostatak svog vremena provodim na razvoju samog proizvoda koji vodim.

Da li nam možeš reći nešto više o proizvodu na kojem radiš?

Aleksandar: Digital Origination je end-to-end rešenje za digitalnu prodaju bankarskih proizvoda uz komponente online onboarding-a klijenata, ID i video identifikacije, kompletne finansijske analize klijenta, kao i dela ugovaranja, tj. digitalnog potpisivanja procesne dokumentacije. Tako da, u okviru moderne Digitalne Platforme na kojoj je rešenje i nastalo, Digital Origination pruža željeni nivo digitalne transformacije banaka svih veličina.

U okviru samog ASEE, iz pomenute Digitalne Platforme trenutno se razvija više od deset novih digitalnih ASEE proizvoda u raznim domenima poslovanja. Shodno zahtevima klijenata, ali i industrijsko-tehnološkim trendovima, Digital Origination se konstantno unapređuje što dovodi do novih mogućnosti i za učenje i za sam napredak tima.

Na koji način se novi članovi tima uključuju u aktivnosti, imajući u vidu specifičnosti pojedinih industrija kao što je bankarstvo?

Aleksandar: Što se tiče samog development dela, tu nemamo problema zato što smo velika i iskusna IT kompanija, sa više nego dovoljno izvora znanja kojima podržavamo nove kolege. Kada su u pitanju specifičnosti određenih industrija, tj. samo domensko znanje, trudimo se da svakom pojedincu prilagodimo upoznavanje sa neophodnim poslovnim konceptima. Generalno, svi se lako integrišu i brzo stiču uvid u osnove biznisa sa kojima rade, uz pomoć raznih video i pisanih materijala ili kurseva.

Normalno je i očekivano da, ukoliko dolazite sa fakulteta ili neke druge industrije, niste mnogo upoznati sa poslovanjem bankarskog sektora. Svi članovi tima pomažu da se svaki novi zaposleni uvede u materiju i dobije podršku na najefikasniji način. Takođe, pojedinima se bankarski domen ne svidi previše i uče minimalno potrebno za rad, dok druge ovaj domen privuče i onda žele mnogo više da o istom nauče – tu sam se i ja pronašao.

Kako izgleda timski rad u ASEE?

Aleksandar: Saradnja i odnos između ljudi u mom timu su fantastični. Zaista tako mislim, jer smo svi na prvom mestu kolege, pošto smo se tako i upoznali, ali van posla smo postali i prijatelji, privatno se posećujemo, sarađujemo i pomažemo jedni drugima u raznim privatno-poslovnim izazovima. To je zaista nešto čime bih se posebno pohvalio. Za svoj tim mogu reći da je najbolji koji sam ikada imao.

Po čemu se ova kompanija izdvaja od ostalih iz IT industrije?

Aleksandar: ASEE nije mala kompanija od nekoliko (desetina) zaposlenih. To je korporacija koja broji stotine zaposlenih samo u Srbiji, hiljade u regionu. Pored bankarske industrije poslujemo i u dosta drugih sfera, kao što su platne institucije, security servisi, ali i Custom Application Services (CAS), sektor koji se bavi razvojem specifičnih rešenja ili sistema koji nisu primarno iz bankarskog domena. Imamo dosta timova u regionu koji se bave nekim drugim oblastima – video identifikacijom, sistemom za digitalno potpisivanje, dokumentarnim poslovima, IT security-jem i slično.

Pre nekoliko godina smo akvizicijom domaće kompanije ušli i u svet mašinskog učenja i veštačke inteligencije, gde smo uvideli veliki potencijal za unapređenje postojećih rešenja, ali i razvoj novih. Radimo internacionalne projekte sa kolegama iz regiona i razvijamo proizvode koji nalaze široku primenu u inostranstvu, ali i kod nas. U turbulentnim vremenima, velika kompanija nudi stabilnost i sigurnost posla. Rešenja koja razvijamo primenjuju se širom sveta, što nam donosi dodatnu profesionalnu satisfakciju.

Postoje li neka ograničenja kada je napredak u kompaniji u pitanju?

Aleksandar: Kandidatima za posao uvek volim da kažem da u firmi imamo samo jedno ograničenje za profesionalni i karijerni razvoj, a to je lična motivacija i ambicija tog čoveka. Nema prepreka na putu za one koji žele da idu dalje. Moj slučaj je idealan primer.

Za kraj – kuda nas vode digitalizacija i sve veća primena veštačke inteligencije?

Aleksandar: Svrha ovih rešenja je automatizacija poslova, povećanje efikasnosti, produktivnosti i unapređenje kvaliteta života svih nas. Ona već daju odlične rezultate na ASEE projektima. Nove tehnologije otvaraju velike mogućnosti, ali ih moramo iskoristiti na najbolji način kako bi bile u službi razvoja čovečanstva.

Iako u Srbiji AI nije previse zastupljen, smatram da kao kompanija možemo pružiti mnogo toga i lokalnom i internacionalnom tržištu po ovom pitanju. Svakako, kao i svaki digitalni entuzijasta, podržavam i promovišem ove tehnologije, sve dok ih držimo pod kontrolom.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

DocsCube iz Srbije efikasno automatizuje dokumentacije za mala i srednja preduzeća

O tome kako je njihov proizvod postao treći proizvod dana na ProductHunt-u i šta im je taj uspeh doneo, razgovarali smo sa suosnivačem DocsCube startapa.

Startapi i poslovanje

Šta posle godine u kojoj se mehur izduvao?

Tema za ovaj, poslednji članak u godini, došla je prirodno. Svakodnevno me prati u razgovorima s kolegama, startapima, investitorima, u sadržajima koje svakodnevno čitam ili slušam.

Novost

NBS: Dodeljene prve dozvole za kripto-menjačnice u Srbiji

Narodna banka Srbije (NBS) je 16. decembra izdala dozvole dvema domaćim kripto-menjačnicama. Šta to sve podrazumeva pitali smo Aleksandra Matanovića, osnivača kompanije (menjačnice) ECD, jedne od dobitnica dozvole.

Propustili ste

Office Talks Podcast

DevRel – Kako se grade dobri odnosi sa programerima?

Gosti 126. epizode Office Talks podkasta bili su Nenad Vitorović (Tenderly) i Lav Leon Hudak (MVP Workshop) koji su nam govorili o značaju dobrih odnosa sa programerima, ali i o kvalitetnoj zajednici i sadržaju usmerenim ka programerima, a koji sve više dolaze do izražaja.

Novost

Shift Miami: Infobipova konferencija posvećena developerima stiže u Ameriku

Ovo je prvi korak ka internacionalizaciji jedne od najvećih evropskih konferencija posvećenih developerima koja se već 10 godina održava u Hrvatskoj.

Startapi i poslovanje

Degordian akvizirao Shopycode – srpsku agenciju za e-commerce razvoj

Internacionalna digital-first agencija Degordian akvizirala je Shopycode, srpsku programersku kompaniju specijalizovanu za e-commerce.

Istraživanje

Predstavljamo rezultate ankete o platama dizajnera digitalnih proizvoda i usluga u Srbiji

Prva anketa ovog tipa sprovedena je na uzorku od oko 700 učesnika. Podaci pokazuju da je 71% dizajnera ušlo na tržište u poslednjih 8 godina, dok je 57% ušlo u poslednjih 6 godina.

Društvene mreže

OnlyFans: Kako su poznate ličnosti normalizovale ‘online’ prostituciju?

U ovoj kolumni, otkrivam vam zašto 'girl power' na internetu nije izraz feminističke borbe i zašto se 'online' prodaja vlastite intime ne razlikuje od prostitucije.

Intervju

Beckoning je animirani film Save Živkovića – Epic Games i 3Lateral bili deo projekta

Kreiranje dugometražnih animiranih filmova je oduvek bilo nedostižno malim timovima kreativaca pre svega zbog produkcijskih ograničenja, ali zahvaljujući novim tehnologijama situacija se znatno promenila.