AdEx 2022: Na digitalno oglašavanje u Srbiji utrošeno je €83,600,000

AdEx 2022: Na digitalno oglašavanje u Srbiji utrošeno je €83.600.000

U sklopu Digital Day konferencije tradicionalno su predstavljeni rezultati AdEx istraživanja za 2022. godinu.

Tokom prošle godine industrija digitalnog oglašavanja u Srbiji porasla je 15,5% – što je najmanja stopa rasta još od 2015. godine. Ipak, utrošeno je €83,6 miliona, što je znatno više nego ad spend u 2021. godini (€72 miliona).

Ključni segmenti pokazuju da se potrošnja podelila na sledeći način:

  • Display (€54,2 miliona i rast od 15,8%)
  • Paid Search (€13,9 miliona i rast od 14%)
  • Classifieds and Directories (€9,1 mil / 21%)

Segment Local Display u odnosu na 2021. zabeležio je rast od 2% – sa 7.474 miliona na 7.624 miliona. Procenjeno je i da je segement mobilnog oglašavanja zabeležilo je rast od 16,8% i dostigao vrednost od €66.7 miliona.

Tržište online video oglašavanja u 2022. godini ostvarilo je rast od 18,1% i dostiglo vrednost od €15,04 miliona.

Facebook ostaje dominantna društvena mreža za oglašavanje

Na oglašavanja na društvenim mrežama ukupno je potrošeno €25,7 miliona ( rast od 22%) i to ubedljivo najviše na Facebook koji je u senci ostavio ostale društvene mreže – LinkedIn (1.070.000), Twitter (559.000), Snapchat (354.000) i VIBER (300.000).

Da zaključimo: najveću stopu rasta (po segmentima) ima kategorija Social (od 22%), a zatim sledi Video (18%), a influenser marketing i dalje predstavlja relevantan segment za ulaganje (uz rast od 18%).

Sa druge strane, Local Display, nakon dvogodišnjeg negativnog trenda, beleži rast od 2%. Ipak, potrošnja na digitalno oglašavanje po glavi stanovnika i ostala je jedna od najnižih u Evropi (€12,6), u poređenju sa evropskim prosekom od €115 (2021.)


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Index Health osigurao dodatnih $3 miliona investicije za unapređenje proizvoda

Startap domaćeg osnivača Luke Ivićevića, Index Health iz Majamija, koji nudi usluge telemedicine zasnovane na personalizovanim podacima pacijenata, podigao je novih $3 miliona u 'seed' rundi investiranja.

Karijere

Borislav Vesnić: I game dev industrija u Srbiji se suočava sa otkazima, ali i dalje je u blagom porastu

Visoki porezi i nedostatak mentorstva u vođenju biznisa i dalje su glavni neprijatelji domaće gejming industrije, kaže Borislav Vesnić, jedan od osnivača Tricoman Studios. O tome, ali i o drugim izazovima (i dobrim stranama) njegovog preduzetničkog puta sa njim razgovaramo u intervjuu koji sledi.

Tehnologija

Mislav Malenica: Razvoj veštačke inteligencije nije uticao na otkaze u IT industriji

Mislav Malenica, osnivač AI startapa Mindsmiths i potpredsednik organizacije Cro AI, na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu bio je jedan od panelista, a u intervjuu za Netokraciju objasnio je zašto veštačka inteligencija ne može zameniti ljude i kako takav stav štetno utiče na njen razvoj.

Propustili ste

Intervju

Decenter u Srbiji pokreće R&D odeljenje sa ciljem razvoja novih naprednih Web3 rešenja

R&D kompanije Decenter podrazumeva grupu hakera koji imaju slobodu da istražuju, rešavaju probleme i stvaraju nova rešenja bez mnogo brige o biznisu, rokovima ili tržištu.

Kolumna

Kako je domaći startap Hunch postao prepoznatljiv brend u Holandiji

Hunch već drugu godinu za redom sponzoriše Dutch Search Awards, dodelu nagrada za najbolje holandske marketinške agencije, koja se održava u Utrehtu. Ove godine se vraćamo bogatiji za tri nagrade koje je osvojila agencija sa kojom radimo, i sa misijom da uspostavimo dominaciju na holandskom tržištu.

Startapi i poslovanje

Srpsko-nemački randevu.tech zatvorio ‘pre-seed’ investiciju od € 325.000

ICT Hub Venture, TS Ventures Fond i Earlybird Vision Lab inkubator udruženo su investirali u randevu.tech - tehnološku kompaniju sa sedištem u Berlinu i Beogradu koja transformiše način na koje kompanije grade i razvijaju B2B marketplace rešenja i digitalne proizvode.

Office Talks Podcast

Stanje IT industrije i odnos programera prema HR-u

U 169. epizodi Office Talks podkasta sa Ivom Marinković (Smallpdf) i Anom Golobočanin (Daon), analiziramo trenutno stanje na IT tržištu kao i probleme sa kojima se susreću tehnološke kompanije.

Istraživanje

Popunite anketu o transparentnosti IT plata u Srbiji

Inicijativa "Anketa o platama - Transparentnost zarada u IT industriji" biće anonimna, a pokrenuta je sa ciljem unapređenja transparentnosti i otvorenosti unutar srpske IT zajednice.

Novost

Trickest lansira javnu verziju svoje platforme za orkestraciju security workflow-a

Trickest, startap koji posluje u domenu automatizacije cybersecurity procesa, lansirao je svima dostupnu verziju svoje platforme za orkestraciju security workflow-a.