ABBYY traži softverske inženjere

ABBYY traži softverske inženjere – šta domaće stručnjake čeka u internacionalnoj kompaniji?

Kako izgleda rad na poziciji softverskog inženjera u kompaniji koja posluje na preko 15 lokacija širom sveta i okuplja multinacionalne timove zadužene za proizvodnju inovativnih tehnoloških izuma? Pitali smo Mihajla Mulića, domaćeg stručnjaka iz kompanije ABBYY.

Softversko inženjerstvo, pored toga što je tehnička profesija, podrazumeva kreativnost i otvorenost uma. Predstavnike ovog zanimanja odlikuju radoznalost i strast ka rešavanju problema, a uspeh zahtevnih projekata na kojima rade neretko iziskuje naoružanost strpljenjem. Ono je, zapravo, ključ uspeha, jer obezbeđuje realizaciju kreativnih ideja i inovativnih izuma. A, kao što je poznato, da bi neki projekat bio uspešan, potrebni su vreme i posvećenost. Nijedno veliko delo nije nastalo ad-hoc, preko noći.

A to je upravo posao inženjera softvera – rađanje kreativnih ideja, svakodnevni rad na inovacijma, rad na projektima koji će ostaviti trag u industriji i služiti korisnicima. Specifičnost ovog zanimanja podrazumeva posebne uslove za rad i atmosferu koja omogućava mir i fleksibilnost koji su neophodni za nastanak tehnoloških inovacija.

Upravo zato u industriji često čujemo priče da su fleksibilno radno vreme, rad od kuće, manje sastanaka, timski rad, podržavajuća kompanijska kultura i čuveni work-life balans imperativ za uspešan rad na proizvodnji softvera. Sve to zvuči prilično komplikovano za realizaciju, s obzirom na to da se rad od kuće i manje sastanaka nalaze na suprotnom polu od timskog rada, a posvećenost projektu i te kako može uticati na privatan život i fleksibilnost u poslu. Međutim, očigledno je moguće i spoj svih ovih zahteva, ispostavlja se kao prava formula za uspeh projekata i napredak u karijeri.

Stoga, da bi nam bilo jasnije šta to developeri žele, te koja je prava mera, obratili smo se domaćem stručnjaku Mihajlu Muliću zaposlenom na poziciji Senior Software Engineer u internacionalnoj kompaniji ABBYY, koji nam je kroz ličnu karijernu priču otkrio formulu za uspeh u softverskom inženjerstvu. A kako pomenuta kompanija ima otvorene pozicije za softverske inženjere, ali i druge role u okviru IT-ja, on nam je ovom prilikom predstavio i kako izgleda rad u multinacionalnom okruženju.

Za početak, da li možeš da nam opišeš svoju trenutnu poziciju i tehnologije na čijem razvoju radiš?

Mihajlo: Moja pozicija u kompaniji ABBYY podrazumeva više različitih uloga, jer radim na razvoju novih funkcionalnosti uz istovremeno održavanje postojećih. Što se tiče tehnologija, moj tim i ja radimo na takozvanim stateless sistemima, pri čemu koristimo .Net C# i C++, a sve sa ciljem uspostavljanja veze između korisničkog interfejsa i AI algoritama (mašinskog učenja). Ceo proces je realizovan kroz našu ABBYY Vantage platformu, koja služi za naprednu obradu dokumenta. U svemu tome, najviše mi se dopada to što je svaki dan drugačiji, a svaki problem zahteva jedinstveno rešenje. Na duge staze, to dovodi do kontinuiranog poboljšanja tehnologija koje stvaramo.

Sve to zvuči baš dinamično! Opiši nam svoj uobičajen radni dan.

Mihajlo: Zahvaljujući fleksibilnom radnom okruženju u kompaniji, imam privilegiju da organizujem svoj dan onako kako mi najbolje odgovara, tako da budem maksimalno produktivan. Istakao bih i da remote rad i mali broj sastanaka dosta pomažu u tome da se postigne efikasnost u radu a da pri tome ne trpi privatni život.

U mom slučaju postoje dva obrasca: ili započnem sa poslom ranije, izađem da uživam u trčanju ili laganoj šetnji, potom nastavim sa poslom kasnije, ili završim sve radne zadatke u toku dana i uživam u opuštanju sa porodicom i prijateljima uveče. Dodatna prednost je što mogu da radim sa različitih lokacija, jer obožavam putovanja.

Dakle, posao po tvojoj meri. Da li je bilo izazovno do njega doći i kako je izgledao proces zaposlenja?

Mihajlo: Zapravo, posao je našao mene, jer su me kontaktirali iz HR tima kompanije u vezi sa otvorenom pozicijom – i to baš u trenutku kada sam bio spreman za novi inženjerski izazov i promenu u karijeri. Što se tiče samog procesa regrutacije, biću potpuno transparentan – trajao je izvesno vreme.

Ipak, ispostavilo se da to nije loša stvar jer sam dobio priliku da bolje upoznam budući tim i kulturu kompanije u kojoj ću potencijalno raditi. Sami intervjui i zadaci bili su umerene težine, ni previše teški ni prelaki, a atmosfera je bila krajnje prijateljska tokom celog procesa.

Možeš li nam opisati svoj karijerni put koji je prethodio trenutnoj poziciji?

Mihajlo: Pre nego što sam se pridružio ABBYY-u, radio sam u raznim kompanijama za razvoj softvera, i to na proizvodima u spektru od naprednih sistema za upravljanje distribucijom električne energije do sistema finansijskog upravljanja. Iako je moje akademsko obrazovanje u oblasti finansijske matematike, oduvek sam imao afinitete prema kompjuterskom programiranju.

Srednju školu sam pohađao u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu, u odeljenu za talentovane učenike pri matematičkoj gimanziji, gde sam stekao veoma dobra znanja iz matematike i programiranja što je učinilo moj prelazak u oblast softverskog inženjerstva lakšim i prirodnijim.

Šta najviše voliš u vezi svog posla? Da li bi nešto posebno izdvojio?

Mihajlo: Definitivno najviše uživam u prilici i privilegiji da sarađujem sa izuzetno pametnim i talentovanim ljudima. Takođe, u kompaniji ABBYY sam pronašao idealnu ravnotežu između autonomije i timskog rada, za koju verujem da je od suštinskog značaja za kreativni razvoj, ali i produktivnost u poslu.

Moj posao je veoma dinamičan po svojoj prirodi, jer svaki dan rešavamo različite probleme i to čini stvari uzbudljivim. Stalno ste u prilici da smišljate inovativna rešenja ili da postojeća rešenja unapređujete.

Rad od kuće i fleksibilno radno vreme Mihajlu omogućavaju da radi ono što najviše voli – da putuje!

Ipak, sigurno postoje i izazovi s kojima se susrećeš. U to ime, šta ti najteže pada?

Mihajlo: Ironično, samo rešavanje problema ujedno je i najizazovniji deo posla. Ali ne bih rekao da mi to najteže pada jer iako se povremeno oseća pritisak, dugoročno to doprinosi ličnom I profesionalnom razvoju – a to su istinske vrednosti. Naravno, kao i svugde, početak je bio najteži, ali su teškoće ubrzo prevaziđene zahvaljujući kompanijskoj kulturi i okruženju koje mi je obezbedilo potrebna znanja i resurse.

Ta podrška je uvek prisutna, te nikada ne nedostaju stručne smernice i prilika da poboljšavate svoje znanje i tehničku ekspertizu. Takođe, obezbeđeni su 1-na-1 razgovori s nekim od najboljih inženjera u industriji. Dakle, nikada niste usamljeni, i svaka poteškoća se lako prevaziđe.

Šta bi ti, kao već iskusan profesionalac, poručio početnicima u industriji?

Mihajlo: Moj savet je jednostavan: razvijajte radoznalost, ali imajte i strpljenja. Radoznalost vas tera da postavljate pitanja i istražujete, dok vam strpljenje omogućava da se uhvatite u koštac sa složenim problemima. Oba su ključna za kontinuirano učenje, što je neophodno u okruženju koje se brzo razvija kao što je softversko inženjerstvo.

Onima koji žele da se zaposle u ABBYY-ju, savetovao bih da budu svoji, odlučni i strpljivi. Svako ko voli izazove i spreman je na kontinuirani napredak, dobrodošao je u naš tim.

Da li trenutno ima otvorenih pozicija u kompaniji ABBYY?

Mihajlo: Apsolutno! ABBYY je u stalnoj potrazi za novim talentima, posebno u našim tehnološkim centrima širom Srbije, Mađarske i Kipra. Otvorene su pozicije za softverske developere, sa fokusom na C++ i C#, kao i za DevOps inženjere i testere. Takođe, postoji mogućnost zaposlenja u korporativnoj IT, informacionoj bezbednosti, marketingu, prodaji, korisničkoj podršci, i još mnogo toga.

Uglavnom poslujemo remote, na preko 15 lokacija na četiri kontinenta, pa su i mogućnosti zaposlenja mnogobrojne. Sve detalje možete pronaći na našoj stranici posvećenoj karijerama.

Za kraj, koji su tvoji lični planovi za narednih godinu dana?

Mihajlo: Planiram da se razvijam zajedno sa kompanijom, unapređujem svoja znanja i preuzmem dodatne odgovornosti. Sjajno je što ABBYY ohrabruje i podržava profesionalni razvoj svojih zaposlenih, nameravam da doprinesem tome najviše što mogu.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Intervju

Neubase olakšava online otvaranje firme u SAD-u za nerezidente uz prilagođene cene

Kompanija Neubase bavi se osnivanjem LLC preduzeća u SAD-u za nerezidente, sa posebnim fokusom na preduzetnike sa Balkana. Mi smo imali priliku da u velikom intervjuu razgovaramo sa osnivačima ove kompanije.

Office Talks Podcast

Da li je novi Hladni rat u toku?

Šta se dešava u odnosu SAD-a i Kine i da li se Rusija meša u izbore u Americi? Samo su neka od pitanja na koja smo dali odgovor u 187. epizodi Office Talks podkasta!

Gaming

Legende gejming industrije na ovogodišnjoj For the Win! konferenciji

SGA će 29. i 30. maja u Beogradu domaćoj i evropskoj gejming zajednici ponuditi uzbudljiv program sa više od 40 govornika, istaknutih predstavnika vodećih globalnih kompanija.

Propustili ste

Office Talks Podcast

Trickest: Etičko hakovanje i ofanzivni cybersecurity

U 190. epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo sa Nenadom Zarićem i Mihailom Tomićem, osnivačima startapa Trickest, koji su nam govorili o njegovom nastanku, cybersecurity industriji i etičkom hakovanju.

Startapi i poslovanje

Američki Autodesk akvizirao je novosadski Wonder Dynamics!

Wonder Dynamics akviziran je od strane američkog giganta za 3D animaciju, koji je ovaj potez objavio u jučerašnjem saopštenju na svom zvaničnom sajtu.

Internet marketing

AdEx 2023: Na digitalno oglašavanje u Srbiji potrošeno je €106,6 miliona

U sklopu Digital Day konferencije koju organizuje IABSerbia tradicionalno su predstavljeni rezultati AdEx istraživanja za 2023. godinu.

Sponzorisano

NextSilicon razvija moćni čip za mnoge industrije i zapošljava nove IT stručnjake u Srbiji

Današnji svet počiva na hardverskim i softverskim sistemima i sigurno je da će budućnost modernog društva nastaviti da se bazira na sofisticiranim čipovima koji će pokretati globalnu industriju. Jedno od takvih rešenja razvija se i u Srbiji, tačnije u kompaniji NextSilicon.

Novost

Druga ETH Belgrade konferencija: Srbija ponovo centar okupljanja Web3 zajednice

Nakon velikog uspeha prve konferencije održane 2023. godine, druga po redu konferencija ETH Belgrade će se održati od 3. do 5. juna 2024.

Ekskluzivno

TS Ventures uložio u Reputeo i Mindsmiths — vodeće regionalne AI startape

Srpski investicioni fond Telekom Ventures podržao je domaći Reputeo i hrvatski Mindsmiths, prepoznavši njihov potencijal za globalni rast na polju veštačke inteligencije.