Novosadski 3Lateral imaće važnu ulogu u kreiranju nove generacije video igara

Novosadski 3Lateral imaće važnu ulogu u kreiranju nove generacije video igara

Nova generacija video igara sa veoma realnom i čistom grafikom sada već postaje stvarnost. Veliku ulogu u tome ima i studio 3Lateral iz Novog Sada koji radi na kreiranju 3D digitalnih ljudi i likova.

Predstavljanjem najnovijeg Unreal Engine 5 alata iza kojeg stoji Epic Games, developeri video igara će sada imati na raspolaganju značajna poboljšanja i uštede vremena u procesu kreiranja detaljnih virtuelnih okruženja u video igrama.

Koliko je ovo značajna vest, ne samo globalno veći i lokalno, jeste da je srpski studio 3Lateral (koji je u vlasništvu Epic Games-a), učestvovao u izradi i kreiranju digitalnih likova za The Matrix Awakens video igru (tačnije tizer) u kojoj je glavni glumac kultnog filma Kijano Rivs dobio i te kako realističnog i gotovo identičnog digitalnog “blizanca”, baš kao i drugi protagonisti.

The Matrix Awakens: An Unreal Engine 5 Experience” je tehnički demo koji nudi uvid u budućnost interaktivnog pripovedanja. Demo prikazuje performanse i ličnost pomenutog glumca i njegovu koleginicu Keri-En Mos kao neverovatno realistične digitalne ljude. Ekipa 3Lateral snimila je 3D snimke lica glumaca visoke vernosti i 4D snimke njihovih predstava u novosadskom studiju.

Međutim, ovo nije samo demonstracija vizuelno i digitalno impozantnih okruženja koja je sada moguće izgraditi – ona takođe otvara vrata potpuno novom načinu pripovedanja. Kroz mogućnost simulacije visoke vernosti Unreal Engine 5 omogućava potpuno novi proces bioskopskih segmenata igre kroz simulaciju.

Rad studija iz Srbije sve značajniji na globalnom nivou

Mnoge akcione scene u video demu su nastale tako što su članovi ekipe vozili automobile po gradu kako bi snimili uzbudljive akcije. Tim je bio u mogućnosti da koristi simulirani univerzum za kreiranje bioskopskog sadržaja, poput filmskih stvaralaca koji izviđaju grad kako bi pronašli najbolje ulice da ispričaju svoju priču – ali bez fizičkih ograničenja stvarnog sveta.

Unreal Engine 5 doneće interaktivno iskustvo koje radi u realnom vremenu, a za kreiranje digitalnih likova upotrebljen je MetaHuman Creator iza kojeg stoji upravo novosadski 3Lateral, demonstrirajući uzbudljive nove mogućnosti za likove visoke vernosti u igri u velikom obimu.

Sistemi veštačke inteligencije pokreću likove i vozila, dok proceduralni sistemi izgrađeni pomoću softvera za 3D animaciju Houdini, stvaraju grad. Unreal Engine 5 sistem čini razvoj ogromnog digitalnog okruženja lakšim za upravljanje, a igre najnovije generacije za konzole kao što su PS5 i Xbox X će se bazirati upravo na ovom engine-u.

Podsetimo, pre dve godine gaming gigant Epic Games je akvizirao novosadski studio 3Lateral koji je imao potrebno znanje, ekspertizu i tehnologiju koja će se kasnije ispostaviti kao ključna za izradu novih generacija video igara visokih performansi i detalja.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Tehnologija

Srpski HTEC Group podigao $140 miliona za dalje širenje kompanije

Srpska IT kompanija koja radi na razvoju softverskih rešenja HTEC Group, a koja ima sedište u SAD-u, saopštila je da je obezbedila 140 miliona dolara od investicione kompanije Brighton Park Capital u ugovoru o vlasničkom kapitalu kako bi ubrzala svoju globalnu ekspanziju.

Karijere

Jovan Krička živi i radi u Amsterdamu i otkriva šta čeka programere koji žele da nastave karijeru u Holandiji

Kako funkcioniše IT industrija u Holandiji i šta može da ponudi domaćim developerima?

Gaming

$12,7 milijardi vredna je akvizicija Zynge od strane Take-Two Interactive čiji je Nordeus ključan deo

Take Two Interactive, jedna od najvećih kompanija u globalnoj game dev industriji, najavila je akviziciju kompanije Zynga za 12,7 milijardi dolara. Na ovaj način pomenuti gigant bi mogao da proširi svoj već bogati portfolio firmi u sklopu kog se nalazi i srpski Nordeus.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Kako voditi korisničku podršku ako se vaš tim sastoji od samo nekoliko ljudi?

Iako ste mali tim, veoma je bitno obratiti pažnju na 'feedback' koji vam daju korisnici i postarati se da ste zaista tu za njih. Zato je segment korisničke podrške ponekada presudan.

Tehnologija

Srpski HTEC Group podigao $140 miliona za dalje širenje kompanije

Srpska IT kompanija koja radi na razvoju softverskih rešenja HTEC Group, a koja ima sedište u SAD-u, saopštila je da je obezbedila 140 miliona dolara od investicione kompanije Brighton Park Capital u ugovoru o vlasničkom kapitalu kako bi ubrzala svoju globalnu ekspanziju.

Intervju

Symphony organizuje interne tehničke zajednice za razmenu znanja – a uskoro i eksternu konferenciju ‘TechNote’

Ova kompanija je za svoje zaposlene organizovala tehničke zajednice čiji je cilj podela znanja i iskustva među članovima tima (QA, DevOps i Front-End community), a to je preraslo i u eksternu konferenciju 'TechNote' koja startuje od marta.

Tehnologija

Šta je to ‘bear market’ i kako se povezuje sa drastičnim padom kriptovaluta?

U prethodnim danima Bitcoin je doživeo nagli pad vrednosti, spustivši se na ispod 35.000 dolara. Štaviše, kompletno 'crypto' tržište je u padu, smanjujući vrednost gotovo svih kriptovaluta. Šta je uzrok ovom problemu i koji uticaj u svemu tome ima termin 'bear market'?

Office Talks Podcast

Prvi superklasteri u Srbiji i osvrt na Web3

Sa Aleksandrom Popović i Pavlom Batutom razgovarali smo o tome kako se zainteresovani startapi, predstavnici akademske zajednice i privrede mogu ujediniti u prve srpske superklastere.

Kultura 2.0

Inviggo svojim zaposlenima nudi stalnu podršku psihoterapeuta i time demistifikuje psihoterapiju

Kompanija Inviggo svojim zaposlenima omogućila je opciju da, ukoliko žele, mogu imati redovne razgovore sa psihoterapeutom. O tome, ali i značaju mentalnog zdravlja, razgovaramo sa direktorkom ove kompanije.