Novosadski 3Lateral imaće važnu ulogu u kreiranju nove generacije video igara

Novosadski 3Lateral imaće važnu ulogu u kreiranju nove generacije video igara

Nova generacija video igara sa veoma realnom i čistom grafikom sada već postaje stvarnost. Veliku ulogu u tome ima i studio 3Lateral iz Novog Sada koji radi na kreiranju 3D digitalnih ljudi i likova.

Predstavljanjem najnovijeg Unreal Engine 5 alata iza kojeg stoji Epic Games, developeri video igara će sada imati na raspolaganju značajna poboljšanja i uštede vremena u procesu kreiranja detaljnih virtuelnih okruženja u video igrama.

Koliko je ovo značajna vest, ne samo globalno veći i lokalno, jeste da je srpski studio 3Lateral (koji je u vlasništvu Epic Games-a), učestvovao u izradi i kreiranju digitalnih likova za The Matrix Awakens video igru (tačnije tizer) u kojoj je glavni glumac kultnog filma Kijano Rivs dobio i te kako realističnog i gotovo identičnog digitalnog “blizanca”, baš kao i drugi protagonisti.

The Matrix Awakens: An Unreal Engine 5 Experience” je tehnički demo koji nudi uvid u budućnost interaktivnog pripovedanja. Demo prikazuje performanse i ličnost pomenutog glumca i njegovu koleginicu Keri-En Mos kao neverovatno realistične digitalne ljude. Ekipa 3Lateral snimila je 3D snimke lica glumaca visoke vernosti i 4D snimke njihovih predstava u novosadskom studiju.

Međutim, ovo nije samo demonstracija vizuelno i digitalno impozantnih okruženja koja je sada moguće izgraditi – ona takođe otvara vrata potpuno novom načinu pripovedanja. Kroz mogućnost simulacije visoke vernosti Unreal Engine 5 omogućava potpuno novi proces bioskopskih segmenata igre kroz simulaciju.

Molimo vas da prihvatite sve kolačiće kako biste mogli da vidite ovaj sadržaj

Rad studija iz Srbije sve značajniji na globalnom nivou

Mnoge akcione scene u video demu su nastale tako što su članovi ekipe vozili automobile po gradu kako bi snimili uzbudljive akcije. Tim je bio u mogućnosti da koristi simulirani univerzum za kreiranje bioskopskog sadržaja, poput filmskih stvaralaca koji izviđaju grad kako bi pronašli najbolje ulice da ispričaju svoju priču – ali bez fizičkih ograničenja stvarnog sveta.

Unreal Engine 5 doneće interaktivno iskustvo koje radi u realnom vremenu, a za kreiranje digitalnih likova upotrebljen je MetaHuman Creator iza kojeg stoji upravo novosadski 3Lateral, demonstrirajući uzbudljive nove mogućnosti za likove visoke vernosti u igri u velikom obimu.

Sistemi veštačke inteligencije pokreću likove i vozila, dok proceduralni sistemi izgrađeni pomoću softvera za 3D animaciju Houdini, stvaraju grad. Unreal Engine 5 sistem čini razvoj ogromnog digitalnog okruženja lakšim za upravljanje, a igre najnovije generacije za konzole kao što su PS5 i Xbox X će se bazirati upravo na ovom engine-u.

Podsetimo, pre dve godine gaming gigant Epic Games je akvizirao novosadski studio 3Lateral koji je imao potrebno znanje, ekspertizu i tehnologiju koja će se kasnije ispostaviti kao ključna za izradu novih generacija video igara visokih performansi i detalja.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kojih 12 grešaka prave osnivači startapa?

U 181. epizodi Office Talks podkasta, ugostili smo Milenu Milić i Miljana Tekića koji su s nama analizirali prvi Garaža report i otkrili 12 najčešćih grešaka kojima domaći startapi odbijaju investitore!

Startapi i poslovanje

Garaža report: Greške kojima srpski startap osnivači odbijaju VC fondove

U razgovoru sa Milenom Milić analizirali smo razloge zbog kojih je došlo do stagnacije u rastu domaćih startapa, objavljene u reportu zajednice Garaža.

Kultura 2.0

Da li u jeku veštačke inteligencije zaboravljate “Kako vaš mozak radi”?

Američki neuronaučnik i TED govornik Greg Gejdž, posetio je Srbiju tokom Nedelje svesti o mozgu i predstavio dopunjeno izdanje svoje knjige "Kako vaš mozak radi – neuronaučni eksperimenti za svakoga".

Propustili ste

Intervju

Domaća kompanija Vega IT nastavlja globalno širenje otvaranjem kancelarije u Londonu

Tokom prošle godine postali smo svedoci značajnih turbulencija u IT industriji. Dok se mnoge globalne kompanije fokusiraju na optimizaciju troškova, zamrzavanje plata i masovna otpuštanja, Vega IT, kao domaći igrač, nastavlja sa širenjem na globalno tržište.

Startapi i poslovanje

LavitFlow je ‘alat za sve’ koji koristi 180 programera, product menadžera i web dizajnera

U pitanju je proizvod kompanije Lav IT Solutions koji ubrzava radne procese zaposlenih u savremenom poslovnom svetu. A kako? Pitali smo Miroslava Ostojića, osnivača pomenute kompanije.

Office Talks Podcast

Prodaja IT usluga : Saveti direktora prodaje Hooloova

Gost 185. epizode Office Talks podkasta bio je Đorđe Vukotić, prodajni direktor u kompaniji Hooloovoo koji nam je objasnio kako izgraditi uspešan sales tim u domenu IT industrije.

Startapi i poslovanje

‘Fundraising’ za startape iz ljudske perspektive

Pre nego što započnemo ovaj razgovor, želeo bih da zamislite da smo na jednoj prijateljskoj kafi i sve što ćete čuti tj. pročitati je nešto što bih, lično, voleo da je meni neko ispričao (mnogo grešaka i pristupa) ranije.

Karijere

Social Impact Award program pomaže 10.000 mladih preduzetnika godišnje

Nevladina organizacija Razlivalište već devet godina uspešno sprovodi globalni Social Impact Award (SIA) program podrške društvenom preduzetništvu. Ukoliko imate između 15 i 30 godina i želite da uplovite u preduzetničke vode, sve o programu pročitajte u tekstu koji sledi!

Internet marketing

Anka Gorgiev: 95% novih proizvoda ne uspe, zato je tu neuromarketing da razume korisnike

DigiTalk konferencija u Zrenjaninu nam se bliži, a publika će pored mnogih predavača imati priliku da posluša predavanje Anke Gorgiev koja je stručnjak iz oblasti neuromarketinga, a sa kojom smo imali priliku da detaljno porazgovaramo u intervjuu koji sledi.