Novosadski 3Lateral imaće važnu ulogu u kreiranju nove generacije video igara

Novosadski 3Lateral imaće važnu ulogu u kreiranju nove generacije video igara

Nova generacija video igara sa veoma realnom i čistom grafikom sada već postaje stvarnost. Veliku ulogu u tome ima i studio 3Lateral iz Novog Sada koji radi na kreiranju 3D digitalnih ljudi i likova.

Predstavljanjem najnovijeg Unreal Engine 5 alata iza kojeg stoji Epic Games, developeri video igara će sada imati na raspolaganju značajna poboljšanja i uštede vremena u procesu kreiranja detaljnih virtuelnih okruženja u video igrama.

Koliko je ovo značajna vest, ne samo globalno veći i lokalno, jeste da je srpski studio 3Lateral (koji je u vlasništvu Epic Games-a), učestvovao u izradi i kreiranju digitalnih likova za The Matrix Awakens video igru (tačnije tizer) u kojoj je glavni glumac kultnog filma Kijano Rivs dobio i te kako realističnog i gotovo identičnog digitalnog “blizanca”, baš kao i drugi protagonisti.

The Matrix Awakens: An Unreal Engine 5 Experience” je tehnički demo koji nudi uvid u budućnost interaktivnog pripovedanja. Demo prikazuje performanse i ličnost pomenutog glumca i njegovu koleginicu Keri-En Mos kao neverovatno realistične digitalne ljude. Ekipa 3Lateral snimila je 3D snimke lica glumaca visoke vernosti i 4D snimke njihovih predstava u novosadskom studiju.

Međutim, ovo nije samo demonstracija vizuelno i digitalno impozantnih okruženja koja je sada moguće izgraditi – ona takođe otvara vrata potpuno novom načinu pripovedanja. Kroz mogućnost simulacije visoke vernosti Unreal Engine 5 omogućava potpuno novi proces bioskopskih segmenata igre kroz simulaciju.

Rad studija iz Srbije sve značajniji na globalnom nivou

Mnoge akcione scene u video demu su nastale tako što su članovi ekipe vozili automobile po gradu kako bi snimili uzbudljive akcije. Tim je bio u mogućnosti da koristi simulirani univerzum za kreiranje bioskopskog sadržaja, poput filmskih stvaralaca koji izviđaju grad kako bi pronašli najbolje ulice da ispričaju svoju priču – ali bez fizičkih ograničenja stvarnog sveta.

Unreal Engine 5 doneće interaktivno iskustvo koje radi u realnom vremenu, a za kreiranje digitalnih likova upotrebljen je MetaHuman Creator iza kojeg stoji upravo novosadski 3Lateral, demonstrirajući uzbudljive nove mogućnosti za likove visoke vernosti u igri u velikom obimu.

Sistemi veštačke inteligencije pokreću likove i vozila, dok proceduralni sistemi izgrađeni pomoću softvera za 3D animaciju Houdini, stvaraju grad. Unreal Engine 5 sistem čini razvoj ogromnog digitalnog okruženja lakšim za upravljanje, a igre najnovije generacije za konzole kao što su PS5 i Xbox X će se bazirati upravo na ovom engine-u.

Podsetimo, pre dve godine gaming gigant Epic Games je akvizirao novosadski studio 3Lateral koji je imao potrebno znanje, ekspertizu i tehnologiju koja će se kasnije ispostaviti kao ključna za izradu novih generacija video igara visokih performansi i detalja.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Digitalni mediji

Disney+ je konačno dostupan i kod nas, ali evo šta korisnici u Srbiji ne dobijaju

Od ovog meseca, korisnici iz Srbije i regiona konačno imaju priliku da se pretplate na Disney+ striming platformu, ali uz određena ograničenja.

Startapi i poslovanje

Domaći OTA Sync podigao €250.000 – prva investicija Telekomovog VC fonda

Domaći startap OTA Sync podigao je investiciju u vrednosti od skoro 250.000 evra od strane zajedničkih investitora TS Ventures Fonda, DSI grupe poslovnih anđela i Startup Wise Guys fonda iz Estonije.

Karijere

Nakon 15 godina u medijima Ivan Jelić karijeru nastavlja u kompaniji Sourcefabric

Posle 15 godina rada na domaćem medijskom tržištu kao deo web tima B92, Ivan Jelić nastaviće svoju karijeru u kompaniji Sourcefabric. U intervjuu sa njim otkrivamo kako se odlučio da svoje nove profesionalne korake gradi u firmi koja razvija softver za medije.

Propustili ste

Web 3.0

Uvod u blokčejn: Novi vodič odgovara na pitanja o osnovama ove tehnologije

Ovaj vodič nam donosi osnove blockchain tehnologije, uvod u blockchain ekonomiju, kao i odgovore na pitanja kako ova tehnologija utiče na vaš online identitet i koja je njena budućnost.

Startapi i poslovanje

Florence Healthcare sa velikom kancelarijom u Beogradu obezbedio novih $27 miliona investicije

Cilj ove investicije je da podrži misiju kompanije da u narednoj deceniji udvostruči rezultate kliničkih istraživanja tako što će omogućiti remote pristup njihovoj dokumentaciji.

Internet marketing

Kreativna agencija Redvertex otvara kancelarije u Beogradu – zapošljavaju 3D artiste i arhitekte

Jedna od vodećih svetskih kreativnih agencija iz oblasti arhitektonske vizualizacije i marketinga posvećene svetskoj industriji nekretnina, otvara svoju kancelariju u prestonici Srbije.

Novost

Ximedes sa kancelarijama u Novom Sadu akvizirao holandski Ginger Payments – širenje tima prva stvar na spisku

Ximedes, evropska softverska firma aktivna u fintech oblasti sa kancelarijama u holandskom Harlemu, Hamburgu, Stokholmu i Novom Sadu, akvizirala je kompaniju Ginger Payments koja je vodeći provajder platforme za onlajn plaćanje sa sedištem u Amsterdamu.

Najava

Solana x Jump Hacker House konferencija o web3 tehnologiji dolazi u Beograd početkom jula

'Solana x Jump Hacker House Beograd', konferencija za softverske inženjere i tehnološke biznise zainteresovane za blockchain i web3 tehnologije biće održana u Beogradu od 02. do 06. jula.

Novost

Highwater nova je igra srpskog Demagog studija koja ove godine dolazi na konzole i PC

Nakon uspeha video igre 'Golf Club: Wasteland' i najave igre 'The Cub', srpski game dev studio Demagog najavio je svoj novi naslov 'Highwater' koji bi uskoro trebalo da bude dostupan za gejmere širom sveta.