Finansijama i edukacijom 3Lateral i Epic Games podržaće razvoj srpskog gaming ekosistema

Finansijama i edukacijom 3Lateral i Epic Games podržaće razvoj srpskog gaming ekosistema

Za razvoj jedne intenzivne industrije na lokalnom nivou veoma je bitna podrška velikih kompanija. U ovom slučaju govorimo o gejmingu i tome na koji način novosadski 3Lateral (Epic Games) nastoji da podrži i pomogne domaću 'game dev' scenu sa strane edukacija i deljenja proverenih praksi.

Da Srbija ima i te kako talentovane timove, kompanije i studije koji aktivno učestvuju u globalnoj industriji razvoja video igara, pokazuje čitav niz tekstova koje smo na Netokraciji imali priliku da objavimo. Iako bismo pojedinačno mogli da nabrajamo imena odličnih projekata, ovde ćemo se osvrnuti konkretno na ulogu novosadske kompanije 3Lateral koja je sada u vlasništvu Epic Games-a.

Dolazak ovog velikog imena na domaću game dev scenu donosi mnoge benefite lokalnoj zajednici posvećenoj razvoju video igara. Osim što 3Lateral sada ima veliku ulogu u kreiranju i stvaranju globalnih hit gaming naslova upravo iz Srbije, ova kompanija kroz Epic Games uticaće vremenom i na razvoj domaćeg gaming ekosistema kroz edukaciju. Prava prilika za to je i učešče u Playing Narratives programu koji organizuje Srpska asocijacija video igara – SGA.

U vezi toga ali i o daljoj ulozi 3Laterala kada je reč o podršci razvoju domaćih gaming naslova, razgovarali smo sa Adamom Kovačem koji je deo Solutions tima u pomenutoj kompaniji i koji nam je između ostalog otkrio više informacija i o programu Epic MegaGrants koji je Epic Games kreirao sa ciljem finansijske podrške talentovanim game dev timovima.

Podrška dolazi i od internacionalnih Unreal Engine timova

Naš sagovornik je kao Solution Specialist u 3Lateralu deo tima koji je zapravo spona između eksternih partnera i internih timova za produkciju, istraživanje i razvoj. Adam nam je tom prilikom otkrio da je prioritet tima zapravo osnaživanje kreatora i istraživača koji kreiraju fantastičan 3D sadržaj i tehnologije koristeći digitalne ljude.

Pritom, svaki član tima ima priliku da kroz inicijative usklađene sa vizijom kompanije Epic Games, dalje razvija i svoju strast – u njegovom slučaju to je edukacija i podrška razvoju ekosistema. Inače, Adam je kompaniju upoznao pre tri, četiri godina kao savetnik 3Laterala pri akviziciji od strane Epic Games-a. Prema njegovim rečima, kultura tima i tehnologije koje se razvijaju ostavile su veoma jak utisak na njega, pa se pridružio timu 2020. godine.

Na pitanje Netokracije koja je bila inicijalna ideja da 3Lateral podrži Playing Narratives, kako prošle, tako i ove godine, naš sagovornik nam je otkrio sledeće:

Pre svega, poistovetili smo se sa Playing Narratives vrednostima: razvoj veština kroz kreaciju sadržaja uz mentorsku podršku. Program omogućuje umetnicima i naratorima ulazak u svet kreiranja video igara, a njih vidimo kao nukleus razvoja interaktivnog sadržaja.

Uz primenu lekcija iz prošle godine i veću ambiciju za ovu godinu kroz regionalno širenje projekta, stvorila se prilika da proširimo podršku generalnim sponzorstvom i uključimo širi tim Unreal Engine-a u projekat.

Adam nam je otkrio da je cilj da pomenuti program osnaži sve polaznike kroz znanje, mentorstvo i pristup tehnologijama. On dodaje da se trenutno blisko sarađuje sa Unreal Engine timovima, pa će podršku lokalnim mentorima dati i internacionalni eksperti kroz predavanja (Unreal Engine evanđelisti). “Iskustvo i feedback u proceni finalnih koncepata će podeliti BizDev timovi Unreal Engine-a koji sarađuju sa evropskim studijima za razvoj igara”, ističe Kovač koji dalje objašnjava:

Nekoliko Playing Narratives timova je prošle godine kreiralo i više od koncepta – nadamo se da će i ove godine za svoje prototipove koristiti Unreal Engine, MegaScans za okruženje i MetaHumane za karaktere svojih priča. Nakon Playing Narratives – bićemo tu da usmerimo ambiciozne timove da se prijave podršku za programe poput Epic MegaGrants za dalji razvoj video igara.

Nova generacija Unreal Engine 5 alata doneće velike promene u razvoju novih video igara u čemu će veliku ulogu imati domaći 3Lateral. Ovo je ujedno prilika i za lokalne studije da se intenzivnije upoznaju sa ovim naprednim alatom.

Definišući šta tačno podrazumeva MegaGrants, naš sagovornik kaže da je Epic Games na globalnom nivou posvetio 100 miliona dolara kroz Epic MegaGrants kako bi ubrzao kreativne, inovativne i inspirativne Unreal Engine projekte ili one koji poboljšavaju tehnologiju za celu zajednicu 3D grafike.

Ono što je ovde bitno napomenuti jeste da je 3Lateral Solutions tim lokalni kontakt za Epic MegaGrant u Srbiji. Oni će predstavljati podršku i usmerenje pri razvoju inicijativa, a neke od primera možete videti na 3Lateral zvaničnom sajtu, u community odeljku.

Nova verzija MetaHuman alata dolaz, a to znači širenje tima 3Laterala u Srbiji

Upitan o tome koliko je prema njegovom mišljenju važan momenat edukacije na domaćem game dev tržištu i da li postoji još neka uloga 3Lateral-a kroz Epic Games, Adam dodaje da oni edukaciju vide kao dugoročno održiv put za razvoj talenata za ceo ekosistem. On napominje da uz inspiraciju budućih generacija, edukacija je komplementaran korak ka kreiranju više karijera, timova i studija koji plasiraju svoja interaktivna iskustva i tehnologije celom svetu:

Razvoj ekosistema je moguć jedino kroz kolaboraciju zrelih kompanija, ambicioznih studija i edukativnih partnera. Uloga našeg tima je da bude spona sa Unreal Engine inicijativama i osnaži lokalne timove koji žele da doprinesu rastu.

Za one koji žele da besplatno i svojim tempom uče, dostupna je Unreal Online Learning platforma, gde sadržaj i projekte kreiraju timovi Unreal Engine evanđelista. Lokalno, već postoje programi za edukaciju koje su razvili partneri:

  • Nakon uspešnog kursa približavanja Unreal znanja univerzitetskim profesorima – Crater Training Center prolazi kroz prve korake sa kreatorima kroz Unreal Engine Essentials kurs;
  • Fakultet Dramskih Umetnosti razvija četvorogodišnji program osnovnih studija za Game Art, VFX i Animaciju, zasnovan na Unreal Engine-u;
  • Prijave za Playing Narratives su otvorene još samo par dana (do nedelje u ponoć) pa je dobra prilika da se umetnici i naratori prijave za razvoj veština radom na konceptu za video igre.

Za sam kraj, Kovač je govorio o narednim planovima 3Laterala, istakavši da je plan kompanije demokratizacija tehnologija i znanja na putu ka Metaverzumu. Sa druge strane, s uzbuđenjem se iščekuje naredna generacija alata za kreiranje interaktivnog 3D sadržaja – Unreal Engine 5. Takođe, naredne verzije MetaHuman tehnologija dolaze ove godine, dok se za razvoj istih značajno širi tim 3Laterala u 2022.

“Konkretno za edukaciju u oblasti Unreal Engine-a, otvoreni smo da osnažimo partnere koji imaju ambiciju da postanu deo globalnog sistema autorizovanih Akademskih partnera ili Unreal Engine Training Centara“, zaključio je Adam na kraju.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Office Talks Podcast

Kako doći do investicije za vaš startap?

Gost 195. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Rakčević koji je sa nama podelio svoj preduzetnički put i iskrene savete za sve koji planiraju da osnuju startap u Web3 ili nekom drugom sektoru IT industrije.

Startapi i poslovanje

Kako je Slobodan pobegao iz Beograda na Rtanj gde spaja IT i poljoprivredu?

U podnožju planine Rtanj, zajedno sa svojom porodicom pobegao je od gradske vreve i stresnog života. Tamo uzgajaju lekovito bilje od kojeg proizvode preparate dostupne na portalu Royal Balm.

Startapi i poslovanje

Srpsko-američki Lupa Technology osigurao investiciju od $1,8 miliona – sledi širenje poslovanja

Lupa Technology je na misiji da značajno unapredi upravljanje podacima u građevinskoj industriji. Ova srpsko-američka platforma, sa sedištem u Njujorku i Beogradu, upravo je zatvorila rundu ulaganja od $1,8 miliona kako bi podstakla svoju ekspanziju.

Propustili ste

Intervju

Endava: Program dualnog obrazovanja stvara IT budućnost Srbije

 Ukoliko nastojimo da razvijamo IT industriju i digitalnu ekonomiju u Srbiji, jedan od temelja za to jeste obrazovanje i dolazak novih mladih talentovanih ljudi. Velike IT kompanije, poput Endave, igraju važnu ulogu u procesu izgradnje i edukacije budućih stručnjaka.

Analiza

Učenike u Srbiji više ne zanima IT: Istina ili medijski spin?

'Đaci neće u programere' odjeknulo je u svim medijima nakon završenog prijemnog za srednje škole i gimnazije. Da li je zaista tako i zbog čega ove godine ima manje upisanih đaka na IT smerove u gimnazijama, pročitajte u analizi koja sledi.

Office Talks Podcast

Mily Tech: Startap koji pomaže da vam paketi stižu na vreme

Gost 197. epizode Office Talks podkasta bio je Miloš Zlatković, osnivač i CEO kompanije Mily Technologies. On nam je predstavio razvojni put kompanije — od osnivanja do milionske investicije i planova za budućnost!

Intervju

Mastercard lansirao alat ‘Shopping Muse’ za jednostavnu i personalizovanu kupovinu

Kompanija Mastercard je razvila novi alat 'Shopping Muse' koji je zasnovan na AI tehnologiji a sve u cilju da se napravi veliki korak ka interaktivnijoj i angažovanijoj trgovini u budućnosti. 

Sponzorisano

Kako strani eksperti iz kompanije ABBYY ocenjuju IT tržište rada u Srbiji?

Predviđaju da će Srbija od 'outsourcing' regrutnog centra postati atraktivna tehnološka lokacija na globalnom tržištu, ali je prethodno potrebno preduzeti određene korake ka ostvarivanju tog cilja.

Intervju

Može li veštačka inteligencija pomoći u izgradnji održivih energetskih sistema i poslovanja?

Koliko bi i na koji način integracija AI tehnologije mogla da utiče na unapređenje rešenja u energetskom sektoru, ali i na poslovanje jedne kompanije? Odgovor na ovo pitanje dobili smo u razgovoru sa Jelenom Pejković iz kompanije Schneider Electric.