Finansijama i edukacijom 3Lateral i Epic Games podržaće razvoj srpskog gaming ekosistema

Finansijama i edukacijom 3Lateral i Epic Games podržaće razvoj srpskog gaming ekosistema

Za razvoj jedne intenzivne industrije na lokalnom nivou veoma je bitna podrška velikih kompanija. U ovom slučaju govorimo o gejmingu i tome na koji način novosadski 3Lateral (Epic Games) nastoji da podrži i pomogne domaću 'game dev' scenu sa strane edukacija i deljenja proverenih praksi.

Da Srbija ima i te kako talentovane timove, kompanije i studije koji aktivno učestvuju u globalnoj industriji razvoja video igara, pokazuje čitav niz tekstova koje smo na Netokraciji imali priliku da objavimo. Iako bismo pojedinačno mogli da nabrajamo imena odličnih projekata, ovde ćemo se osvrnuti konkretno na ulogu novosadske kompanije 3Lateral koja je sada u vlasništvu Epic Games-a.

Dolazak ovog velikog imena na domaću game dev scenu donosi mnoge benefite lokalnoj zajednici posvećenoj razvoju video igara. Osim što 3Lateral sada ima veliku ulogu u kreiranju i stvaranju globalnih hit gaming naslova upravo iz Srbije, ova kompanija kroz Epic Games uticaće vremenom i na razvoj domaćeg gaming ekosistema kroz edukaciju. Prava prilika za to je i učešče u Playing Narratives programu koji organizuje Srpska asocijacija video igara – SGA.

U vezi toga ali i o daljoj ulozi 3Laterala kada je reč o podršci razvoju domaćih gaming naslova, razgovarali smo sa Adamom Kovačem koji je deo Solutions tima u pomenutoj kompaniji i koji nam je između ostalog otkrio više informacija i o programu Epic MegaGrants koji je Epic Games kreirao sa ciljem finansijske podrške talentovanim game dev timovima.

Podrška dolazi i od internacionalnih Unreal Engine timova

Naš sagovornik je kao Solution Specialist u 3Lateralu deo tima koji je zapravo spona između eksternih partnera i internih timova za produkciju, istraživanje i razvoj. Adam nam je tom prilikom otkrio da je prioritet tima zapravo osnaživanje kreatora i istraživača koji kreiraju fantastičan 3D sadržaj i tehnologije koristeći digitalne ljude.

Pritom, svaki član tima ima priliku da kroz inicijative usklađene sa vizijom kompanije Epic Games, dalje razvija i svoju strast – u njegovom slučaju to je edukacija i podrška razvoju ekosistema. Inače, Adam je kompaniju upoznao pre tri, četiri godina kao savetnik 3Laterala pri akviziciji od strane Epic Games-a. Prema njegovim rečima, kultura tima i tehnologije koje se razvijaju ostavile su veoma jak utisak na njega, pa se pridružio timu 2020. godine.

Na pitanje Netokracije koja je bila inicijalna ideja da 3Lateral podrži Playing Narratives, kako prošle, tako i ove godine, naš sagovornik nam je otkrio sledeće:

Pre svega, poistovetili smo se sa Playing Narratives vrednostima: razvoj veština kroz kreaciju sadržaja uz mentorsku podršku. Program omogućuje umetnicima i naratorima ulazak u svet kreiranja video igara, a njih vidimo kao nukleus razvoja interaktivnog sadržaja.

Uz primenu lekcija iz prošle godine i veću ambiciju za ovu godinu kroz regionalno širenje projekta, stvorila se prilika da proširimo podršku generalnim sponzorstvom i uključimo širi tim Unreal Engine-a u projekat.

Adam nam je otkrio da je cilj da pomenuti program osnaži sve polaznike kroz znanje, mentorstvo i pristup tehnologijama. On dodaje da se trenutno blisko sarađuje sa Unreal Engine timovima, pa će podršku lokalnim mentorima dati i internacionalni eksperti kroz predavanja (Unreal Engine evanđelisti). “Iskustvo i feedback u proceni finalnih koncepata će podeliti BizDev timovi Unreal Engine-a koji sarađuju sa evropskim studijima za razvoj igara”, ističe Kovač koji dalje objašnjava:

Nekoliko Playing Narratives timova je prošle godine kreiralo i više od koncepta – nadamo se da će i ove godine za svoje prototipove koristiti Unreal Engine, MegaScans za okruženje i MetaHumane za karaktere svojih priča. Nakon Playing Narratives – bićemo tu da usmerimo ambiciozne timove da se prijave podršku za programe poput Epic MegaGrants za dalji razvoj video igara.

Nova generacija Unreal Engine 5 alata doneće velike promene u razvoju novih video igara u čemu će veliku ulogu imati domaći 3Lateral. Ovo je ujedno prilika i za lokalne studije da se intenzivnije upoznaju sa ovim naprednim alatom.

Definišući šta tačno podrazumeva MegaGrants, naš sagovornik kaže da je Epic Games na globalnom nivou posvetio 100 miliona dolara kroz Epic MegaGrants kako bi ubrzao kreativne, inovativne i inspirativne Unreal Engine projekte ili one koji poboljšavaju tehnologiju za celu zajednicu 3D grafike.

Ono što je ovde bitno napomenuti jeste da je 3Lateral Solutions tim lokalni kontakt za Epic MegaGrant u Srbiji. Oni će predstavljati podršku i usmerenje pri razvoju inicijativa, a neke od primera možete videti na 3Lateral zvaničnom sajtu, u community odeljku.

Nova verzija MetaHuman alata dolaz, a to znači širenje tima 3Laterala u Srbiji

Upitan o tome koliko je prema njegovom mišljenju važan momenat edukacije na domaćem game dev tržištu i da li postoji još neka uloga 3Lateral-a kroz Epic Games, Adam dodaje da oni edukaciju vide kao dugoročno održiv put za razvoj talenata za ceo ekosistem. On napominje da uz inspiraciju budućih generacija, edukacija je komplementaran korak ka kreiranju više karijera, timova i studija koji plasiraju svoja interaktivna iskustva i tehnologije celom svetu:

Razvoj ekosistema je moguć jedino kroz kolaboraciju zrelih kompanija, ambicioznih studija i edukativnih partnera. Uloga našeg tima je da bude spona sa Unreal Engine inicijativama i osnaži lokalne timove koji žele da doprinesu rastu.

Za one koji žele da besplatno i svojim tempom uče, dostupna je Unreal Online Learning platforma, gde sadržaj i projekte kreiraju timovi Unreal Engine evanđelista. Lokalno, već postoje programi za edukaciju koje su razvili partneri:

  • Nakon uspešnog kursa približavanja Unreal znanja univerzitetskim profesorima – Crater Training Center prolazi kroz prve korake sa kreatorima kroz Unreal Engine Essentials kurs;
  • Fakultet Dramskih Umetnosti razvija četvorogodišnji program osnovnih studija za Game Art, VFX i Animaciju, zasnovan na Unreal Engine-u;
  • Prijave za Playing Narratives su otvorene još samo par dana (do nedelje u ponoć) pa je dobra prilika da se umetnici i naratori prijave za razvoj veština radom na konceptu za video igre.

Za sam kraj, Kovač je govorio o narednim planovima 3Laterala, istakavši da je plan kompanije demokratizacija tehnologija i znanja na putu ka Metaverzumu. Sa druge strane, s uzbuđenjem se iščekuje naredna generacija alata za kreiranje interaktivnog 3D sadržaja – Unreal Engine 5. Takođe, naredne verzije MetaHuman tehnologija dolaze ove godine, dok se za razvoj istih značajno širi tim 3Laterala u 2022.

“Konkretno za edukaciju u oblasti Unreal Engine-a, otvoreni smo da osnažimo partnere koji imaju ambiciju da postanu deo globalnog sistema autorizovanih Akademskih partnera ili Unreal Engine Training Centara“, zaključio je Adam na kraju.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Karijere

Katarina Anđelković: Veći broj žena na čelnim pozicijama u IT kompanijama – to bih volela da vidim

Povodom međunarodnog dana žena, donosimo vam specijal inspirativnih priča dama koje svojim radom svakodnevno doprinose razvoju domaće IT industrije.

Startapi i poslovanje

ICT Hub otvorio nove prostorije u Beogradu – 520m2 za 90 ljudi

Redakcija Netokracije imala je ekskluzivnu priliku da poseti novootvorene kancelarije ICT Hub-a u Beogradu koje se nalaze na Trgu Nikole Pašića. Ovo je drugi veliki coworking prostor ICT Hub-a pored kancelarija u ulici kralja Milana, koja nastavlja da radi normalnim tokom.

Startapi i poslovanje

Srpski Hyperfacade pomoću veštačke inteligencije projektuje fasade širom Evrope

Startap iz Pančeva nudi digitalizovana rešenja koja olakšavaju proces fasadnog inženjeringa, spajajući građevinsku i tehnološku industriju. O Hyperfacade startapu i misiji kojom je vođen, razgovarali smo sa osnivačem Nenadom Simićem.

Propustili ste

Novost

Portal Frilenseri: Od 3. aprila startuje novi model samooporezivanja za paušalce i frilensere

Frilenseri koji to žele, prijavu mogu da podnesu već od aprila na postojećoj PP OPO prijavi ili da sačekaju početak rada portala koji će biti dostupan na adresi frilenseri.purs.gov.rs.

Office Talks Podcast

Kako je Jovan Simić pokrenuo FK Miljakovac?

Gost 135. epizode Office Talks podkasta bio je Jovan Simić, čovek koji živi za sport, konkretno fudbal. Ta strast ga je vodila od humanitarnih sportskih akcija, preko PR pozicije u FK Voždovcu i Olimpijskom komitetu, pa sve do pokretanja svog fudbalskog kluba Miljakovac.

Intervju

Kako obračunati ‘ekstra porez’ za 2022. godinu i na koga se on primenjuje?

U tekstu koji sledi, donosimo vam odgovore na sva pitanja koja imate u vezi sa godišnjim porezom na dohodak građana, te vašim obavezama prilikom oporezivanja.

Novost

Pet razloga zbog kojih ćete želeti da koristite mobilnu aplikaciju UniCredit Banke

Mobilna aplikacija UniCredit Banke Srbija ocenjena je od strane svojih korisnika najvišim ocenama na tržištu, u onlajn prodavnicama App Store i Google Play, u kategoriji mobilne bankarske aplikacije.

Karijere

Koja su prava radnika u slučaju otkaza i gde kompanije najčešće greše?

Poslednjih nekoliko nedelja u IT zajednici sve češće slušamo o otkazima i zamrzavanju zapošljavanja. To nas je nateralo da se zapitamo kako su u Srbiji regulisani otkazi usled smanjenja obima posla, te koja prava radnici mogu da ostvare ukoliko ostanu bez posla?

Internet marketing

DigiTalk u Zrenjaninu i ovog aprila o razvoju digitalne ekonomije u Srbiji

Digitalk, organizacija koju čine Vladimir Kovač, Ivan Minić i Vitomir Ognjanović, najavljuje dva vezana događaja u aprilu posvećena digitalnoj ekonomiji u Srbiji: Digitalk e-Commerce Days i Digitalk Konferenciju 2023.