Finansijama i edukacijom 3Lateral i Epic Games podržaće razvoj srpskog gaming ekosistema

Finansijama i edukacijom 3Lateral i Epic Games podržaće razvoj srpskog gaming ekosistema

Za razvoj jedne intenzivne industrije na lokalnom nivou veoma je bitna podrška velikih kompanija. U ovom slučaju govorimo o gejmingu i tome na koji način novosadski 3Lateral (Epic Games) nastoji da podrži i pomogne domaću 'game dev' scenu sa strane edukacija i deljenja proverenih praksi.

Da Srbija ima i te kako talentovane timove, kompanije i studije koji aktivno učestvuju u globalnoj industriji razvoja video igara, pokazuje čitav niz tekstova koje smo na Netokraciji imali priliku da objavimo. Iako bismo pojedinačno mogli da nabrajamo imena odličnih projekata, ovde ćemo se osvrnuti konkretno na ulogu novosadske kompanije 3Lateral koja je sada u vlasništvu Epic Games-a.

Dolazak ovog velikog imena na domaću game dev scenu donosi mnoge benefite lokalnoj zajednici posvećenoj razvoju video igara. Osim što 3Lateral sada ima veliku ulogu u kreiranju i stvaranju globalnih hit gaming naslova upravo iz Srbije, ova kompanija kroz Epic Games uticaće vremenom i na razvoj domaćeg gaming ekosistema kroz edukaciju. Prava prilika za to je i učešče u Playing Narratives programu koji organizuje Srpska asocijacija video igara – SGA.

U vezi toga ali i o daljoj ulozi 3Laterala kada je reč o podršci razvoju domaćih gaming naslova, razgovarali smo sa Adamom Kovačem koji je deo Solutions tima u pomenutoj kompaniji i koji nam je između ostalog otkrio više informacija i o programu Epic MegaGrants koji je Epic Games kreirao sa ciljem finansijske podrške talentovanim game dev timovima.

Podrška dolazi i od internacionalnih Unreal Engine timova

Naš sagovornik je kao Solution Specialist u 3Lateralu deo tima koji je zapravo spona između eksternih partnera i internih timova za produkciju, istraživanje i razvoj. Adam nam je tom prilikom otkrio da je prioritet tima zapravo osnaživanje kreatora i istraživača koji kreiraju fantastičan 3D sadržaj i tehnologije koristeći digitalne ljude.

Pritom, svaki član tima ima priliku da kroz inicijative usklađene sa vizijom kompanije Epic Games, dalje razvija i svoju strast – u njegovom slučaju to je edukacija i podrška razvoju ekosistema. Inače, Adam je kompaniju upoznao pre tri, četiri godina kao savetnik 3Laterala pri akviziciji od strane Epic Games-a. Prema njegovim rečima, kultura tima i tehnologije koje se razvijaju ostavile su veoma jak utisak na njega, pa se pridružio timu 2020. godine.

Na pitanje Netokracije koja je bila inicijalna ideja da 3Lateral podrži Playing Narratives, kako prošle, tako i ove godine, naš sagovornik nam je otkrio sledeće:

Pre svega, poistovetili smo se sa Playing Narratives vrednostima: razvoj veština kroz kreaciju sadržaja uz mentorsku podršku. Program omogućuje umetnicima i naratorima ulazak u svet kreiranja video igara, a njih vidimo kao nukleus razvoja interaktivnog sadržaja.

Uz primenu lekcija iz prošle godine i veću ambiciju za ovu godinu kroz regionalno širenje projekta, stvorila se prilika da proširimo podršku generalnim sponzorstvom i uključimo širi tim Unreal Engine-a u projekat.

Adam nam je otkrio da je cilj da pomenuti program osnaži sve polaznike kroz znanje, mentorstvo i pristup tehnologijama. On dodaje da se trenutno blisko sarađuje sa Unreal Engine timovima, pa će podršku lokalnim mentorima dati i internacionalni eksperti kroz predavanja (Unreal Engine evanđelisti). “Iskustvo i feedback u proceni finalnih koncepata će podeliti BizDev timovi Unreal Engine-a koji sarađuju sa evropskim studijima za razvoj igara”, ističe Kovač koji dalje objašnjava:

Nekoliko Playing Narratives timova je prošle godine kreiralo i više od koncepta – nadamo se da će i ove godine za svoje prototipove koristiti Unreal Engine, MegaScans za okruženje i MetaHumane za karaktere svojih priča. Nakon Playing Narratives – bićemo tu da usmerimo ambiciozne timove da se prijave podršku za programe poput Epic MegaGrants za dalji razvoj video igara.

Nova generacija Unreal Engine 5 alata doneće velike promene u razvoju novih video igara u čemu će veliku ulogu imati domaći 3Lateral. Ovo je ujedno prilika i za lokalne studije da se intenzivnije upoznaju sa ovim naprednim alatom.

Definišući šta tačno podrazumeva MegaGrants, naš sagovornik kaže da je Epic Games na globalnom nivou posvetio 100 miliona dolara kroz Epic MegaGrants kako bi ubrzao kreativne, inovativne i inspirativne Unreal Engine projekte ili one koji poboljšavaju tehnologiju za celu zajednicu 3D grafike.

Ono što je ovde bitno napomenuti jeste da je 3Lateral Solutions tim lokalni kontakt za Epic MegaGrant u Srbiji. Oni će predstavljati podršku i usmerenje pri razvoju inicijativa, a neke od primera možete videti na 3Lateral zvaničnom sajtu, u community odeljku.

Nova verzija MetaHuman alata dolaz, a to znači širenje tima 3Laterala u Srbiji

Upitan o tome koliko je prema njegovom mišljenju važan momenat edukacije na domaćem game dev tržištu i da li postoji još neka uloga 3Lateral-a kroz Epic Games, Adam dodaje da oni edukaciju vide kao dugoročno održiv put za razvoj talenata za ceo ekosistem. On napominje da uz inspiraciju budućih generacija, edukacija je komplementaran korak ka kreiranju više karijera, timova i studija koji plasiraju svoja interaktivna iskustva i tehnologije celom svetu:

Razvoj ekosistema je moguć jedino kroz kolaboraciju zrelih kompanija, ambicioznih studija i edukativnih partnera. Uloga našeg tima je da bude spona sa Unreal Engine inicijativama i osnaži lokalne timove koji žele da doprinesu rastu.

Za one koji žele da besplatno i svojim tempom uče, dostupna je Unreal Online Learning platforma, gde sadržaj i projekte kreiraju timovi Unreal Engine evanđelista. Lokalno, već postoje programi za edukaciju koje su razvili partneri:

  • Nakon uspešnog kursa približavanja Unreal znanja univerzitetskim profesorima – Crater Training Center prolazi kroz prve korake sa kreatorima kroz Unreal Engine Essentials kurs;
  • Fakultet Dramskih Umetnosti razvija četvorogodišnji program osnovnih studija za Game Art, VFX i Animaciju, zasnovan na Unreal Engine-u;
  • Prijave za Playing Narratives su otvorene još samo par dana (do nedelje u ponoć) pa je dobra prilika da se umetnici i naratori prijave za razvoj veština radom na konceptu za video igre.

Za sam kraj, Kovač je govorio o narednim planovima 3Laterala, istakavši da je plan kompanije demokratizacija tehnologija i znanja na putu ka Metaverzumu. Sa druge strane, s uzbuđenjem se iščekuje naredna generacija alata za kreiranje interaktivnog 3D sadržaja – Unreal Engine 5. Takođe, naredne verzije MetaHuman tehnologija dolaze ove godine, dok se za razvoj istih značajno širi tim 3Laterala u 2022.

“Konkretno za edukaciju u oblasti Unreal Engine-a, otvoreni smo da osnažimo partnere koji imaju ambiciju da postanu deo globalnog sistema autorizovanih Akademskih partnera ili Unreal Engine Training Centara“, zaključio je Adam na kraju.


Odgovori

Tvoja e-mail adresa neće biti objavljena.

Popularno

Startapi i poslovanje

Da li ženski pristup pravi uspešne biznise?

Filozof Soren Kierkegaard kaže da se život može razumeti samo iz retrospektive, ali da se mora živeti unapred. Kažu i da preduzetnici imaju odlične instinkte za snalaženje, ali da ih pitate da objasne kako su nešto znali, možete da očekujete odgovor koji je u suštini glasi - nemoj da me pitaš gluposti, ne znam.

Office Talks Podcast

Šta je ‘destination’ marketing i kako kreirati strategiju koja privlači turiste?

Turizam jedne države danas i te kako zavisi od digitalnog oglašavanja. O tome šta predstavlja termin 'destinacionog marketinga' i kako Srbija i Crna Gora mogu da sebe bolje brendiraju kao turističke destinacije, govorimo u 93. epizodi Office Talks Podcasta.

Startapi i poslovanje

Srpski Eat Me App rešava problem viška hrane koja se baca – čuvajući našu okolinu

Otpad od hrane je treći najveći emiter gasova staklene bašte na svetu. Globalno, 30% ili 1,8 milijardi tona sve proizvedene hrane na globalnom nivou se pokvari zbog loše planiranje resursa duž linije lanca snabdevanja. Srpski startap Eat Me App sa svojom aplikacijom nastoji da stane na put ovom problemu i globalnom društvu ponudi jedno od rešenja za ovaj veliki problem.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

B-Fresh: Nakon pobede na Generator ZERO konkursu, krećemo sa aktivnom prodajom!

Domaći startap ekosistem možda ne obiluje sa previše uspešnih agrotech rešenja. Ipak, Generator Zero konkurs OTP banke predstavio nam je talentovane timove iz oblasti ekologije i poljoprivrede. Pobedu na ovom takmičenju odneo je tim B-Fresh sa proizvodom za produženje roka trajanja voća i povrća.

Gaming

Novo poglavlje Tetrisa piše se u Beogradu i Tel Avivu – razvijaće ga Playstudios

Kompanija Playstudios kupila je krajem prošle godine prava za razvoj Tetris franšize na mobilnim platformama. Dalji razvoj ovog legendarnog naslova poveren je timu Playstudios Europe iz Beograda na kome će zajedno raditi sa kolegama iz Playstudios Israel u Tel Avivu.

Office Talks Podcast

Zašto Elon Musk kupuje Twitter?

Twitter - hoće li ostati kakvog ga znamo ili sa akvizicijom Elona Muska dolazi neka nova era? O kupovini ove društvene mreže razgovaramo u 95. epizodi Office Talks podcasta.

Startapi i poslovanje

Londonski Qudo sa osnivačem iz Srbije uzeo investiciju od $3,5 miliona – razmišlja se o razvojnom centru u Beogradu

Questionardo, firma koja razvija platformu Qudo za agilno ispitivanje potrošača i preciznu digitalnu aktivaciju vođenu podacima, nedavno je dobila i investiciju od 3,5 miliona dolara. Jedan od osnivača ovog startapa dolazi iz Srbije i sa njim razgovaramo o daljem poslovanju i razvoju proizvoda.

Karijere

Relax Gaming otvorio studio u Novom Sadu uz aktivno širenje tima

Rast iGaming industrije primetan je i na domaćem tržištu. Nakon četiri godine poslovanja u Srbiji, kompanija Relax Gaming otvorila je novi studio i najavila aktivno širenje tima.

Intervju

Vladimir Lelićanin: Pokrenuli smo 3327 kao mesto gde će domaći developeri slobodno raditi na web 3.0 projektima

Direktor razvojnog centra pri kompaniji MVP Workshop otkriva u razgovoru za Netokraciju kako je nastao 3327, kako se razvijaju inovativni web 3.0 projekti u Srbiji, ali i šta je potrebno kako bi se izgradila još jača web 3.0 zajednica na ovim prostorima.