Facebook puni 20 godina, ali slavlja neće biti zbog nasilja na mrežama

Facebook puni 20 godina, ali slavlja neće biti zbog nasilja na mrežama

Zakerberg se izvinio pred Senatom zbog lošeg uticaja društvenih mreža na decu i najavio usredsređenost na dugoročne planove bez velike pompe.

Ove godine, obeležavaju se dve decenije od kako je jedan student Harvarda pokrenuo thefacebook.com u nameri da umreži studente ove prestižne institucije. Njegova ideja glasno je odjeknula, proširila se na ostale univerzitete, da bi ubrzo izašla i van institucionalnih okvira i postala dostupna ljudima širom sveta. Tako je rođen Facebook.

Uprkos svojim skromnim počecima, Facebook je prošao kroz značajnu evoluciju i sada je deo Zakerbergove Mete, konglomerata koji takođe nadgleda Instagram i WhatsApp. Ukupna vrednost kompanije procenjuje se na čak trilion dolara, što je čini jednom od najvrednijih na američkoj berzi.

U 2023. godini prijavila je 39 milijardi dolara, a može se pohvaliti sa oko tri  milijarde mesečnih korisnika samo na Facebook platformi, što je dovelo do porasta cena akcija od 20.3% nakon objave godišnjih rezultata.

Proslava u senci nasilja na društvenim mrežama

Ipak, jubilej dolazi u izazovnom trenutku za Facebook i Metu, jer je Mark Zakerberg 31. januara morao javno da se izvini porodicama na saslušanju u Senatu Sjedinjenih Američkih Država zbog štetnog uticaja društvenih mreža, koji je uzrokovao porast broja suicida i rasprostranjenosti narkotika među decom.

Nakon rigoroznog ispitivanja i sveopšte osude prisutnih, Zakerberg je izjavio sledeće:

Niko ne bi smeo da prolazi kroz patnju koju su doživele vaše porodice.

Pored njega, na saslušanje je pozvano i rukovodstvo ostalih vodećih društvenih mreža, kao što su TikTok, Snap, X i Discord. Povod je bio reforma zakona u cilju bolje zaštite dece na internetu, ali i preuzimanje odgovornosti za sadržaje objavljene na pomenutim platformama. Saslušanje u sredu je bila retka prilika za američke senatore da ispitaju tehnološke šefove.

Mark Zakerberg se javno izvinjava pred Senatom zbog štete koju su njegove platforme nanele deci. nytimes.com

Zakerberg izazvao najveće sumnje u Senatu

Zakerberg i izvršni direktor TikTok-a, Shou Zi Chew, dobrovoljno su pristali da svedoče, dok su čelnici Snap-a, X-a i platforme Discord odbili poziv, zbog čega im je uručeno izvršenje o obaveznom prisustvu.

Osnivač Mete bio je pod najvećom lupom, jer je ovo njegov osmi put da odgovara pred Senatom. Ovog puta, pozvan je na odgovornost zbog toga što Instagram, umesto da bespogovorno ukloni kompromitujući materijal seksualnog uznemiravanja dece, šalje obaveštenje o eksplicitnom sadržaju uz opciju da korisnik ipak može da pogleda objavu ukoliko to želi.

Zakerberg se od optužbi republikanskih senatora branio prilično trapavo, pozivajući se na “jednostavnu nauku”, a svi znamo da kada nešto nije podobno za objavljivanje na Metinim platformama — neće ni biti objavljeno.

Povodom jubileja, očekujemo ‘status na Fejsu’

Kao odgovor na dešavanja u Senatu, Zakerberg je u objavi na platformi Threads istakao usredsređenost na dugoročne planove, napominjući:

Kada si na vrhu nisi toliko dobar kao što pričaju, niti si toliko loš kada padneš na dno. Stoga, kontinuirano radite i gradite dobar posao koji će dugo trajati.

Uprkos značajnim dostignućima kompanije, učestali nadzor od strane političara, regulatora, advokata i novinara ostavio je malo prostora za javno obeležavanje jubileja, kako to rade velike kompanije u Americi. Zato možemo pretpostaviti da će osnivač imati samo neku objavu u svom maniru na Facebook ili Threads platformi.


*Naslovna grafika je napravljena uz pomoć veštačke inteligencije.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Novost

Posetili smo promociju pet srpskih startapa u Cirihu

Ovim povodom, osnivači pet domaćih startapa pitch-ovali su svoje ideje pred investitorima, a Lav Odrović imenovan je za počasnog predstavnika Privredne komore Srbije u Švajcarskoj.

Startapi i poslovanje

Hipokratija: Izaberi lekara uz preko 6.000 recenzija pacijenata iz Srbije

Na platformi Hipokratija, pacijenti ostavljaju iskrene recenzije o medicinskim uslugama širom Srbije kako bi pomogli drugim ljudima u odabiru pravog lekara.

Office Talks Podcast

Više rada a manje povišica za programere

U novoj epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o stanju na IT tržištu koje je i dalje uzdrmano otkazima i smanjenom broju zapošljavanja stručnih kadrova.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Hipokratija: Izaberi lekara uz preko 6.000 recenzija pacijenata iz Srbije

Na platformi Hipokratija, pacijenti ostavljaju iskrene recenzije o medicinskim uslugama širom Srbije kako bi pomogli drugim ljudima u odabiru pravog lekara.

Office Talks Podcast

Više rada a manje povišica za programere

U novoj epizodi Office Talks podkasta razgovarali smo o stanju na IT tržištu koje je i dalje uzdrmano otkazima i smanjenom broju zapošljavanja stručnih kadrova.

Digitalni mediji

Social Serbia 2024: Ljudi u Srbiji se plaše AI alata i manje veruju influenserima!

Kakvo je stanje u digitalu, koje platforme koristimo, kome verujemo i šta se u navikama korisnika promenilo u poslednjih godinu dana – pitanja su na koja odgovara upravo objavljeno istraživanje Social Serbia 2024.

Karijere

Na koji ćeš faks? Poseti Metaverse sajam obrazovanja koji je okupio 128.000 studenata

Predstavljamo vam virtuelni 3D sajam obrazovanja zasnovan na Metaverse tehnologiji, koji mladima u Srbiji i regionu značajno olakšava potragu za idealnim izborom fakulteta i budućim zaposlenjem!

Novost

Otvoren Mejkers lab konkurs: 25.000 učenika imaće pristup učionicama budućnosti!

Grupa za obrazovanje koju čine Nordeus Fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa Digitalna Srbija, otvorila je konkurs za pokretanje Mejkers lab učionica u srednjim školama širom Srbije.

Karijere

Kako je kompanija ASEE uz Miloša Ljevaju stvorila jak tim za cyber bezbednost

Ovo je inspirativna priča o Milošu Ljevaji, superheroju u poslovnom i privatnom životu. Igra za "plavi", odbrambeni tim. Počeo je da radi kao priznati IT stručnjak u ASEE Grupi na strateškom razvoju u oblasti sajber bezbednosti još 2010. godine, ali njegova avantura se nije tu zaustavila.