Facebook puni 20 godina, ali slavlja neće biti zbog nasilja na mrežama

Facebook puni 20 godina, ali slavlja neće biti zbog nasilja na mrežama

Zakerberg se izvinio pred Senatom zbog lošeg uticaja društvenih mreža na decu i najavio usredsređenost na dugoročne planove bez velike pompe.

Ove godine, obeležavaju se dve decenije od kako je jedan student Harvarda pokrenuo thefacebook.com u nameri da umreži studente ove prestižne institucije. Njegova ideja glasno je odjeknula, proširila se na ostale univerzitete, da bi ubrzo izašla i van institucionalnih okvira i postala dostupna ljudima širom sveta. Tako je rođen Facebook.

Uprkos svojim skromnim počecima, Facebook je prošao kroz značajnu evoluciju i sada je deo Zakerbergove Mete, konglomerata koji takođe nadgleda Instagram i WhatsApp. Ukupna vrednost kompanije procenjuje se na čak trilion dolara, što je čini jednom od najvrednijih na američkoj berzi.

U 2023. godini prijavila je 39 milijardi dolara, a može se pohvaliti sa oko tri  milijarde mesečnih korisnika samo na Facebook platformi, što je dovelo do porasta cena akcija od 20.3% nakon objave godišnjih rezultata.

Proslava u senci nasilja na društvenim mrežama

Ipak, jubilej dolazi u izazovnom trenutku za Facebook i Metu, jer je Mark Zakerberg 31. januara morao javno da se izvini porodicama na saslušanju u Senatu Sjedinjenih Američkih Država zbog štetnog uticaja društvenih mreža, koji je uzrokovao porast broja suicida i rasprostranjenosti narkotika među decom.

Nakon rigoroznog ispitivanja i sveopšte osude prisutnih, Zakerberg je izjavio sledeće:

Niko ne bi smeo da prolazi kroz patnju koju su doživele vaše porodice.

Pored njega, na saslušanje je pozvano i rukovodstvo ostalih vodećih društvenih mreža, kao što su TikTok, Snap, X i Discord. Povod je bio reforma zakona u cilju bolje zaštite dece na internetu, ali i preuzimanje odgovornosti za sadržaje objavljene na pomenutim platformama. Saslušanje u sredu je bila retka prilika za američke senatore da ispitaju tehnološke šefove.

Mark Zakerberg se javno izvinjava pred Senatom zbog štete koju su njegove platforme nanele deci. nytimes.com

Zakerberg izazvao najveće sumnje u Senatu

Zakerberg i izvršni direktor TikTok-a, Shou Zi Chew, dobrovoljno su pristali da svedoče, dok su čelnici Snap-a, X-a i platforme Discord odbili poziv, zbog čega im je uručeno izvršenje o obaveznom prisustvu.

Osnivač Mete bio je pod najvećom lupom, jer je ovo njegov osmi put da odgovara pred Senatom. Ovog puta, pozvan je na odgovornost zbog toga što Instagram, umesto da bespogovorno ukloni kompromitujući materijal seksualnog uznemiravanja dece, šalje obaveštenje o eksplicitnom sadržaju uz opciju da korisnik ipak može da pogleda objavu ukoliko to želi.

Zakerberg se od optužbi republikanskih senatora branio prilično trapavo, pozivajući se na “jednostavnu nauku”, a svi znamo da kada nešto nije podobno za objavljivanje na Metinim platformama — neće ni biti objavljeno.

Povodom jubileja, očekujemo ‘status na Fejsu’

Kao odgovor na dešavanja u Senatu, Zakerberg je u objavi na platformi Threads istakao usredsređenost na dugoročne planove, napominjući:

Kada si na vrhu nisi toliko dobar kao što pričaju, niti si toliko loš kada padneš na dno. Stoga, kontinuirano radite i gradite dobar posao koji će dugo trajati.

Uprkos značajnim dostignućima kompanije, učestali nadzor od strane političara, regulatora, advokata i novinara ostavio je malo prostora za javno obeležavanje jubileja, kako to rade velike kompanije u Americi. Zato možemo pretpostaviti da će osnivač imati samo neku objavu u svom maniru na Facebook ili Threads platformi.


*Naslovna grafika je napravljena uz pomoć veštačke inteligencije.


Želiš da podeliš svoje mišljenje o ovoj temi? Komentari su otvoreni na našoj Facebook i LinkedIn stranici!

Popularno

Startapi i poslovanje

Vega IT ulaže €1.000.000 u osnivanje novog startapa Thrivea

Kao nastavak globalnog širenja poslovanja, kompanija Vega IT najavila je novi poslovni poduhvat. Ovog puta, rade na razvoju inovativnog HR SaaS rešenja pod imenom Thrivea.

Startapi i poslovanje

Anygo je novi servis za deljenje vozila u Beogradu putem aplikacije – čija se mreža širi

Na ulicama glavnog grada pojavili su se mali gradski Hyundai automobili sa natpisom 'Anygo car sharing'. Prestonica je konačno dobila jedan ovakav servis, a mi vam u intervjuu sa osnivačem startapa 'Anygo' otkrivamo kako on funkcioniše i na koji način je nastao.

Novost

Sve što treba da znate o aplikaciji Agencije za privredne registre

APR je uveo aplikaciju za sastavljanje i podnošenje finansijskih izveštaja za 2023. godinu, u skladu sa Zakonom o računovodstvu. Za vas smo izdvojili najvažnije pojedinosti vezane za njeno korišćenje.

Propustili ste

Startapi i poslovanje

Novi GapMinder Fond II s kapitalom od €80 miliona targetira i srpske startape!

GapMinder Ventures, VC fond koji je dosad primarno ulagao u tehnološke kompanije iz Rumunije, pokreće GapMinder Fond II, investicioni paket od 80 miliona evra koji će biti alociran i na širem istočnoevropskom regionu, pa tako i Srbiji i Hrvatskoj.

Tehnologija

SEO Spam: Kako su AI generisani advokati pokušali da prevare Netokraciju?

Razvojem veštačke inteligencije cyber kriminalci postaju sve veštiji, a napadi sve maliciozniji. Donosimo vam priču o tome kako smo uspeli da raskrinkamo jedan takav pokušaj ucene.

Office Talks Podcast

Da li će Bitcoin doći do $100.000?

Dolazak Bitcoin ETF-a izazvao je pažnju mnogih u Web3 svetu. Upravo o ovoj temi ali i o stanju na tržištu kriptovaluta, razgovarali smo u novoj epizodi podkasta sa Aleksandrom Matanovićem, direktorom i osnivačem kripto menjačnice ECD.rs.

Mobilno

Uživo praćenje prevoza u Beogradu od danas na Google mapama!

Google je u okviru svoje aplikacije mapa na pametnim telefonima omogućio praćenje javnog prevoza u realnom vremenu za našu prestonicu.

Digitalni mediji

Vladimir Kovač: Iz zajednice se regrutuje radna snaga, zato kompanije treba da budu deo događaja

Zrenjaninski hotel Vojvodina tradicionalno će krajem aprila ugostiti još jednu DigiTalk konferenciju i edukaciju posvećenu e-trgovini. O važnosti održavanja ovakvih događaja za kreativnu, digitalnu i IT zajednicu, razgovaramo sa jednim od osnivača i organizatora konferencije.

Intervju

Bosch inženjerski centar u Srbiji zapošljava IT stručnjake koji razvijaju rešenja za auto industriju

Ubrzani razvoj 'automotive' industrije i okretanje u smeru sve veće integracije digitalnih rešenja, otvorile su jedno sasvim novo poglavlje za tehnološke i IT kompanije. Jedan od lidera u razvoju digitalnih rešenja za auto industriju je i kompanija Bosch, čiji IT sektor u Srbiji zapošljava više od 400 stručnjaka.