Netokracija u Zrenjaninu

Najbolji (motivacioni) citati ovogodišnjeg Webiza koje bi trebalo da zapamtite

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga vašim prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Još jedna Webiz konferencija ostala je za nama, a kako tradicija nalaže i ove godine sala Hotela Vojvodina bila je tesna da primi sve učesnike koji su imali priliku da čuju veliki broj inspirativnih predavanja od predstavnika domaće i svetske IT scene. Zrenjaninci i njihovi gosti iz Srbije i regiona, imali su prilike da se upoznaju sa novim oblastima poslovanja i radom u digitalnoj ekonomiji, a Netokracija vam donosi najinspirativnije citate koje smo ove godine zabeležili u ‘prestonici Banata’.

webiz

Već petu godinu Webiz opravdava titulu jednog od najposećenijih događaja koji se bavi poslovanjem na Internetu, digitalnim marketingom, ali i konkretnim edukacijama i radionicama za posetioce. Doprinos ovogodišnjem izdanju dali su predavači poput Branka Milutinovića (Nordeus), Stelija Eftija (Close.io), te ministarke državne uprave i lokalne samouprave, Ane Brnabić. Dugačak spisak motivacionih predavanja iznedrio je i neke poučne citate koje smo pribeležili za vaš potpuni užitak. Što bi se reklo, sit back, relax and take notes! 😉

Steli Efti (Close.io)

stelijaPavle Tabaroši

Za predavanje koje je privuklo najveću pažnju na konferenciji zaslužan je Steli Efti, harizmatični Grk koji je odrastao u Nemačkoj, a koji je odlučio da ostavi sve za sobom i pre 10 godina se preseli u SAD gde danas živi i radi kao CEO startapa Close.io. Govorivši o američkom snu i šta on danas predstavlja, Steli je ukazao na važnost upornosti i energetičnost koji vas mogu odvesti daleko:

Izađite iz „sobe“, najbolje stvari se dešavaju ukoliko napustite svoju zonu komfora. Potrebno je biti izuzetan u onome što radite. Ako želiš da budeš preduzetnik moraš da pronađeš put, stvoriš taj put ako ga nema i boriš se za svoj cilj. Ne prihvataj kada ti kažu da ne možeš – uvek nađi neko svoje rešenje.

Razmišljaj veliko, uči na malim i radikalnim koracima i akcijama, tako ćeš pomeriti svet. Svaki dan je potrebno da napravite jedan korak, nikada ne ostavljajte dan na nuli – jer morate znati i prihvatiti samog sebe.

Ana Brnabić (Ministarstvo državne uprave)

anabPavle Tabaroši

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave, Ana Brnabić, upoznala je detaljnije publiku sa planovima Vlada kada je reč o IT sektoru, kao i o implementaciji proframa prekvalifikacije za koji se već prijavio veliki broj pojedinaca. Ministarka Brnabić ukazala je na neke od ključnih problema ovog sektora za čije će se rešavanja i sama Vlada zalagati:

Cilj nam je da smanjimo nezaposlenost u Srbiji. Da pružimo podršku startap kompanijama kako bi mogli da brendiramo Srbiju u svetu kada je reč o IT industriji. Potrebno je da stvorimo infrastrukturu za startape koja ih približava normama, fondovima, a na taj način im moramo stvoriti povoljne uslove. Infrastrukutra i pristup fondovima za VC investicije naš je primarni cilj.

Hajde da se svi zajedno povežemo, kažite šta su problemi pa da zajedno rešavamo sve. Kada je reč o eUpravi, ona je velika šansa kako za IT sektor, tako i za startape – volela bih da napravimo velike pomake u ovoj oblasti.

Branko Milutinović (Nordeus)

brankoPavle Tabaroši

Govoreći o svojim prvim koracima u startap svetu, Nordeusov Branko Milutinović provukao je svoje izlaganje kroz prizme edukacije, stanja u društvu ali i percepciji našeg društva kada je preduzetništvo u pitanju:

Kada krenete da radite, tek tada shvatite da je to početak, škola je bila samo osnova. Nastavni programi, kadrovi i budućnost – to su nažalost upitne stvari u Srbiji. Ne verujem da se ove oblasti sistemski razvijaju. Današnje „srpske gazde“ treba da zamenite baš vi koji razmišljate napred, a taj proces će potrajati. Potrebno je da obrazovne institucije budu otvorene prema privredi.

Mnogi ovde misle da će ih propadanje i neuspeh uništiti, a to je samo sastavni deo preduzetništva. Probajte da naučite nešto iz te lekcije. Na greškama se najbolje uči. Gledajte na izazove koje su pred vama kao na prilike a ne probleme.

Tatjana Savić (Eipix)

tatjanaPavle Tabaroši

O tome kako izgleda život jedne programerke u gejmig industriji, te koje izazove sa sobom donosi mesto lead programera, publici je otkrila Tatjana Savić:

Najbitnije je da volite ono što radite. To će vas usmeriti kasnije ka nekoj profesoji. Ja sam volela igre i sada sam game developer. Potrebno je veoma puno rada i usavršavanja da bi se nešto postiglo, posebo kada je reč o game developmentu. Danas su razvoj tehnologije i dostupnost literature omogućili da se lako postane game developer, uz obavezno poznavanje matematike i fizike.

Sve što želimo da naučimo, možemo da naučimo kod kuće. Nije tačno da sa diplomom i sertifikatom danas dobijamo posao. Diploma ne znači ništa ako nemate znanje i ako ne možete da prođete dobijen test na razgovoru za posao. Uvek je potrebno da se informišete o firmi u kojoj ćete se zaposliti. Trudite se da svoje projekte što bolje prikažete uz što više profesionalizma a što manje sujete.

Boris Prpić i Milan Todorović (CityExpert)

cityPavle Tabaroši

Nekoliko korisnih saveta publici u Zrenjaninu, izneli su i osnivači startapa CityExpert, koji je još sredinom prošle godine osigurao investiciju od 700.000 evra za širenje tima i brži napredak:

Okupite dobar tim oko sebe, samo ćete na taj način da ostvarite svoje ciljeve, sami jednostavno ne možete. Probajte da testirate i analizirate stvari pre nego što ih plasirate na tržište. Budite ubedljivi i prodajte svoju ideju, ustanite i promenite se – samo ćete tako ostvariti svoje ideje. Posle svakog pada, morate da ustanete i nastavite dalje.

Trodnevno izdanje petog i jubilarnog Webiza i ovaj put je pomerilo lestvicu za još jedan stepen. Razlog tome jeste prepuna sala Hotela Vojvodina, ali i veliki broj mladih učesnika koji su sa događaja otišli motivisani, puni inspiracije, novih konakata i nekih novih znanja. Sabirajući utiske, ne sumnjamo da ćemo se i dogodine videti na Webizu – u nekom novom izdanju, sa nekim novim licima i novim pričama o uspesima u ovom svetu punom konstantnih promena.