Dara Kosrovšahi potvrđen kao novi CEO Ubera – izlazak na berzu do 2021. godine

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga vašim prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Novi izvršni direktor kompanije Uber Dara Kosrovšahi, na prvom sastanku sa zaposlenima u sedištu ove kompanije u San Francisku, rekao je da ovu kompaniju očekuje izlazak na berzu u periodu od 2019. do 2021. godine.

Arianna Huffington / Twitter

Novi direktor Ubera sa bivšim i sa članicom odbora – Arianom Hafington

Kompanija Uber, jedan od najvrednijih „startapa“ u istoriji  do sada je bila kompanija čiju su vlasničku strukturu činili investitori, osnivači i zapoleni. Međutim, prema rečima novog izvršnog direktora Ubera, Dare Kosrovšahi, to će se promeniti u narednih 18 do 36 meseci.

Naime, ovu kompaniju mogao bi očekivati Initial Public Offering (IPO), odnosno izlazak na berzu gde će se akcije Ubera najpre prodavati institucionalnim investitorima koji će ih potom dalje preprodavati na berzi.

Dug put do uspeha

Ovaj korak se, pak, svakako ne može smatrati neočekivanim, budući da se kompanija u poslednjem kvartalu suočila sa novim gubicima koji se sada već mere milijardama dolara. Stoga je novi CEO (čije je mesto bilo upražnjeno još od juna), osim prodaje akcija na berzi – najavio i dodatne mere koje imaju za cilj da „isplate dugove“, a koje će ostaviti traga ne samo na njihovu sferu delatnosti, već i mnogo šire.

Jedna od ključnih mera, iako ne finansijska, je ona koja se tiče ponovne izgradnje respektabilnog imidža kompanije koji je poljuljan brojnim optužbama za silovanje i seksizam. Pomenute optužbe povezuju se sa bivšim vrhom Ubera – jednim od osnivača i bivšim izvršnim direktorom Travisom Kalanikom.

Fortune

Bivši direktor Ubera, Travis Kalanik, nastavlja pravnu borbu protiv investicionog fonda Benchmark.

Upravo je Kalanik bio taj koji se najviše protivio tranziciji kompanije iz privatne u javnu, te je u tu svrhu nastojao da ostvari dodatnu kontrolu nad preostalim članovima odbora kompanije. Glasine kažu da se pri tome služio brojnim malverzacijama i skrivanjem informacija, što je bila jedna od osnova za tužbu koju je protiv njega pokrenuo jedan od investitora Benchmak Capital, a koja je pre nekoliko dana prebačena u arbitražne sporove i time postala nedostupna za javnost.

Nedostatak kadra – problem za dugoročni rast

Razdeljeni izvršni odbor se, pored tužbi, pravnih bitki sa drugim kompanijama i poljuljanim poverenjem korisnika i dalje suočava sa nedostatkom ljudi na ključnim pozicijama, poput generalnog sekretara i rukovodilaca inženjerskog i finansijskog sektora.

Stoga se čelnici ove kompanije nadaju da će izabrane osobe biti podjednako sposobne kao Kosrovšahi – bivši izvršni direktor Expedie, američke kompanije koja posluje u oblasti putovanja i turizma. Do njihovog izbora mediji u SAD nastavljaju da spekulišu koji su potencijalni kandidati za upražnjena mesta, a bitka u odboru da se na pozicije dovede „svoj čovek“ se nastavlja.

Možda će upravo oni biti tim iz snova koji će Uberu doneti vrednost od 100 milijardi dolara, uprkos pretrpljenim gubicima.