Širenje mreže na Balkan

Teslini ‘Superchargeri’ stižu u Srbiju – uskoro izgradnja u Beogradu, Požegi i Nišu

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga vašim prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

U poslednje vreme sve se više priča o električnim automobilima i njihovoj prisutnosti u Srbiji. Za korišćenje istih potrebna je i adekvatna infrastruktura, a upravo u tome mogla bi da pomogne odluka kompanije Tesla Motors koja planira da izgradi tri brza punjača za svoja vozila na teritoriji naše zemlje – tačnije u novoj garaži na Zelenom Vencu u Beogradu, zatim kod Požege i blizu Niša (samim tim i Koridora 10).

tesla_1

Kako piše portal B92, Tesla planira da izgradi pomenute brze punjače u šest zemalja jugoistočne Evrope do kraja godine, a među državama koje će dobiti ove stanice je i Srbija. Kompanija namerava da izgradi po tri stanice u Rumuniji i Srbiji i po jednu u Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Moldaviji.

Punjači u Srbiji, prema mapi na Teslinom sajtu nalaziće se u blizini Beograda, Požege i Niša. Takođe, kompanija planira da doda četiri nove stanice na svoje već postojeće dve u Hrvatskoj, dok Slovenija takođe broj tri brza punjača Tesla Motorsa.

Mreža punjača u Srbiji plan za budućnost

Iako se Srbija ne može pohvaliti veliki brojem vozila na električni pogon, pre svega zbog neadekvatne infrastrukture, odluka kompanije iz SAD-a zasniva se na činjenici da je naša zemlja na glavnom putnom koridoru koji povezuje zapadni deo Starog kontinenta sa Azijom i Turskom – te da veliki broj vozila iz inostranstva među kojima su i električni, tokom sezone pređu put upravo preko Srbije.

gfc

Garaža Zeleni Venac moći će da se pohvali sa brzim punjačem za vozila kompanije Tesla.

Podsećanja radi, Pančevo je pored Čačka bio prvi grad na kome su instalirani punjači za elektro vozila, dok je Beograd pre par dana takođe dobio brze univerzalne punjače ispred Mašinskog fakulteta. Štaviše, iz Vlade Srbije najavljuju da bi u nekom narednom periodu moglo da se započne sa instalacijom punjača na srpskim auto-putevima, čime bi i započela sama modernizacija istih, ali za sada sve ostaje na planovima koje bi EPS mogao da realizuje u narednih par godina – ukoliko se ispune svi potrebni uslovi.