Edutech

Srpska ćirilica: Nova aplikacija koja mališane uči pravilnom pisanju slova

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga vašim prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Aplikacija pod nazivom ‘Srpska ćirilica’ osvanula je na Google Play prodavnici pre nešto više od mesec dana, sa ciljem da pomogne roditeljima kako bi svoje mališane predškolskog uzrasta naučili slova azbuke, kao i pravilne tehnike pisanja štampanih slova. Ova aplikacija besplatna je za preuzimaje i to za uređaje koje pokreće Android operativni sistem.

cirilica-app

Samu aplikaciju karakteriše jednostavan interfejs kako bi mališani uzrasta od tri do pet godina mogli lako da je koriste. Uz aplikaciju Srpska ćirilica deca mogu pokretom prsta da nauče kako pravilno ispisati linije koje kasnije formiraju slovo – ne bi li što brže ovladali mehanikom pisanja štampanih slova.

Po pokretanju pomenute aplikacije potrebno je izabrati bilo koje slovo, nakon čega će se pojaviti slika karaktera sa linijama koje treba pratiti pokretom prsta, uz pomoć strelica i brojeva koji ukazuju na redosled i smer kretanja. Početak svake linije označen je rednim brojem – kako bi deca uspešno napisala određeno slovo azbuke na pravilan način koji je prikazan u bukvaru, tačnije praćenjem redosleda.

Aplikacija besplatna za preuzimanje

Sudeći prema pojedinim statistikama na Google Play prodavnici, Srpska ćirilica je zabeležila veoma dobru ocenu korisnika, uz pozitivne komentare. Inače, roditelji za svoje mališane mogu preuzeti i druge aplikacije od istog programera, uz pomoć kojih po istom principu mogu upoznati decu sa procesom pisanja brojeva ali i nekih osnovnih engleskih reči.

Aplikacija je za sada namenjena samo za Android, te se može u potpunosti besplatno preuzeti putem Google Play prodavnice, dok još nije poznato kada bi zvanično mogla da bude lansirana verzija za iOS operativni sistem.