Informaciona bezbednost

SHARE Fondacija registrovala prvi poseban CERT u Srbiji

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga vašim prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Neprofitna organizacija za zaštitu prava i sloboda u digitalnom okruženju, SHARE Fondacija, zvanično je registrovala prvi poseban Centar za prevenciju bezbednosnih rizika u informaciono-komunikacionim sistemima (CERT) Srbije. Fondacija je 10. aprila primila rešenje o upisu od strane RATEL-a.

share-certSHARE fondacija

Direktor RATEL-a, Vladica Tintor, uručuje rešenje o upisu posebnog CERT-a predstavnicima Fondacije.

Direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) Vladica Tintor, uručio je u ponedeljak 10. aprila – rešenje o upisu posebnog CERT-a predstavnicima SHARE Fondacije. Tintor je tom prilikom izjavio da će agencija osim evidencije posebnih CERT-ova, obavljati i sledeće funkcije:

  • Praćenje stanja o incidentima na nacionalnom nivou;
  • Pružanje upozorenja i saveta o incidentima u IKT sistemima;
  • Kontinuirani rad na analizi rizika, ali i na podizanju svesti građana, privrednih subjekata i organa javne vlasti o značaju informacione bezbednosti.

Tri godine besplatne pravne i tehničke pomoći

Digitalna bezbednost je jedna od primarnih oblasti delovanja SHARE Fondacije čiji su stručnjaci u prethodne dve godine objavili čak 5 publikacija koje se dotiču različitih aspekata bezbednosti IKT sistema, kao i online bezbednosti u širem smislu. Kako bi promovisala informacionu bezbednost u Srbiji, SHARE Fondacija organizuje seriju Cybersecurity okupljanja na kojima gostuju predstavnici nadležnih državnih institucija, IT kompanija, međunarodnih organizacija, civilnog društva i Internet zajednice.

Podsetimo, SHARE Fondacija već tri godine pruža besplatnu pravnu i tehničku pomoć online medijima, građanskim novinarima i organizacijama civilnog društva, a 2015. godine predstavljen je i Internet atlas Srbije koji je detaljno pokazao ko to sve prikuplja podatke korisnika i na koji način. Posle dva događaja koja su održana u novembru 2016. i februaru tekuće godine, SHARE Fondacija će u maju organizovati i treći meetup.