Povratak otpisanog

Ne priznaju poraz: Nokia predstavila svoj novi Android telefon

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga vašim prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Baš kao što je i bilo očekivano, početak nove 2017. godine predstavljaće novo poglavlje u istoriji finske Nokie, koja nakon burnog perioda ponovo ‘staje na noge’. Kompanija HMD Global koja će razvijati telefone pod imenom poznate kompanije, predstavila je novi telefon pod nazivom Nokia 6, koji će na početku biti dostupan samo na kineskom tržištu.

nokia_android_1

Podsećanja radi, kao što smo i najavili početkom decembra, kompanija je najavila da će se vratiti na tržište početkom 2017. godine, a sa jučerašnjim zvaničnim predstavljanjem Nokia 6 telefona ova vest je i zvanično potvrđena. Ipak, iz HMD Global-a za sada navode da će ovaj pametni telefon na početku biti dostupan samo na kineskom tržištu u prvih par meseci tekuće godine.

Štaviše, iz kompanije jasno naglašavaju da Nokia 6 predstavlja veoma značajan prvi korak za kompaniju koji je samo jedan od modela u nizu koji bi trebalo da u narednom periodu siđu sa proizvodnih traka ove godine. Kada je reč o specifikacijama, „šestica“ će svakako pratiti moderne trendove koje diktira dinamično tržište pametnih telefona, što dokazuju i poneki premijum elementi poput fino obrađenog aluminijumskog kućišta i Gorilla Glass zašite ekrana.

Cena u prvom planu

Sa druge strane, kako piše The Verge, Nokia 6 takođe ne odskače previše od svojih potencijalnih konkurenata, s obzirom na to da se „ispod haube“ nalazi Qualcomm Snapdragon 430 procesor koji će zajedno sa 4GB RAM memorije i Android Nougat operativnim sistemom ponuditi odlične karakteristike i za nešto zahtevnije korisnike. Kada je reč o kameri, za fotografije biće zadužen senzor od 16 megapiksela na poleđini, dok se sa prednje strane nalazi objektiv za fotke od 8 megapiksela.

Iako je cena modela (oko 250 dolara u Kini) već određena, postavlja se pitanje da li i kada bi Nokia 6 mogla da se pojavi i u ostalim zemljama sveta. Ukoliko se to bude desilo u predstojećem periodu, nema sumnje da će finska kompanija predstavljati sasvim solidnog konkurentna „velikim igračima“.