Prikaz aplikacije

Beogradski ‘Noiz’ odstranjuje buku sa društvenih mreža – recite šta zaista mislite

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga vašim prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Pogledamo li danas ‘Home’ sekciju popularnih društvenih mreža na kojima imamo naloge, shvatićemo da je informacija jednostavno previše. Od nedavnih terorističkih napada u Parizu, preko afere Tonus, pa sve do sponzorisanih postova i oglašavanja, čini se da se osnovna ideja društvenih mreža poprilično izgubila – ideja o misli koju delimo sa drugim osobama.

noiz_main

Upravo ovaj problem nastoji da reši domaća aplikacija Noiz. U pitanju je Android aplikacija koju su kreirali Jovana Miljanović, Jelena Popović i Milan Gnjatović, a koja za cilj ima da pojedincima pruži mogućnost da se izraze – bez dodatne buke koju stvaraju društvene mreže, već samo oni i njihova misao, potpuno anonimno ukoliko je potrebno.

Jovana u razgovoru za Netokraciju kaže da je ideja za Noiz potekla od lične želje za izražavanjem, ali ona često biva podložna autocenzuri koja nas sprečava da budemo potpuno otvoreni i iskreni – pogotovo u našim zajednicama gde ljudi brzo sude i kritikuju, retko kad i pomažu. Ona kaže da joj je Jelena predložila ideju za aplikaciju koja će rešiti problem, a nakon tri godine poznavanja i rada na sličnim tehnološkim projektima, duo se ubrzo odlučio da krene sa developmentom.

Anonimna društvena mreža za sve što želite da kažete

Noiz, kao anonimna društvena mreža, već sada je dostupan za Android uređaje pri čemu aplikacija omogućava slobodno izražavanje tj. postovanje statusa koji se vezuju uz vašu geolokaciju. Drugi korisnici mogu da vide vaše postove, lokaciju i vreme objave, dok postoji i mogućnost dodavanja hashtag-ova. Korisnici na taj način mogu da prate određene teme i slobodnije pišu o njima, znajući da su potpuno anonimni te da geolokacijska odrednica služi kao heatmap za bliže određivanje popularnih tema u vašoj sredini.

Miljanović ističe kako aplikacija, pored društvenog momenta, u sebi sadrži i onaj ljudski – pružajući pojedincima mogućnost da prijave bilo kakav vid nasilja u školi, kući ili na ulici:

app_1

Planovi za monetizaciju postoje, a vezani su za sponzorisane lokacije, tvrde iz Noiza.

Korisnicima pružamo platformu na kojoj otvoreno mogu da podele svoje probleme, upute poziv za pomoć, bez straha da će se otkriti njihov identitet i da će biti osuđivani i ismevani od strane javnosti.

Govoreći više o aplikaciji, Jovana je izjavila kako društvene mreže danas ne predstavljaju najsigurnije mesto, koje je često izvor osude i podsmevanja, te da je bitno da osobe imaju mesto na kome mogu podeliti nefiltrirano mišljenje o tome kako se zaista osećaju. Noiz pruža i mogućnost prijavljivanja sumnjivih dešavanja, bez straha i osude. „Daješ doprinos zajednici, a ipak imaš osećaj sigurnosti“.

Za kraj, Miljanović ističe da se već uveliko radi na iOS aplikaciji, ali i da se tim prijavio na Collision Alpha konferenciju/takmičenje u Nju Orleansu gde će posetioci širom sveta imati priliku da se upoznaju sa idejom ovog beogradskog startapa, ali i gde će Noiz ekipa skupljati neophodan feedback za dalje usavršavanje svog proizvoda.