Prijateljski savet

Kako da izbegnete radar i sačuvate taj Internet keš?

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga vašim prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Mudriniću, sreće u životu nemaš. U proteklih tri meseca uhvatile su me čak tri patrole i to za gotovo isti prekršaj. Najnovija kazna sačekala me je jutros na lokaciji gde patrola danonoćno kampuje. Kaznu i potencijalno oduzimanje dozvole mogao sam da izbegnem znajući da baš tu ‘pecaju’ potencijalne žrtve – svom srećom, pametniji od mene osmislili su i mobilnu aplikaciju za prijavu radara i patrola.

Sine… pa ode dozvola! Rano jutros sačekala me je patrola od četiri saobraćajca (svaki od njih se gura koji će da sedi do prozora, hehe).

– Dobar dan!
– Izvolite dokumenta, koliko sam vozio?
– Oh, pa vi znate zašto smo vas zaustavili!
– Ma jok, reko hoćete da se ispričamo…

Prekoračenje od 33 kilometara na čas na pravcu ispod mosta na Adi. Daleko od ugrožavanja bezbednosti u saobraćaju, ali dovoljno da me laserski radar najnovije generacije uhvati i uslika sa smeškom na licu, čak i pre nego što sam uvideo siluetu saobraćajca koji stoji iza stuba, sakriven sa namerom da upeca budale kao što sam ja.

„Od 6.000 do 20.000 dinara“, reče službeno lice. Divno, pomislih u sebi. Nema šta – joke’s on me, ali šta ako vam kažem da čitava situacija može biti izbegnuta zahvaljujući jednoj mobilnoj aplikaciji?

Mreža za dojavu patrola

Pre samo nekoliko dana poznanik mi je rekao da isprobam Našu patrolu – mobilnu aplikaciju za iOS i Android koja funkcioniše po crowdsourced principu što znači da su korisnici ti koji prijavljuju patrole u trenutku kada ih primete. Tu su naravno i push notifikacije koje će vas obavestiti kada je patrola u blizini, no dovoljno je upaliti app i baciti pogled na lokacije gde „čuče“ pre svake vožnje.

Iz mog kratkog, ali bolnog iskustva, Naša patrola funkcioniše poprilično dobro u smislu da se verovatnoća patrola označava bojama. Crvena boja označava da su saobraćajci 100% tu (jer je više korisnika prijavilo ili potvrdilo lokaciju), dok druge boje poput narandžaste i žute znače da je lokacija potvrđena do određenog procenta – u prevodu, mogu biti iza ćoška pa bolje usporite i pripazite.

Naša patrola / App Store

Da li korišćenjem aplikacije činite bilo kakvo krivično delo? Apsolutno ne. Potpuno je legalno i zdravorazumski da ćete nekome reći za patrolu. Otprilike je isti princip kao kada bi vašem kolegi rekli da pripazi sa brzinom jer se tu i tu nalazi patrola. Ok, možda ne u slučaju ovog nesrećnog Švajcarca. Uostalom, rad srpske policije je javan, kako veli advokat Nedeljković.

Našu patrolu preuzmite za iOS i Android uređaje i puno sreće u vožnji. Naravno, ne budite budale i ne jurcajte po ulici, to se valjda podrazumeva. Vožnju prilagodite uslovima na putu.