Motorola StarTAC

‘Motorola StarTAC’ napunio 20 godina – Džek Bauer pustio suzu

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga vašim prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Zvr, zvr, zvrrrr! I dok se Džek Bauer javlja na telefon pokušavajući da ponovo spasi svet, u pomoć mu tokom godina priskače upravo jedan gedžet za koji slobodno možemo reći da je odavno postao deo naše pop kulture – Motorola StarTAC. Ipak, Džek nije jedini junak koji se služi prvim telefonom na preklapanje koji je baš juče, 3. januara, proslavio svoj 20. rođendan.

motorola

Da, dobro ste pročitali. Prvi telefon na preklapanje Motorola StarTAC predstavljen je na jučerašnji dan 1996. godine. Početna cena telefona tada je iznosila $1.000 dolara, a sam uređaj proglašen je za jedan od najprepoznatljivijih i najvažnijih gedžeta koji su obeležili poslednjih 50 godina tehnološkog razvoja.

Kada je i lansiran 3. januara 1996. godine, StarTAC je težio čitavih 88 grama što ga u poređenju sa današnjim flagship telefonima čini pravim „mršavkom“. Možda i najbolji pokazatelj koliko je ovaj telefon bio uspešan tokom godina jeste činjenica da je sveukupno prodato više od 60 miliona primeraka telefona koji je na velika vrata uveo preklopivu formu, a čije su tehnološke inovacije trajale punih 10 i više godina pre nego što su svetom zavladali pametni telefoni kakve danas znamo.

Tokom godina Motorola StarTAC radio je na GSM, CDMA i TDMA mrežama, pri čemu je sam uređaj prošao kroz 26 iteracija – uključujući i prelazak sa analogne na digitalnu fazu. Kasnije, tj. 2004. godine, „Motorolina ikona“ predstavljena je u varijanti sa TFT ekranom u boji koji je podržavao 262.000 boja, ali isključivo za tržište Koreje.

Želiš svoj StarTAC? Cena je €390!

Neosporivo je da je StarTAC danas možda i najveća „tech“ zvezda poznatih filmova i serija koji su snimani tokom prethodne decenije, a imajući na umu upravo tu popularnost, 2010. godine francuska kompanija Lekki krenula je sa prodajom polovnih i sačuvanih telefona koji se i dalje mogu nabaviti po ceni od 390 evra.