Novo iz Redmonda

Microsoft predstavio Surface Laptop – trka sa Eplom može da počne

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga vašim prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Kalifornijska kompanija juče je svetskoj javnosti predstavila nove Surface Laptop računare, koje za razliku od prethodnika karakteriše potpuno novi minimalistički dizajn, najnovija genreracija Intel čipseta, kao i Windows 10 S operativni sistem. Cilj Microsofta sa lansiranjem novog uređaja jeste da se u narednom periodu još više približi Eplu i popularnim MacBook računarima.

surface-laptop-1

Podsećanja radi, Microsoft je svoj prvi laptop predstavio još 2015. godine početkom oktobra pod nazivom Surface Book, koji na neki način predstavlja začetnika nove linije proizvoda ove kompanije kada je reč o hardveru. Prethodne noći stigao je i naslednik, pod zvaničnim nazivom Surface Laptop, a ideja ovog giganta jeste da se još značanije ugrozi neprikosnoveni vladar u ovom tržišnom segmentu – kompanija Epl.

Kako piše The Verge, Surface Laptop dolazi sa 13,5 inčnim LCD PixelSense ekranom osetljivim na dodir, dok će ovaj računar raditi na najnovijem Windows 10 S operativnom sistemu, koji je zamišljen da bude konkurent najnovijem Chrome OS-u iz Gugla, dok se aplikacije mogu preuzimati samo sa Windows Store prodavnice. Kao jedna od najbitnijih karakteristika ovog uređaja jeste dizajn, dok Microsoft sa ponosom ističe da je novi laptop još tanji i lakši od prethodnika sa novom elegantnom tastaturom uz pozadinsko osvetljenje, a sve je upakovano u kućište od aluminijuma.

Za razliku od mlađeg brata Surface Book 2 u 1 uređaja, Surface Laptop ne poseduje mogućnost odvajanja ekrana od tastature. Štaviše, šef odeljenja za hardver pri Microsoftu, Panos Panai, ističe da su performanse na novom uređaju znatno poboljšane, te da isti dolazi sa najnovijom, sedmom Kaby Lake generacijom Intelovih i5 i i7 procesora – a upravo zahvaljujući ovom čipsetu iz kompanije navode da bi baterija na Surface Laptop računaru trajala nešto više od 14 sati.

Microsoft izlazi na ‘crtu’ Eplu

Da su inženjeri Microsofta vodili računa o svim detaljima dokaz su i nova rešenja hlađenja uređaja, te su kuleri postavljeni sa zadnje strane laptopa, dok Penai dodaje da je izazov bio „upakovati“ sve potrebne elemente u tanko kućište, poput zvučnika koji se nalaze odmah ispod tastature. Naime, Surface Laptop na tržištu Sjedinjenih Američkih Država startuje sa cenom od 999 dolara za model sa Intel i5 procesorom, 4GB RAM-a  i 128 gigabajta SSD memorije.

Za sada ipak ostaje nepoznanica kada bi ovaj uređaj mogao da stigne u Evropu i koje su realne očekivane cene, ali do tada mnogo zanimljivije će biti ukoliko posmatramo nameru Microsofta da sa novim uređajem krene u poteru za Eplom koji beleži sve veću tržišnu vrednost a ogromnu zaslugu za to, pored iPhone telefona, imaju i MacBook računari. Da li kompanija iz Redmonda ima snage za trku sa komšijama iz Kupertina, ostaje nam da saznamo u periodu koji je pred nama.