Izvoz IT usluga iz Srbije već na polovini godine premašio milijardu evra!

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga vašim prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Izvoz roba i usluga domaće IT industrije konačno je dostigao brojku od milijardu evra, istakao je ministar finansija Siniša Mali i poručio da je digitalizacija jedan od prioriteta rada ove Vlade, kao i da će se nastaviti sa ulaganjima.

Kako piše RTS, prema rečima ministra IT industrija beleži visoke stope rasta iz godine u godinu. Mali je sve to istakao na panelu „Zajednički pristup ka digitalizovanom Zapadnom Balkanu“ na sastanku ministara ekonomije zemalja učesnica Berlinskog procesa u Beču.

Kako veliki broj mladih ljudi svoju budućnost vidi u toj oblasti, kaže Mali, Srbija je programiranje uvela ne samo u srednjim već i u osnovnim školama:

Naša obaveza je da te mlade ljude zapošljavamo, da im damo mogućnost da svoje snove ostvare u našoj zemlji. Ove godine 1.750 škola dobilo je kompjutere i priključenje na internet.

Prema njegovim rečima, Srbija je postala lider u implementaciji takozvanih e-udžbenika i najavio da će naše škole od septembra imati 2.000 učionica koje će biti potpuno digitalizovane. Govoreći o digitalizaciji, Mali je naveo i da je Vlada Srbije posebno ponosna na projekat e-uprave, kroz koji je samo prošle godine više od šest miliona dokumenata izdato u elektronskoj formi, dok su ušteđeni milioni sati čekanaj u redovima.

Srbija domaćin ‘Digitalnog samita’ zemalja regiona

Još jedan u nizu projekata Vlade u okviru procesa digitalizacije je i „e-beba“, podseća ministar, i kaže da sada mladi roditelji mogu svoje dete prijaviti u porodilištu, bez čekanja u redovima, a svu potrebnu dokumentaciju dobijaju na kućnu adresu. On ističe i da država mnogo ulaže u velike naučnoistraživačke centre, poput Naučno-tehnološkog parka u Beogradu, gde danas radi više desetina kompanija koje zapošljavaju stotine mladih, te da je za razvoj sličnih parkova spremno 65 miliona evra.

Mali je dodao da je digitalizacija važna ne samo za Srbiju, već i za ceo region i najavio da će Srbija sledeće godine biti domaćin „Digitalnog samita“ zemalja regiona, gde će kako on kaže, potvrditi svoje liderstvo u regionu u toj oblasti.