Statistika nas upozorava

Blogeri, priključite se istraživanju o stanju blogova u regionu – Blogometar15

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga vašim prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Danas su blogovi zastupljeniji nego ikada pre – svaki treći web sajt na svetu je blog, a svakog dana objavi se skoro 3 miliona postova. Uzevši ove činjenice u obzir, organizacija Prometric pokrenula je istraživanje ‘Blogometar15’ koje za cilj ima prikupljanje informacija o domaćim blogovima, te blogovanju kao profesiji na ovim prostorima.

Prometric

Statistički gledano još od 2012. godine pa sve do danas, podaci o broju blogera variraju. Uzevši u obzir sve dostupne podatke – na svetu postoji između 350 miliona i pola milijarde blogova. Ono što ukazuje na njihovu prisutnost, jeste da se na svakih 5 minuta širom planete objavi preko 20.000 postova.

Što se tiče ex-Yu blogosfere, ona se sve do 2008. godine eksponencijalno razvijala. U to vreme brojala je čak jedan milion blogova, a danas ih je manje nego ikada. Upravo iz tih razloga, pokrenut je istraživački projekat Blogometar15 iza kojeg stoji Prometric.

Istraživanje ima za cilj da odgovori na pitanje šta blogere muči, zbog čega ne pišu češće, da li se osećaju sigurno da objave šta god žele (prisutnost cenzure), te da li dobijaju podršku od zajednice. Danas se i ne zna koliko ima blogova, na kojim platformama oni rade, koliko su prava blogera zapravo ugrožena i slično.

Okupljanje regionalne blogerske zajednice

Prema tvrdnjama Prometric-a, danas se o blogerima i blogerkama zna manje nego o bilo kom drugom društvenom mediju. Ukoliko ne dođe do promene, ovaj medij ne može se adekvatno razvijati i držati korak s vremenom. Štaviše, dok se ne prikupe značajni podaci o stanju blogova, teško je i samu blogosferu unaprediti do nivoa najznačajnijeg medija društvenog Interneta, što bi ona svakako mogla da bude (a što je u određenom trenutku i bila).

Kako biste učestvovali u istraživanju potrebno je da popunite anketu i iskreno odgovorite na postavljena pitanja. Da bi priča dobila na značaju, iz organizacije pak pozivaju sve zainteresovane da prošire priču o projektu. Odgovore na pitanja, pri čemu je zagarantovana anonimnost, organizacija će podeliti sa učesnicima i sa predstavnicima medija. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi sa Blogometar15 istraživanjem, možete se obratiti putem email adrese blogometar@proceniweb.com.