Povezivanje 2.0

Nanosateliti budućnost su IoT industrije – ako je verovati jednom startapu iz Australije

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga vašim prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Broj povezanih ‘smart’ uređaja raste sve više, te se procenjuje da će čak 75 milijardi IoT uređaja biti povezano na Internet do 2025. godine. Doprinos infrastrukturi koja će podržati rad ove tehnologije stigao je u vidu startapa iz Australije koji je osigurao investiciju od 5 miliona dolara za razvoj i puštanje u rad grupe nanosatelita koji će – kada budu lansirani u orbitu – dobrineti stabilnijoj i pouzdanijoj konekciji povezanih uređaja.

fleet-sateliti

Kada već govorimo o nanosatelitima bitno je napomenuti da oni nisu novost, te da su se još ranije koristili za određena naučna istraživanja kao što je posmatranje i mapiranje planete Zemlje, piše Mashable. Osvrnuvši se na pomenute brojke koje ukazuju na sve veći porast IoT uređaja šrom sveta, CEO startapa Fleet baziranog u Australiji, Flavia Nardini kaže da je ideja iza čitavog projekta da se stvore pravi uslovi i infrastruktura koja će moći da isprati sve veći broj uređaja povezanih na Internet.

Flavia takođe smatra da će IoT vremenom promeniti industriju, ali i svakodnevnicu na koju smo se navikli, te da se to neće desiti preko noći i da neće biti jednostavno kao što mnogi misle i govore. Štaviše, ambiciozni planovi poznatog svetskog operatora Vodafone kada je reč o 5G tehnologiji prenosa podataka koja bi podržala IoT, podudaraju se sa ambicijama australijskog startapa iz kojeg veruju da bi sićušni sateliti u velikom broju igrali važnu ulogu kada je pomenuta konekcija u pitanju.

100 nanosatelita za stabilno povezivanje?

Upravo iz tih razloga, iz ovog startapa počeli su da rade na rešavanju procedura za lansiranje satelita na teritoriji Sjedinjenih Američkih Država. Sa druge strane, Fleet planira da realizuje nekoliko pilot programa na tržištu agrokulture, nafte i transporta – pre nego što lansira prvu grupu satelita do 2018. godine.

sat_1nocamels.com

Nanosateliti uređaji su koji mogu da stanu na dlan ruke, a čija funkcionalnost daleko prevazilazi njihovu veličinu.

Ukoliko sve pođe po planu, grupa od čak 100 nanosatelita trebalo bi da započne sa svojom funkcijom u narednih četiri godine – obezbeđujući tako stabilno umrežavanje IoT sistema. No, vreme će pokazati koliko će ovaj ambiciozan plan Australijanaca uspeti i koliko bi mogao da doprinese rastućem globalnom trendu povezanih uređaja.