Vizija Elona Muska kao realnost

Hyperloop One uspešno završava DevLoop tunel za generalno testiranje kapsule

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga vašim prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Nakon serije početnih testiranja i ispitivanja elektro-magnetnog pogona, kompanija Hyperloop One uspešno sprovodi izgradnju prve probne deonice tunela sa vakumom ‘DevLoop’ koji će poslužiti za prvo generalno testiranje ovog prevoznog sistema – pre nego što i zvanično krene u komercijalnu upotrebu, prvo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

hyperloop-glavna

Cilj kompanije jeste da se već u prvoj polovini ove godine obava generalna testiranja Hyperloop-a koji je projektovan za maksimalnu brzinu od 1.000 Km/h.  Naime, testiranja bi trebalo da se obave na 500 metara dugačkom DevLoop-u, kako bi inženjeri prikupili sve relevantne podatke i informacije radi potencijalnih ispravki – pre nego što sistem bude prvi put komercijalno instaliran u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, na potezu između dva najveća grada, Abu Dabija i Dubaija.

Podsećanja radi, Hyperloop je još prošle godine u maju mesecu prvi put uspešno testirao elektro-magnetni pogon, takođe u Nevadi, ali na otvorenoj i nešto kraćoj stazi. Iako su se u kompaniji nakon testiranja suočavali sa značajnim promenama na samom projektu alii drugim problemima, CEO Hyperloopa Rob Lojd dodao je da su trenutno svi napori i trud usmereni ka ovoj tehnologiji, njenoj realnosti i uspešnoj instalaciji za prva zvanična putovanja, prenosi TechCrunch.

hyperloopHyperloop

Izgradnja DevLoop tunela u pustinji Nevada.

Sa dva sata na 12 minuta – što da ne

Sve prednosti ovog projekta, za koji je još ranije podignuta investicija od 80 miliona dolara, najbolje se ogledaju u vremenu koje je potrebo da se pređe distanca između dva pomenta grada u UAE, a brzina od skoro jednog maha, omogućila bi da se putovanje od dva sata smanji na svega 12 minuta. Ipak, kompanija planira da se putem ovog prevoznog sistema na početku uglavnom transportuje roba uz korišćenje maksimalnih brzina – dok bi putnici sve prednosti Hyperloopa trbalo da isprobaju nešto kasnije.