Posle električnog auta - supersonični voz!

‘Hyperloop’ Elona Muska postaje realnost?

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga vašim prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Kako izgleda budućnost transporta? Sudeći po vlasniku kompanije Tesla i Space X, supersonična putovanja uskoro bi mogla da postanu realnost. Predstavivši projekat Hyperloop još 2013. godine, magazin Forbes otkriva postojanje kompanije ‘Hyperloop Technologies’ koja će biti zadužena za realizovanje ove napredne tehnologije, vođena nekim od najpoznatih svetskih imena tehnološkog preduzetništva.

hyperloop_musk

Hyperloop je jedan od najambicioznijih projekata u domenu saobraćajne infrastrukture i transporta. Reč je o mašini nalik na superbrze vozove koja se kreće u posebnom okruženju u kome vlada potpuni vakum, dok je za pogon zadužena turbina koja je u mogućnosti da razvije brzinu i do 1200 kilometara na čas.

Novoosnovanu kompaniju Hyperloop Technologies prvobitno je otkrio Forbes koji je ukazao na veliki broj poznatih imena tehnološkog preduzetništva koja stoje iza ovog projekta, a koja su bliska Elonu Musku. U pitanju su Shervin Pishevar (bivši savetnik pri Beloj kući), David Sacks (bivši CEO Yammer-a) i Brogan BamBrogan (bivši inženjer u kompaniji SpaceX). Tražite dream team koji je zapravo spreman da sprovede reči u dela – upravo ste ga pronašli.

$80 miliona investicije do kraja godine

Iako čitava stvar zvuči kao da je neko ukrao Musk-ovu ideju, trojica osnivača bliski su prijatelji sa direktorom Tesle koji je uključen u projekat od samog starta, a koji je uz podršku Pishevar-a i predstavio čitavu stvar na AllThingsD konferenciji 2013. godine.

Pomenuta kompanija je do sada podigla oko $8,5 milona kako bi Hyperloop postao realnost, a plan je da se do kraja godine prikupi još 80 miliona dolara investicije, pri čemu Shervin Pishevar obećava da će lično investirati $40 miliona. Forbes otkriva da je čak i predsednik Sjedinjenih Američkih Država obavešten o projektu, iako još uvek nema konkretne podrške iz Bele kuće.

Forbes otkriva kako zapravo Hyperloop funkcioniše

Forbes otkriva kako zapravo Hyperloop funkcioniše

Prvobitni plan za Hyperloop jeste podvodna trasa od Los Anđelesa do San Franciska koja će poslužiti kao prototip za testiranje koncepta, a koji bi ukoliko se dokaže mogao da krene sa prevozom komercijalne robe u vremenskom roku od samo 30 minuta. Da li ćemo ikada videti Hyperloop u realnosti, te može li ovaj sistem zaista zaživeti, saznaćemo onoga trenutka kada bude obavljena i prva probna vožnja.

Znajući kakav tim stoji iza projekta, to bi se moglo desiti ranije nego što mislimo.