Waymo kreće sa testiranjem

Google otkrio svoj odgovor autonomnim vozilima – na ulicama već krajem meseca

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga vašim prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Autonomna vozila vruća su tema o kojoj se dosta govorilo tokom prethodne godine. Kompanija Waymo koja se nalazi u vlasništvu Alphabeta, upravo je predstavila svoju verziju senzora koji nam jasno stavljaju do znanja da Google sve agresivnije ulazi na ovo tržište – ponudivši kompletno rešenje za automatizaciju automobila Chrysler Pacifica. Prvi pravi testovi odigraće se na putevima Arizone i Kalifornije krajem ovog meseca.

w1

Kada smo se prvi put upoznali sa ambicijama kompanije Google da uđe na polje autonomnih vozila, dobili smo mali i sladak auto koji kao da je izašao iz naše mašte. Kompanija Waymo preskočila je adolescenciju i izrasla u pravog i ozbiljnog igrača, predstavivši svoju verziju senzora koji u potpunosti automatizuju rad automobila Chrysler Pacifica – a koji će poslužiti za testiranje tehnologije na ulicama Kalifornije i Arizone krajem ovog meseca.

U obraćanju medijima, direktor ove kompanije Džon Krafcik izjavio je da je kompletna tehnologija razvijana in-house, pružajući Waymu još više kontrole i efektivno čineći ga jednim od retkih igrača na polju autonomnih vozila koji upravlja procesom razvoja – od početka do kraja. Posmatrajte to kao zaokruženi proizvodni proces, baš kao u Apple-u.

Do kraja godine 3 miliona kilometara

Krafcik kaže da se Waymo odlučio za sopstveni razvoj kako bi među svoje redove doveo neke od najboljih inženjera koji se bave autonomatizacijom transporta, a koji su blisko radili sa softverskim inženjerima na razvoju veštačke inteligencije koja pokreće čitav sistem. Sve to prevodi se u znatno kraće razvojne cikluse, te bržu implementaciju novih otkrića i značajno brži plasman na tržište:

Kada je Google krenuo da eksperimentiše sa autonomnim vozilima, top-end LiDAR senzori koštali su oko 75.000 dolara. Zahvaljujući progresom koji smo ostvarili na ovom polju, zadovoljstvo mi je da kažem da smo eksperimentisanjem i razvojem tehnologije uspeli da uštedimo oko 90% tih resursa, kreirajući nove i efikasnije senzore.

ezgif-com-38d7622efdWaymo

Novi senzori obećavaju još dostupniju tehnologiju za autonomnu vožnju.

Napredak u razvoju ove tehnologije omogućio je kompaniji Waymo da razvije tehnologiju za automobil Chrysler Pacifica, dok će se sa ispitivanjem mogućnosti senzora i kompletnog rešenja krenuti već krajem ovog meseca, na putevima Kalifornije i Arizone. Tokom inicijalnih ispitivanja, kompanija je zabeležila više od 2.5 miliona pređenih kilometara, dok će se magična cifra od 3 miliona ostvariti u narednih 8 meseci, poručuju iz Wayma.

Govoreći o sigurnosti, Džon poručuje da kompanija nastavlja sa usavršavanjem svoje tehnologije koja već uveliko beleži daleko bolje rezultate od proseka kada su u pitanju greške izazvane od strane ljudskih vozača, obećavajući da su autonomna vozila sve bliže široj komercijalnoj upotrebi.