Veća prava za radnike?

Francuzima odobreno ‘offline’ pravo

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga vašim prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Od 1. januara 2017. godine, francuski radnici imaju pravo da se diskonektuju – oni ne moraju da odgovaraju na email poruke svojih poslodavaca u periodu izvan radnog vremena. Sindikati pozdravljaju primenu novog zakona, ukazujući na sve veći broj slučajeva ‘pregorevanja’ tj. stresa izazvanog bavljenjem poslom u privatno vreme.

f12

Ukoliko ste do sada zavideli Francuzima na visokoj modi, plaćenim odmorima u trajanju od mesec dana, najfinijim vinima i hrani koja se ne može meriti ni sa Tasty videima, pridodajte spisku još jednu stvar – pravo na diskonektovanje u okviru kojeg radnici nisu u obavezi da odgovaraju na poslovne email poruke izvan radnog vremena.

Iako je novi zakon izazvao mnoge negativne komentare u prestonicama kapitalizma, po svemu sudeći francuski radnici od 1. januara tekuće godine imaju još veća prava – prihvaćena na opšte zadovoljstvo mnogobrojnih sindikata po kojima je radna snaga ove države poznata.

Finalni udarac za ‘Reply All?’

Kako piše Independent, novi zakon predstavlja još jedan korak ka efektivnom uvećavanju radničkih prava i njihovom očuvanja u sve agresivnijoj primeni novih tehnologija u radnom okruženju. Prema pravilima koja su stupila na snagu od nove kalendarske godine, firme koje broje više od 50 zaposlenih moraju uvesti nove komunikacione procese, pri čemu se ne smeju slati ni primati email poruke u određenom vremenskom periodu, nakon radnog vremena.

f1

Francuska ministarka Mirijam El Komri oštro je podržavala novi zakon, ukazujući na mnogobrojne benefite zaposlenima.

U odbrani novog zakona, francuska ministarka rada Mirijam El Komri, izjavila je još prošle godine:

Zaposleni su danas povezani sa poslom čak i izvan radnih sati. Granica između privatnog i poslovnog života gotovo da ne postoji. Sve je veći broj ljudi koji doživljavaju stres uzrokovan preforsiranjem na poslu. Na nama je da stanemo tome na put.

Pojedini konsultanti tako ističu da će kompanije u skorijoj budućnosti morati da vode više računa o načinima na koji se vodi interna komunikacija. Slanje Reply All poruka možda nije nužno ukoliko samo jedna osoba treba da vidi poruku, pri čemu se razmišlja i o uvođenju prakse u okviru koje kompanije ne bi trebalo da očekuju odgovor na email u periodu od 12 sati – između 19 časova popodne i 7 časova izjutra.