Find My Phone

Koliko znate o osobi koja vam je ukrala telefon?

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga vašim prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Da li ste se ikada zapitali šta se desi sa vašim telefonom kada ga neko ukrade? Da li ga ta osoba proda na buvljaku ili pak zadrži za sebe? Jedan holandski režiser potražio je odgovore na ova i mnoga druga pitanja, analizirajući dnevnu rutinu lopova putem posebnog softvera koji se nalazi na uređaju, pružajući nam uvid u neke od najintimnijih trenutaka koje provodimo sa našim uređajima.

a1

Antoni van der Mir nezavisni je režiser poreklom iz Roterdama. Njegov video po imenu Find My Phone od 13. decembra zabeležio je više od 2,5 miliona pregleda, pruživši nam uvid u privatni život lopova koji je ukrao uređaj sa instaliranim Cerberus security softverom – omogućivši Miru daljinsko upravljanje telefonom čak i nakon promene SIM kartice.

Kako autor ovog videa ističe, prikupljeni podaci pokazuju samo jednu stranu priče o čoveku koji je u amsterdamskom metrou „prisvojio“ uređaj sa špijunskim softverom. Priča Van der Mira otkriva nam koliko zapravo verujemo našim telefonima, ali i koji deo naše intime svojevoljno dajemo u zamenu za lakoću komunikacije. Topla preporuka za ovaj kratki film, ukoliko ga već niste pogledali: