Od suda do velikih ulaganja

U narednoj deceniji Facebook investira $3 milijarde za virtuelnu realnost

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga vašim prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Sve veća ekspanzija virtuelne realnosti ali i uređaja uz pomoć koji korisnici mogu da zavire u novi digitalni svet, podstakla je čelne ljude Facebooka ka novim ulaganjima u ovaj vide tehnologije. Tako je CEO kompanije Mark Zuckerberg već najavio da će ova društvena mreže u narednih deset godina uložiti čak 3 milijarde dolara u ovu tehnologiju, sa ciljem da se VR dodatno unapredi i obezbedi korisnicima širom sveta.

facebook-1

Naime, osnivač pomenute kompanije, bio je i više nego iskren kada je su u pitanju buduće projekcije na polju virtuelne realnosti, pomenuvši VR uređaje poput HTC Vive-a, Sony PlayStation VR-a i Oculusa, koji je inače u vlasništvu Facebooka. On dodaje da su upravo oni zaslužni za to što iskustvo na desktop računarima jednostavno više nije dovoljno dobro za nešto naprednije ali i obične korisnike, ukoliko na primer uzmemo u obzir neke grafički zahtevnije radnje za potrebe velikih kompanija ili organizacija.

Štaviše, izjava CEO-a Facebooka dolazi upravo sa federalnog suda Sjedinjenih Američkih Država, na kome je svedočio u slučaju tužbe sa kojom se suočava Oculus još od 2014. godine kada je ova društvena mreža kupila kompaniju koja stoji iza Rift VR naočara – što je sa sobom povuklo niz pravnih prepreka koje su završile na sudu.

Kako prenosi Digital Trends, tužbu je pokrenuo studio za izradu video igara ZeniMax, koji optužuje CTO-a Oculusa Džona Karmaka za krađu intelektualne svojine, kako od svog bivšeg zaposlenog tako i od pomenutog studija, a koja se zasniva na određenom softveru koji je predstavljao bazu za izgradnju pomenutog VR headseta zajedno sa osnivačem Oculusa Palmerom Lakijem.

Cilj je obezbediti naprednu tehnologiju svima

Ipak, Zuckerberg je dodatno uticao da cela priča brže kulminira izjavivši kako veruje da su proizvodi Oculusa izgrađeni upravo na tehnologiji ove kompanije, te da je bilo koja druga ideja zapravo pogrešna.

Iako za sada nema naznaka kada bi ceo sudski proces mogao da dobije svoj epilog, Zuckerberg temu okreće ka drugom smeru, navevši da kvalitetna i dobra virtuelna realnost još nije u potpunosti prisutna, te da je potrebno da prođe od 5 do 10 godina razvoja kako bi dobili naprednu VR tehnologiju. Upravo iz tih razloga, on dodaje kako će Facebook biti spreman da uloži 3 milijarde dolara za razvoj VR-a i još većeg podizanja korisničkog iskustva – a sve zarad cilja koji podrazumeva omasovljenje ove tehnologije i dostupnost velikom broju korisnika širom planete.