Početak najavljenih investicija

Facebook testira Oculus VR rukavice: Zuckerberg među prvima podelio utiske

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga vašim prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

U okviru dugoročnih investicija u tehnologiju virtuelne realnosti, CEO Facebooka Mark Zakerberg potvrdio je javnosti razvoj Oculus VR rukavica koje će, kada se pojave u slobodnoj prodaji, dodatno unaprediti korisničko iskustvo – kako u virtuelnoj, tako i u proširenoj realnosti.

zuck1

Podsećanja radi, Facebook je još 2014. godine kupio kompaniju Oculus Rift za čak dve milijarde dolara, najavivši tako ambiciozne planove na polju virtuelne realnosti. Već početkom ove godine, Zakerberg i ekipa počeli su sa ostvarivanjem zacrtanih ciljeva na polju VR i AR-a, koji su projektovani i obuhvaćeni planom investicija u narednih deset godina – te će za nove projekte, analize i istraživanja biti spreman budžet od tri milijarde dolara.

Početak novih ulaganja na polju pomenute tehnologije, Facebook je započeo sa testiranjem prototipa Oculus VR rukavica, a svoje oduševljenje o pripremi novog proizvoda nije krio ni Mark Zakerberg – podelivši sa velikim brojem pratilaca na Facebooku fotografiju iz istraživačke laboratorije Oculusa, locirane u kalifornijskom gradiću Redmondu.

Prvi čovek ove Facebooka naveo je u svom postu da kompanija naporno radi na novim rešenjima kako bi budućim korisnicima obezbedila napredno iskustvo prilikom istraživanja virtuelne ali i proširene stvarnosti. Nove rukavice za čiji razvoj je zadužen tim naučnika Mičaela Abraša, trebalo bi da imaju široku namenu, a samo neke od njih su crtanje, pisanje po virtuelnoj tastaturi, gejming i još mnogih drugih pokreta.

oculus-vr

Za što kvalitetniju izradu delova za senzore i ostale elemente koriste se i dijamantske CNC bušilice, naveo je u svom postu Mark Zakerberg.

VR rukavice – da ili ne?

Budući da se za sada ne zna previše o ovom komadu hardvera, za pretpostaviti je da će nove VR rukavice biti povezane bežično sa Oculus VR naočarima, dok bi posebno razvijeni senzori bili zaduženi za prepoznavanje komandi korisnika i slanja povratnih informacija procesorskoj jedinici. Štaviše, poučeni nekim ranijim iskustvima koje prenosi The Verge, funkcionisanje VR rukavica se treba uzeti sa rezervom, s obzirom na to da se do sada na pojedinim testovima drugih proizvođača nisu pokazale kao idealno rešenje, uz mnoštvo problema prilikom rada.

Ipak, rešenost Oculusa da svoje ciljeve „izvuče“ do kraja, ogleda se i u akviziciji kompanije koja se bavi razvojem tehnologije za korišćenje ruku u VR svetu (bez rukavica), ali i 3D modelingom. Nema sumnje da će iz laboratorije ove kompanije izaći kvalitetan proizvod, ali se postavlja pitanje, koliko će isti moći da parira jednom od najboljih VR uređaja trenutno, tajvanskom HTC Vive-u – koji je još ranije dostupan na svetskom tržištu.