Facebook omogućio direktno postavljanje GIF-ova

Sviđa vam se članak?

Preporučite ga vašim prijateljima i kolegama putem društvenih mreža!

Uprkos ranijem oklevanju od strane Facebook-a, korisnici će ubuduće moći da svoje GIF-ove postavljaju direktno – poput fotografije ili videa, čak i ako GIF nije postavljen na servisu GIPHY.

Ova opcija omogućena je bez prethodne najave, te je zbog toga samo mali krug korisnika primetio da Facebook dopušta postavljanje GIF sadržaja, piše Wersm. Ova društvena mreža će od sada automatski prepoznavati format fajla i tretirati ga kao video, sve vreme obaveštavajući korisnika o tome kako postavljanje sadržaja napreduje i kada je završeno.

Budući da se GIF tretira poput videa, Facebook je omogućio i da se takav sadržaj može pauzirati, automatski pustiti, pa čak i utišati (mute – iako GIF nema zvuk). Ipak, ovaj način postavljanja za sada nije moguć preko pametnih telefona.

Veličina fajla koji se može postaviti i dalje nije precizirana, a pojedini korisnici uspeli su da postave GIF veličine i do 15 MB. Ipak, ukoliko žele, oni i dalje mogu postavljati GIF-ove na stari način koji ostaje nepromenjen (objavljeni sadržaj prikazuje se kao link ka postu).

Postavljanje linkova menjalo se nekoliko puta do sad i korisnici su mogli GIF da objave u animiranoj formi, a zatim se opcija postavljanja GIF-ova proširila i na Facebook stranice. Poslednje inovacije u ovoj oblasti bile su mogućnost reklamiranja posredstvom GIF-ova i opcija postavljanja GIF-ova u komentaru.